Conferinţă de presă la Centrul „George Apostu”

Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău şi Fundaţia Gabriela Tudor din Bucureşti invită băcăuanii joi, 29 septembrie 2011, de la ora 12.00, la conferinţa de presă organizată la sediul Centrului, din Strada Crângului, nr. 18, conferinţă prilejuită de lansarea programului de rezidenţe internaţionale ArtistNe(s)t, desfăşurat în cadrul proiectului european E-MOTIONAL Bodies & Cities, finanţat de Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, care este o continuare firească a programului internaţional de rezidenţă artistică ArtistNe(s)t, iniţiat şi implementat de Gabriela Tudor, în anul 2006. Dupa cum ne-a informat doamna Maria Ignat, E-MOTIONAL Bodies & Cities este un program european de mobilitate, schimburi artistice şi formare profesională în domeniul dansului contemporan, reunind artişti şi manageri din şase ţări europene (România, Cipru, Irlanda, Letonia, Marea Britanie şi Turcia). Proiectul este iniţiat şi organizat de Fundaţia Gabriela Tudor, având ca parteneri asociaţi în România Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău şi ArtistNe(s)t – Reţeaua Centrelor de Rezidenţă pentru Artişti. În perioada octombrie 2011 – octombrie 2012, 6 rezidenţe coregrafice internaţionale vor fi găzduite de Centrul de Cultură „George Apostu”. Fiecare rezidenţă va fi oferită pentru o perioadă de patru săptămâni unui coregraf care va lucra alături de un colaborator (dansator, artist vizual, manager etc.) la un proiect nou sau la un proiect deja început, individual sau alături de artişti locali. Rezidenţa oferă spaţiu de repetiţii şi sprijin din partea organizaţiei-gazdă, pentru facilitarea întîlnirilor ce implică comunitatea artistică locală, organizarea de prezentări informale sau de ateliere deschise artiştilor locali. Fiecare rezidenţă se va finaliza cu o prezentare informală a procesului artistic şi a activităţilor desfăşurate de artişti pe parcursul acesteia.

Primele rezidenţe ArtistNe(s)t în cadrul E-MOTIONAL se vor desfăşura la Bucureşti şi Bacău, între 3-31 octombrie şi au fost acordate, pe bază de selecţie, de către boardul proiectului, artiştilor Katrina Albuze (Letonia) şi grupului Paul Dunca (România) – Krassen Krastev (Bulgaria). Artiştii vor susţine o prezentare publică a rezultatelor rezidenţei în data de 28 octombrie, la Centrul de Cultură „George Apostu”, Bacău în cadrul programului „Microstagiune de dans contemporan – Bacău 2011”. Conferinţa de presă va include o prezentare a activităţilor E-MOTIOANL şi mai multe detalii cu privire la proiectele artiştilor care vor fi prezenţi în Bacău în luna octombrie. La conferinţă vor participa Gheorghe Popa – directorul Centrului de Cultură „George Apostu” şi Cosmin Manolescu – director de program din partea Fundaţiei Gabriela Tudor.

Pe durata a doi ani, E-MOTIONAL Bodies & Cities va conecta comunităţile artistice din ţările partenere printr-o serie de activităţi care includ burse de mobilitate, rezidenţe, burse în management cultural, cercetare artistică, schimburi de spectacole şi coproducţii. Dezvoltarea profesională a artiştilor şi a managerilor culturali şi încurajarea experimentului artistic reprezintă elemente esenţiale în viziunea proiectului.

Organizatorul principal al E-MOTIONAL este Fundaţia Gabriela Tudor, acesta fiind unul dintre puţinele proiecte europene câştigate în cadrul programului Cultura 2007-2013 de o organizaţie de dans din Europa de est în calitate de lider. Proiectul este realizat în colaborare cu Dublin Dance Festival & Dance Ireland (Irlanda), Asociaţia Coregrafilor Profesionişti din Dans (Riga, Letonia), Dance House Lemesos (Limassol, Cipru) şi body > data > space (Londra, Marea Britanie), în calitate de coorganizatori. Parteneri asociaţi sunt ArtistNe(s)t – Reţeaua Centrelor de Rezidenţă pentru Artişti / Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău şi Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Academia Irlandeză de Muzică şi Dans şi Universitatea din Limerick (Irlanda), Teatrul Rialto (Limassol, Cipru) şi CATI – Asociaţia Artiştilor din Dans Contemporan (Istanbul, Turcia).

Adauga un comentariu

*