Daca tot aveati CNP-urile…

Haos, marca PDL, in recensamantul populatiei

Desfasurarea recensamantului a cunoscut momente de confuzie dupa ce purtatorul de cuvant al Institutului National de Statistica, Vladimir Alexandrescu, a declarat ca nu e obligatorie declararea codului numeric personal la recensamant. Ulterior, directorul INS, Vergiliu Voineagu, a revenit si a spus ca declararea CNP-ului e obligatorie, iar Alexandrescu a fost demis.

Seful Directiei Judetene de Statistica Sibiu, Liviu Bolos, a declarat, miercuri, ca CNP-urile nedeclarate de cetateni vor fi obtinute de la Serviciul de Evidenta a Populatiei. „A fost o perioada de doua zile in care a actionat efectul purtatorului de cuvant, care a spus ca nu ar fi obligatoriu CNP-ul. Dar sunt putine cazurile in care populatia nu si-a divulgat CNP-ul. Nu se va intampla nimic. Noi o sa obtinem CNP-urile respective de la Serviciul de Evidenta a Persoanelor.  Nu se poate inregistra formularul fara CNP. Acesta este un protocol intre INS si Serviciul de Evidenta a Persoanei la nivel de tara. Deocamdata nu s-a incheiat, se va incheia”, a declarat Liviu Bolos, citat de Mediafax. Potrivit acestuia, se va apela la ajutorul Serviciului de Evidenta a Populatiei acolo unde nu se poate afla CNP-ul de la populatie, fie ca nu doreste sa il declare, fie ca sunt zone deja recenzate in ultimele zile. „Sa luam exemplul urmator: a fost recenzorul intr-un bloc si la unele apartamente nu s-au declarat CNP-urile, iar la altele nu a gasit persoanele acasa. Va mai merge recenzorul pentru ca nu i-a gasit acasa. In cazul acesta poate sa treaca si sa completeze CNP-ul. Dar, daca a terminat toata scara de bloc, nu mai merge numai pentru CNP-ul lipsa”, a afirmat Bolos. Premierul Emil Boc l-a avertizat, miercuri, in sedinta de guvern, pe seful Institutului National de Statistica (INS), Vergil Voineagu, ca il va schimba din functie daca nu remediaza problemele provocate de comunicarea defectuoasa referitoare la obligativitatea persoanelor de a-si preciza codul numeric personal la recensamantul national, au declarat pentru AGERPRES surse guvernamentale. „A fost o discutie mai tensionata, in care premierul l-a amenintat pe seful INS ca il da afara, daca nu remediaza problema legata de CNP, cu un deranj cat mai mic pentru populatie”, au declarat sursele. La randul sau, Voineagu a prezentat situatia recensamantului, recunoscand ca in Bucuresti procesul de recenzare avanseaza mai greu decat in restul tarii, el invocand problema de comunicare privind CNP-ul. De asemenea, s-a ridicat problema ca perioada de desfasurare a recensamantului sa fie prelungita din cauza intarzierilor, urmand ca Guvernul sa analizeze si sa ia o decizie daca va fi nevoie.
Tot legat de recensamant, in sedinta de guvern a fost discutata si posibilitatea unui act normativ prin care somerii sa poata desfasura activitatea de recenzor la acest recensamant, fara sa piarda ajutorul de somaj, insa in Executiv s-a considerat ca nu poate fi emis un act normativ pentru circa 600 de someri care au fost pregatiti pentru a fi recenzori. „Se vor gasi alte solutii, nu neaparat un act normativ”, au precizat sursele.

Adauga un comentariu

*