România riscă o sanctiune de 0,5% din PIB pentru falsificarea datelor privind deficitul

Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan atrage atentia asupra faptului că România riscă sanctiuni dure din partea UE, dacă se confirmă suspiciunile Eurostat despre raportările false făcute de Guvernul Boc în în privinţa deficitului bugetar al tării noastre pe anul 2010.

În această perioadă are loc o intensă dezbatere la nivelul Uniunii Europene pe marginea legislatiei referitoare la guvernanţa economică a Uniunii. Cătălin Ivan subliniază că săptămâna trecută, la nivelul Comisiei de Afaceri Economice a Parlamentului European, s-a votat un pachet de legi care prevede o înăsprire a sanctiunilor impuse statelor membre în cazul în care se constată nereguli în datele financiare raportate. Astfel, tările care prezintă date falsificate riscă o penalizare de 0,5% din PIB. ”O amendă de 0,5% din PIB este imensă pentru România. Lucrul cel mai grav, însă, este că nu cei care comit neregulile vor scoate banii din buzunar, ci tot populatia, având în vedere că sanctiunile se plătesc din bani publici. Altfel spus, dacă propunerile făcute în Comisia de Afaceri Economice vor trece în forma actuală, românii vor fi pusi în pericolul de a plăti sume exorbitante pentru incompetenta si fraudele comise de actualul guvern în ceea ce priveste alcătuirea bugetului”, a avertizat Ivan. Eurodeputatul PSD, membru în Comisia pentru control bugetar din Parlamentul European, a mai arătat că problema lipsei de transparentă fată de UE a devenit un obicei al actualului Guvern, riscând să afecteze în viitorul apropiat si alocările de bani europeni pentru tara noastră. ”Am subliniat în repetate rânduri că raportările false ne vor costa scump, dar actuala putere se încăpătânează să calce în picioare legea ori de câte ori are ocazia. Foarte recent, Parlamentul European a adoptat rezolutia elaborată de mine, privind protectia intereselor financiare ale Uniunii, în care arătam nevoia unei transparentizări mai mari a gestionării banilor europeni de către statele membre. La doar o săptămână după acest vot, Elena Udrea refuza să se prezinte în fata Comisiei REGI a Parlamentului European pentru a da socoteală fată de cheltuirea banilor UE de către ministerul pe care îl reprezintă. Următoarea săptămână, ministrul Botis era prins cu mâna în borcanul cu fonduri europene. Cu asemenea practici, nu doar că ni se vor tăia din fondurile europene, dar va trebui să mai si scoatem bani din buzunar pentru a achita amenzile impuse de UE”, a declarat Cătălin Ivan.

Social-democratul pune falsificarea datelor transmise către autoritățile europene pe seama fraudelor comise de Guvern. ”Actuala putere nu face altceva decât să încerce ascunderea mizeriei sub pres, furnizând date false care să acopere hotiile comise din bani publici si fondurile deturnate către clientela portocalie. Problema este că, mai devreme sau mai târziu, autoritătile europene vor descoperi aceste fraude, iar atunci vom fi obligati să plătim cu vârf si îndesat!”,

 

 

Adauga un comentariu

*