15 lucruri pe care nu le stiai despre somn

Sunt foarte multe lucruri pe care nu le cunoastem despre somn dar stim sigur ca somnul este esential pentru orice fiinta de pe planeta. Iata o lista cu 15 lucruri interesante despre somn si demonstrate in acelasi timp.
1. Ce se intampla atunci cand o persoana doarme? Ei bine, creierul sau se reincarca, celulele nervoase se repara, iar corpul elibereaza hormoni importanti.
2.  Exista perioade diferite de somn depinzand de varsta: bebelusii dorm 16 ore pe zi, pentru cei cu varste curpinde intre 3 si 18 ani este nevoie de 10 ore, 8 ore pentru cei cu varsta intre 19-55 ani si 6 ore pentru cei de peste 65 de ani.
3. Barbatii viseaza despre alti barbati cam 70% din timp, dar femeile viseaza despre barbati si femei in mod egal.
4. Putem visa despre oameni pe care i-am vazut deja, chiar daca ne aducem sau nu aminte de ei.
5 . Parasomnia reprezinta o serie de tulburari care insotesc somnul si care determina o persoana sa aiba miscari nenaturale in ciuda faptului ca este adormita. Crimele comise in timpul parasomniei include condusul adormit, completarea filelor de cec fara acoperire, crime, molestarea copiilor si viol.
6. 12% din oameni viseaza doar in alb si negru. Acest procent era de obicei mai mare, dar, odata cu aparitia televiziunii color, mai multi oameni viseaza „color” decat inainte.
7. Este absolut normal sa se viseze. Oamenii care nu viseaza au de cele mai multe ori tulburari de personalitate.
8. Pozitia in care o persoana doarme poate determina personalitatea acesteia:a) pozitie fetala (41%) – oamenii sunt in general distanti, dar sunt calzi si cu inima deschisa; b) pozitia dreapta (15% )- foarte activi sociali;
c) cu mainile impreunate (13%) – sunt perceputi ca fiind deschisi, insa foarte suspiciosi; d) soldat (8%) –  foarte rezervati; e) cadere libera (7%) – foarte distractivi si foarte buni la petreceri; f) stea de mare (5%) – foarte buni ascultatori.
9. 1 din 4 cupluri casatorite dorm in paturi separate.
10. Soldatii britanici au fost primii care au incercat sa dezvolte o metoda prin care sa stea treji 36 de ore fara somn. Cand erau obosititi, foloseau niste ochelari speciali care imitau stralucirea soarelui si care ii trezea.
11.Mamiferele care dorm cel mai putin sunt girafele – 1,9 ore pe zi (in reprize de 5-10 minute), cerbul Roe – 3,09 ore pe zi si elefantul asiatic -3,1 ore pe zi. Animalele care dorm cel mai mult – Koala – 22 de ore pe zi, liliacul maro – 19,9 ore pe zi si pangolinii (un fel de rozatoare) – 18 ore pe zi.
12. Cand delfinii dorm, doar jumatate din creierul lor este oprit, cealalta jumatate sta treaza pentru a asigura respiratia.
13. Se poate muri datorita lipsei de somn inaintea lipsei hranei. Trebuie sa treaca 2 saptamani pentru a muri din cauza lipsei alimentelor, dar 10 zile fara somn te vor ucide.
14. Oamenii orbi pot sa vada imagini in timpul viselor. Cei nascuti orbi pot avea vise care sa includa emotii, sunete, mirosuri si atingeri, dar nu si imagini.
15. Dupa 5 minute de la trezire, jumatate din vis se uita. Dupa 10 minute, 90% din vis este uitat.

Adauga un comentariu

*