Greseli zilnice care duc la aparitia gastritei si ulcerului

Mancati din patru in patru ore, mestecati bine alimentele, evitati cafeaua, alcoolul si aspirina pe stomacul gol si alimentele prea reci sau prea fierbinti pentru a preveni gastritele.

Stresul, consumul alimentelor acide (condimente, cafea, alimente acre, cu conservanti si coloranti artificiali), mesele neregulate sau excesele alimentare – acestea sunt principalele cauze ale gastritei, afectiune care atinge doua persoane din trei. Gastrita apare atunci cand aciditatea stomacului scapa de sub control, distruge mucoasa protectoare si incepe sa atace peretii stomacului, provocand senzatia de arsura in „capul pieptului”, de balonare, scaderea poftei de mancare si senzatia de prea plin. Durerile si tot tacamul de simptome se resimt mai intens „pe stomacul gol” sau in timpul meselor copioase. Netratata la timp, gastrita se poate transforma in ulcer sau hemoragii abdominale (apar scaune cu sange).

Nu rabdati de foame si nu mancati la nervi

Stresul. Stresul poate modifica impulsurile nervoase si secretiile hormonale, perturband buna functionare a intestinului. Alimentatia haotica. Abuzurile alimentare, nerespectarea orelor de masa, „flamanzirea” prelungita, timp in care stomacul „roade in gol”, sunt factori care cresc aciditatea si favorizeaza aparitia gastritei. Este indicat sa mancati carne slaba de vitel, pasare, peste slab, lapte, branza proaspata de vaci, oua fierte moi, fainoase-gris, paste, paine veche de o zi, fructe dulci si bine coapte si sa beti ceaiuri de menta, sunatoare, tei.

Fara cafea, tigara si paracetamol pe stomacul gol

Cafeaua, tigara si alcoolul. Evitati consumul de cafea (mai ales pe stomacul gol), ceai negru, alcool si renuntati la fumat. Cele trei „vicii” irita tubul digestiv, cresc aciditatea si ingreuneaza activitatea ficatului.

Abuzul de medicamente. Aspirina, analgezicele (paracetamol), antiinflamatoarele (ibupofen, indometacin, diclofenac, cortizon), dar si antibioticele pot leza mucoasa stomacului, mai ales daca sunt administrate pe stomacul gol.

Spalati-va pe maini

Bacteria Helicobacter pylori. Unele gastrite sunt cauzate de bacteria Helicobacter pylori, care populeaza natural stomacul. Bacteria este extrem de nociva si poate provoca nu doar gastrite, ci si ulcer si, in timp, chiar cancer gastric. Celulele lezate se atrofiaza si mor, lasand loc enzimelor digestive „sa manance” tesutul tubului digestiv. Este important sa respectati regulile de igiena, pentru ca bacteria se poate transmite si prin maini murdare.

Adauga un comentariu

*