România, considerată alături de alte cinci state UE, în dificultate din cauza împrumuturilor

Informaţia a fost făcută publică, luni, de Ovidiu Ispir, membru al Curţii Europene de Conturi.

„În această săptămână în Comisia de Control Bugetar se dezbate proiectul de moţiune de rezoluţie pentru descărcarea de gestiune a Comisiei pentru exerciţiul financiar 2010. După ce se aprobă, documentul de descărcare se prezintă PE în sesiune plenară după care se aprobă. Documentul prevede o serie întreagă de recomandări, care de fapt au caracter imperativ. (…) Un aspect semnificativ apare în cadrul secţiunii dedicate legăturii dintre bugetul Uniunii şi criza economică şi bugetară unde se află şi o nedorită referire la România. Se reaminteşte că şase state membre – Grecia, Ungaria, Irlanda, Letonia, Portugalia şi România – sunt în prezent considerate state în dificultate, deoarece primesc sprijin financiar sub formă de împrumuturi pentru echilibrarea balanţei de plăţi”, a spus Ispir.

Întrebat dacă acest lucru înseamnă că suma împrumutată va fi supusă auditului în viitor, Ispir a explicat: „Toate fondurile care provin de la UE sunt sub incidenţa controlului. (…) Curtea nu şi-a propus să facă lucrul acesta până acum pentru că împrumutul a fost acordat relativ recent. Încă nu s-au produs efectele scontate. De regulă, noi audităm proiectele finalizate sau atunci când există zone de risc ridicat şi ne permitem să alocăm resursele noastre umane şi nu numai pentru asemenea operaţie. Acest împrumut în opinia noastră este o tranzacţie a UE, o acordare de bani pentru a echilibra balanţa de plăţi. Împrumutul este rambursabuil. Dacă CEC va ajunge în situaţia de a verifica, are nevoie de o evaluare preliminară că în situaţia respectivă este o zonă de risc”.

„În fiecare an facem audit financiar. Posibil ca într-un eşantion din viitor să intre şi un împrumut pentru că este o tranzacţie. Şi atunci, în momentul în care ni s-ar deschide nişte oportunităţi de audit în continuare pentru că zona respectivă este extrem de vulnerabilă, accentuăm prin misiunile noastre de auddit şi ne stabilim o misiune separată, un audit de performanţă spre exemplu”, a mai spus Ispir.

comentează şi tu
Mome

Adauga un comentariu

*