Legea care prevede restituirea taxei auto incasata ilegal a intrat în vigoare. Cum îşi pot recupera şoferii banii

Legea privind restituirea taxei auto încasată ilegal a fost publicată la sfârşitul săptămânii trecute în Monitorul Oficial. Prin urmare, şoferii care au de recuperat diferenţa dintre suma plătită conform legislaţiei adoptate în iulie 2008 şi suma calculată potrivit legislaţiei intrate în vigoare la începutul acestui an pot face o cerere la direcţiile Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANF).

Legea este menită să degreveze instanţele de procesele intentate de proprietarii de maşini care au plătit o taxă mai mare decât cea prevăzută conform formulei de calcul intrată în vigoare în 2012. Legea privind taxa pentru emisiile poluante a fost adoptată la jumătatea lunii ianuarie şi a prevăzut o reducere a taxei auto cu până la 25%, dând totodată posibilitatea ca în cazul în care taxa plătită în 2008 este mai mare, proprietarul să poată solicita restituirea diferenţei. Experţii susţin însă că birocraţia asociată cu recuperarea unor sume de bani de la Fisc îi va determina pe şoferi să apeleze tot la instanţe, unde vor avea de altfel câştig de cauză automat. „Se renunţă la apărarea în instanţă făcută de către instituţiile publice în favoarea unei proceduri presupus mai simplă. În medie, primirea unui răspuns de la Fisc durează 45 de zile de la data la care dosarul este considerat complet, or aici ştim că pot apărea probleme. Întotdeauna cei de la administraţia fiscală îţi mai cer câte ceva în plus. Nu este o soluţie şi cred că până la urmă se va ajunge tot la îmbulzelile din instanţe”, a declarat pentru gândul avocatul Gheorghe Piperea. „Aşa cum ştiu eu această problemă, nu cred că se va rezolva. Se va ajunge tot la instanţe însă acum va fi un câştigat de cauză automat. Reglementările trebuie abrogate. După aceea, poţi să te gândeşti calm, fără presiunea proceselor, cum să implementezi o taxă cu adevărat de mediu şi nu doar o taxă în plus cum este cea pe valoarea adăugată”, a mai spus avocatul.

Cine îşi primeşte banii înapoi

Conform ANAF, restituirile se aplică pentru cei aflaţi în următoarele situaţii:

♦ Contribuabilii care au achitat, în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a Legii nr. 9/2012 şi data intrării în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 1/2012, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule rulate ca urmare a primei transcrieri a dreptului de proprietate în România şi pentru care nu a fost achitată taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule sau taxa pe poluare pentru autovehicule şi care nu face parte din categoria autovehiculelor exceptate sau scutite de la plata acestor taxe, potrivit reglementărilor în vigoare la momentul înmatriculării.

♦ Contribuabilii care au achitat taxa pe poluare pentru autovehicule începând cu 1 iulie 2008 până la data intrării în vigoare a Legii nr.9/2012 iar aceasta este mai mare decât taxa rezultată din aplicarea formulei de calcul din această lege, în care se utilizează elementele avute în vedere la momentul înmatriculării autovehiculului în România. Sumele reprezentând diferenţa de taxă plătită se restituie numai către titularul obligaţiei de plată.

♦ Contribuabilii care au plătit taxa şi, ulterior, autovehiculul a fost scos din parcul auto naţional. În acest caz se restituie valoarea reziduală a taxei.

♦ Contribuabilii care, în baza unei hotărâri definitive şi irevocabile a instanţei judecătoreşti competente, au dreptul la restituirea sumelor reprezentând taxă pe poluare pentru autovehicule/taxă specială pentru autoturisme şi autovehicule/taxă pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

De unde poate fi descărcată cererea pentru restituirea diferenţelor de taxă

Modelul cererilor privind restituirea diferenţelor de taxă şi documentele necesare restituirii sunt prevăzute în Ordinul comun al Ministerului Mediului şi Pădurilor şi Ministerului Finanţelor Publice nr. 85/62/2012. Cererile pot fi descărcate accesând pagina de Internet, site-ul www.anaf.ro./secţiunea Asistenta contribuabili/Despre impozite şi taxe/Taxă pe poluare 2012 şi se vor depune la organul fiscal teritorial în a cărui evidenţă este înregistrat contribuabilul ca plătitor de impozite şi taxe. Informaţii detaliate se pot obţine la:

– birourile pentru asistenţa contribuabililor din cadrul administratiilor finantelor publice
– telefonic, la Centrul de asistenţă a contribuabililor, la nr.0314039160

Adauga un comentariu

*