Mistreti bolnavi de trichineloza

Urmare a inregistrarii  unor cazuri de trichineloza in special la mistretii din mediul silvatic si cresterii riscului de consum de carne de porc infestata cu Trichinella spiralis, atragem atentia celor interesati cu urmatoarele aspecte.Trichineloza este o boala parazitara, ce se transmite de la animale la om, fiind produsa de un parazit numit Trichinella spiralis. Principalul rezervor al acestui parazit il constituie animalele din preajma locuintelor umane: sobolanii, soarecii, carnivorele domestice (cainele si pisica) si porcii.Porcii se pot infesta cu parazitul Trichinella spiralis consumand: resturi de carne de porc infestata, nesterilizata, sobolani vii sau cadavre de sobolani infestati, cadavre de caini si pisici infestate, cadavre si resturi de animale salbatice infestate vanate si pasari dupa jupuire sau date uneori voit in hrana porcilor.Trebuie mentionat faptul ca, atat la porc, cat si la celelalte animale – mistret, urs, boala nu se manifesta de obicei prin semne clinice sesizabile, iar parazitul, cat si larvele lui nu se vad cu ochiul liber.Omul se imbolnaveste consumand carne infestata de porc, nutrie, mistret sau urs, insuficient fripta sau fiarta sau preparata cruda, sarata, afumata.In aceasta situatie calea de intrare a parazitului in corpul omului se face pe cale digestiva. Ca localizare – in prima perioada, parazitul se gaseste in intestin (ca parazit adult); in a doua perioada a bolii, larvele sunt raspandite pe cale sanguina, in organism, iar in a treia perioada, larvele se fixeaza in diferiti muschi.

Ce masuri trebuie aplicate pentru preintampinarea cazurilor de imbolnaviri la om?

Pentru a se preintampina cazurile de imbolnavire la om, detinatorii de porci au urmatoarele obligatii: in toate cazurile cand taie porci, pentru consum familial, nu pot face aceasta operatie fara anuntarea prealabila a circumscriptiei sanitar veterinare teritoriale in vederea efectuarii examenului sanitar veterinar, dupa care se face examenul trichineloscopic.  examenul pentru decelarea trichinei  se face  în laboratoarele sanitare veterinare din cadrul directiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, în circumscriptiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor, în circumscriptiile veterinare de asistenta concesionata. Recoltarea probelor de la vanat pentru decelarea trichinei din carnea de vanat, se face numai sub supravegherea medicului veterinar. Pentru porcii domestici si porcii mistreți, se prelevă eșantioane pe fiecare pilier diafragmatic, în zona de tranziție între partea musculară și partea tendinoasă, precum și din maxilar, mușchii membrului anterior, mușchii intercostali și mușchii limbii, astfel încât să se dispună de șase eșantioane în total pentru fiecare animal – fig 1.DSVSA Bacau recomandă consumatorilor să achiziţioneze produse alimentare numai din unităţi autorizate sanitar veterinar.În cazul în care cetăţenii vor cumpăra produse din spaţii improvizate sau din „sistemul stradal”, se expun riscului îmbolnăvirii.Este interzisă comercializarea produselor de origine animală în alte locuri sau spaţii decât cele autorizate sanitar veterinar sau care nu sunt supravegheate de către autoritatea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor teritorială.Este interzisa organizarea  de  mese festive de  catre unitatile de alimentatie publica,  cu produse de origine animala ( carne de vita si porc ) provenite din sacrificarile in gospodaria proprie.Este interzisa comercializarea produselor lactate provenite de la producatorii particulari in unitatile de alimentatie publica si magazine alimentare. In cazul în care constată nereguli care ar putea pune în pericol sănătatea publica,consumatorii sunt rugati sa sune la telefoanele 0234/586233; 0234586372 –  DSVSA Bacau.

Adauga un comentariu

*