Procesiune pascala in lumina sarbatorii Sfantului Mucenic Gheorghe Nasterea unei traditii de suflet la Moinesti

Dragostea de Biserica strabuna a credinciosilor din municipiul Moinesti a nascut in lumina Invierii Domnului si a sarbatorii Sfantului Mucenic Gheorghe o noua cale de marturisire, care va ramane ca traditie in ritmul vietii duhovnicesti din urbea subcarpatica.

Incepand de anul acesta, credinciosii moinesteni vor participa anual in prima zi de Pasti la „Procesiunea Luminii”, o manifestare a credintei care va deveni o traditie locala. Sub egida acestui nume, sute de moinesteni si-au unit sufletele in rugaciune in acest an, alaturi de preotii din municipiu, care au savarsit Vecernia Invierii Domnului sau „A doua Inviere”, la Catedrala „Nasterea Maicii Domnului” si „Sfantul Ierarh Nicolae”. Dupa ce a luat din nou lumina din mainile preotlor, toata suflarea moinesteana a pornit in procesiune spre Biserica Sfantului Mucenic Gheorghe, lacasul de cult al parohiei vecine. In fruntea procesiunii s-au aflat copiii imbracati in vesminte liturgice, purtand in maini candele in care ardea lumina adusa de la Sfantul Mormant, urmati fiind de tineri teologi care purtau icoana impodobita a Invierii Domnului si de cativa credinciosi ducand steagul Invierii, Crucea ca semn al biruintei si ripidele. In urma lor, preotii, impreuna cu multimea de credinciosi, au strabatut strada centrala a orasului, intonand cantarile Invierii. Ajunsi la Biserica „Sfantul Gheorghe”, au participat cu totii la slujba Litiei savarsita in cinstea sfantului ocrotitor, care urma sa fie sarbatorit a doua zi, dupa care au mers la mormintele celor dragi aflate in cimitirul de sub tampla bisericii. „Am dorit ca anul acesta, cu binecuvantarea Preasfintitului Ioachim Bacauanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, la praznicul Invierii Domnului nostru Iisus Hristos, sa-I multumim Celui care ne-a daruit viata din mormant intr-un mod aparte. Am dorit sa organizam aceasta procesiune solemna pe care noi am intitulat-o sugestiv „Procesiunea Luminii” pentru ca la Biserica Sfantului Mare Mucenic Gheorghe din orasul nostru isi gasesc somnul de veci rudele noastre, prietenii nostri, stramosii nostri si de aceea mergand in aceasta procesiune si asezand cate o lumanare pe mormintele lor sa le vestim si lor ca Hristos a Inviat”, a spus parintele Costel Mares, protoiereul Protopopiatului Moinesti.
Intreita sarbatoare la Biserica Sfantului Gheorghe

A doua zi, la hramul Bisericii „Sfantul Mucenic Gheorghe”, credinciosii s-au bucurat de prezenta in mijlocul lor a Preasfintitului Ioachim Bacauanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, care a savarsit Sfanta Liturghie, inconjurat de soborul preotilor de la parohiile din Moinesti si din imprejurimi. „Intalnirea noastra in contextul sarbatorii Pastelui si sarbatoarea Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta, cand praznuim si hramul acestei biserici care se rectitoreste pur si simplu, toate acestea adunate creeaza parca un buchet de flori spirituale pe care le punem cu recunostinta in fata Preasfintei Treimi, multumindu-i ca ne-a invrednicit sa ne bucuram de aceste sarbatori care ne marcheaza daca ne deschidem sufletele ca niste flori de primavara, in care Dumnezeu picura picatura Sa de har in perspectiva rodului. Totdeauna am o bucurie cand vin in mijlocul vostru, stiind ca aici, la Moinesti, preotii si credinciosii sunt strajerii valorilor spirituale ale Ortodoxiei, pe care le promoveaza. Acest fapt se vede si din lucrarile bisericesti care se fac cu abnegatie si cu jertfelnicie, in ciuda crizei care pare sa se permanentizeze. Slujba de astazi are o conotatie aparte deoarece este a doua zi de Pasti si sarbatoarea Sfantului Gheorghe si totodata, sarbatoarea intalnirii noastre in context pascal. Si credem ca la sfarsitul acestei intalniri, Dumnezeu ne va da perspectiva continuarii vietii noastre cu mai multa bucurie si abnegatie la corvezile care ne sunt randuite”, a spus Preasfintia Sa. In cadrul Sfintei Liturghii, teologul Nelu Ioan a fost hirotonit diacon pe seama Catedralei arhiepiscopale din Roman. La final, Preasfintitul Ioachim a felicitat pe parintele protopop Costel Mares si pe primarul Viorel Ilie pentru buna organizare a evenimentului, precum si pe parintele Stefan Sardene, parohul Bisericii „Sfantul Gheorghe”, care si-a exprimat nadejdea ca anul viitor, la hramul parohiei, lucrarile de reconsolidare si restaurare vor fi incununate, iar biserica va imbraca vesmantul sfintirii. (Sursa: Lumina)

Adauga un comentariu

*