Cum vă feriţi tenul de riduri şi ţineţi bătrâneţea departe

Mâncaţi cât mai multe urzici, ştevie sau salată, renunţaţi la dulciuri sau consumaţi-le cu moderaţie, beţi multă apă, nu faceţi exces de cafea şi dormiţi opt ore pe noapte.Atunci când, în ciuda îngrijirilor, tenul arată nesănătos, de vină poate fi mâncatul haotic, prea multe grăsimi şi ciocolată, cafeaua în exces şi prea puţină apă, fumatul nelimitat ori nopţile nedormite. Primăvara este anotimpul optim pentru o cură de detoxifiere, iar legumele verzi de sezon sunt soluţia la îndemână pentru regenerarea tenului.

 

Pentru a-l ajuta, pompaţi apă şi nutrienţi în piele mâncând multe legume verzi de sezon. Spanacul, urzicile, ştevia, salata verde, rucola scot toxinele din piele, graţie conţinutului de vitamine A, C, B şi E, dar şi de seleniu, cel mai aprig duşman al radicalilor liberi responsabili de îmbătrânire. Suplimentele de vitamine şi minerale „lucrează” la fel, însă acestea conţin doar un anumit tip de vitamine sau minerale, comparativ cu legumele şi fructele care conţin un cocktail de astfel de ingrediente.  Pe lângă o alimentaţie corectă, aveţi nevoie de hidratare completă, adică 2 litri de apă zilnic. În lipsa apei, tenul se usucă, se cojeşte şi îmbătrâneşte mai repede. Cafeaua şi ceaiul negru consumate cu moderaţie (unadouă ceşti pe zi) aduc beneficii tenului, pentru că sunt bogate în cofeină (e folosită în tratamentele dermatologice), vitamina C, B1, B2, B6, B12 şi minerale.

 

Spălaţi-vă pe faţă cu apă călduţă, nu rece

Îngrijirea din interior trebuie completată de cea exterioară. În primul rând, respectaţi cei trei paşi necesari: demachiere, tonifiere şi hidratare. Alegeţi o soluţie de curăţare a tenului şi o cremă cu cât mai puţini coloranţi, conservanţi şi parfumuri şi spălaţi-vă cu apă călduţă, nu cu apă rece. „Apa rece închide porii şi nu permite cremelor aplicate să pătrundă adânc în piele. Apa, dacă este dură, irită pielea, înlătură bariera lipidică şi usucă excesiv tenul. De aceea, trebuie să alegeţi un produs de curăţare cât mai puţin alergen, ca să echilibraţi balanţa”, este sfatul dermatologului.  Crema trebuie adaptată tipului de ten. Iată cum puteţi afla ce tip de ten aveţi: „Tenul normal are o textură suplă, catifelată şi este echilibrat din punctul de vedere al conţinutului de sebum, tenul uscat se cojeşte uşor, are o textură solzoasă care «ţine», tenul gras are un aspect lucios şi pori vizibili, iar tenul mixt este gras în zona frunţii, nasului şi bărbiei, dar uscat în zona pomeţilor”, explică specialistul, care recomandă exfolierea tenului de două ori pe săptămână ca „tratament de atac” şi apoi o dată pe săptămână, de întreţinere.

Deşi primul impuls e să alegeţi cosmeticele din supermarket, dermatologul vă sfătuieşte să vă orientaţi spre farmacii.

 

Adauga un comentariu

*