Ziua Veteranilor de Război

Vineri, 29 aprilie, a fost ziua veteranilor de razboi. În anul 1902 fostul rege Carol I a instituit titlul de Veteran de Război prin Decret Regal, motiv pentru care, Guvernul României prin Hotărîrea nr. 1222 din 10 octombrie 2007 semnată de Primul Ministru Călin Popescu Tăriceanu, a decis ca în fiecare an, la data de 29 aprilie să se sărbătorească „Ziua Veteranilor de Război“.
Veteranii de război sînt românii care mai sînt încă în viaţă după încleştarea crîncenă din cel de-al Doilea Război Mondial. Veteranii sînt cei care la chemarea ţării au lăsat părinţii, soţiile, fraţii şi surorile în pragul casei, plugul în brazdă, condeiul în birou, catalogul elevilor în cancelaria şcolii, strungul şi raboteza în fabrică şi au răspuns DA pentru Patrie. Veteranii sînt cei care în luptă cu duşmanul ţării au stat adesea cu moartea în faţă fără a pune în balanţă sacrificiul vieţii lor. Veteranii sînt pagini vii din istoria ţării, unii dintre ei purtînd pe corpul lor cicatricile rămase în urma gloanţelor şi schijelor primite în luptele pentru eliberarea Ardealului de Nord răpit prin odiosul Dictat de la Viena din 30 august 1940, sau de la eliberarea Basarabiei şi ţinutului Herţei în anul 1941 sau din luptele duse alături de aliaţi după 23 august 1944, culminînd cu victoria de la 9 mai 1945. Veteranii sînt şi cei care au refugiat din Ardealul de Nord, Basarabia şi Cadrilater şi au luptat ca voluntari pentru eliberarea Patriei de sub ocupaţia străină. Veteranii sînt acei care la apusul soarelui vieţii lor privesc cu încredere viitorul ţării pentru că au crezut şi sperat pentru un viitor mai bun şi luminos mai ales pentru generaţia activă şi tînără. Veteranii sînt părinţii dumneavoastră şi bunicii copiilor dumneavoastră, a celor care vor făuri o viaţă mai bună în ţara noastră, absolviţi de grijile pe care le-au avut veteranii. Veteranii nu doresc să fie invidiaţi de nimeni pentru că oricînd ar schimba aceste drepturi materiale cu vîrsta fragedă a tinereţii. Ei sînt cei care doresc ca în Ţara Românească veterani să nu se mai nască. Cît mai sînt încă în viaţă veteranii de război pretind un singur lucru: respect şi onoare din partea instituţiilor statului centrale şi locale şi, în special respectarea drepturilor ce li se cuvin. Certificatul de naştere al poporului român este semnat şi cu sîngele eroilor căzuţi la datorie pe cîmpurile de luptă în cel de-al Doilea Război Mondial pentru apărarea fiinţei naţionale şi a întregirii Patriei Noastre, România. Presedintele Traian Basescu le-a transmis un mesaj veteranilor de razboi cu ocazia celebrarii zilei acestora.
Sarbatorirea acestei zile constituie un indreptatit prilej de omagiere a eroilor cazuti la datorie pentru patrie si, totodata, un moment important de apreciere a eforturilor noastre vizand consolidarea identitatii nationale (…)Astfel de aniversari – care isi asuma trecutul – genereaza obligatii morale si civice profunde, atunci cand este vorba de evenimente mari, cu impact deosebit asupra evolutiei noastre istorice. Iata de ce, intr-un astfel de moment aniversar, cu valoare de simbol, ma inclin cu recunostinta in fata memoriei acestor eroi pentru care slujirea idealurilor de libertate si independenta ale poporului roman au reprezentat crezul suprem pentru care s-au jertfit”, a transmis Basescu. Cat tupeu! Dupa ce le-a luat toate drepoturile, Presedintele Romaniei mai are curaj sa se incline in fatas acestor eroi! Titlul de „veterani de razboi” a fost recunoscut pentru prima data in ziua de 29 aprilie 1902 prin Inalt Decret Regal. „Ziua Veteranilor de Razboi” a fost instituita la 29 aprilie, prin H.G. 1222 din 10 octombrie 2007.

 

 

Adauga un comentariu

*