Pretul carnii nu se va modifica cu mai mult de 2-3 la suta in perioada urmatoare

Preturile produselor din carne nu se vor modifica cu mai mult de 2-3 la suta in perioada imediat urmatoare, insa in general totul depinde de pretul materiilor prime, de situatia existenta in Europa dar si de piata neagra autohtona, a declarat marti pentru AGERPRES Sorin Minea, presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara Romalimenta.

‘In ultima perioada, a existat o crestere a pretului materiilor prime, crestere care se manifesta si in prezent, si care nu s-a reflectat inca total in pretul produselor din galantar. Fata de anul trecut, vanzarile inregistrate la nivelul unitatilor de retail au scazut, deoarece din ce in ce mai multi comercianti aleg sa se indrepte spre piata neagra, nefiscalizata. La ora actuala, nimeni nu stie exact care este dimensiunea pietei negre, cate magazine vand fiscalizat si cate nu. Piata merge din inertie – adica daca supravietuiesc unitatile de productie a carnii, supravietuiesc si consumatorii. Nu avem insa nicio idee despre ce s-ar putea intampla in cazul unei crize, deoarece in Romania nu exista o piata reala, unde se cunoaste ca piata neagra este, de exemplu, de numai 10 la suta. In absenta unor date clare, este greu de facut o prognoza in ceea ce priveste o posibila crestere sau scadere a preturilor la carne, insa o eventuala majorare a preturilor ar putea avea loc in perioada Sarbatorilor de Iarna, asa cum se intampla de obicei in Romania – spre deosebire de celelalte state europene’, a declarat presedintele Romalimenta. Potrivit lui Sorin Minea, primul pas pentru normalizarea situatiei de pe piata romaneasca il reprezinta respectarea legislatiei, atat cea interna, cat si cea de la niveul Uniunii Europene. ‘Daca produsele din carne vor continua sa fie comercializate pe taraba, la temperaturi de peste 30 de grade, si nimeni nu va verifica compozitia exacta a crenvurstilor, salamurilor si a altor mezeluri, vom ajunge o industrie alimentara de mana a III-a, mai rau ca Bangladeshul. Oricum, consumatorii trebuie sa stie ca la nivelul produselor din carne nu E-urile sunt elementele periculoase, ci folosirea unor ingrediente necorespunzatoare (zgarciuri, tendoane etc.), a mai spus Sorin Minea.

Adauga un comentariu

*