Miscarea suinelor vii in targuri

Ordinul 136/2010 al ANSVSA prevede „Mişcarea suinelor vii este permisă in târguri de animale vii, autorizate sanitar-veterinar în vederea vânzării, în perioada calendaristică 1 noiembrie – 15 mai. Prin Ordinul 136/2010 al ANSVSA se  urmăreste prevenirea apariţiei şi răspândirii bolilor, prin verificarea şi certificarea stării de sănătate a animalelor de la locul de origine până la cel de destinaţie, asigurarea trasabilităţii şi un control strict al mişcării porcilor. Astfel, se prevede ca mişcarea suinelor domestice vii pe teritoriul României să se efectueze doar dacă acestea sunt identificate şi însoţite de un certificat sanitar veterinar de sănătate, ceea ce reprezintă o măsură de biosecuritate, în condiţiile în care a fost stopată vaccinarea contra pestei porcine clasice, pentru a permite liberalizarea comerțului cu porci vii pe teritoriul naţional.A fost  creeat cadrul legal ca porcii din gospodăriile populaţiei să fie vânduţi pe teritoriul localităţii, în alte localităţi de pe teritoriul aceluiaşi judeţ, în alte judeţe sau către târguri de animale vii autorizate sanitar veterinar, târguri a căror perioadă de funcţionare a fost stabilită în perioada calendaristică 1decembrie – 15 mai. Animalele se transporta numai cu mijloace de transport inregistrate sau autorizate la DSVSA Bacau. La imbarcare orice animal suspus unei proceduri de transport trebuie sa fie identificat, porcul trebuie sa aiba marca auriculara, fiind insotit de urmatoarele documente eliberate de medicul veterinar de libera practica imputernicit din zona: formularul de miscare;  certificatul sanitar veterinar.O facilitate este categoria de exploataţie comercială de „tip A”, din care porcii pot fi valorificaţi către unităţi de abatorizare autorizate, dar numai către cele autorizate pentru comercializare de produse pe plan naţional. Trecerea de la creşterea animalelor în sistem gospodăresc la creşterea în sistemul de exploataţie comercială de tip „A”  ofera crescătorilor de porci posibilitatea de a valorifica animalele în abatoarele autorizate pentru comercializarea produselor pe plan naţional, posibilitatea accesării de fonduri, toate acestea cu condiţia respectării trasabilităţii şi a unor norme de biosecuritate şi bunăstare a animalelor în exploataţiile pe care le deţin.Exploataţie comercială de tip A – exploataţie de animale deţinută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate in condiţiile legii, înregistrate şi autorizate de oficiul registrului comerţului, înregistrată în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor, care îndeplineşte condiţiile prevăzute mai jos şi este înregistrată sanitar-veterinar.

 

Cerinte sanitar-veterinare pentru înregistrarea exploataţiilor comerciale de tip A
1. Exploataţia este inregistrată in Registrul naţional al exploataţiilor.
2. Animalele sunt identificate şi înregistrate în Baza naţională de date şi orice mişcare a animalelor, inclusiv sacrificarea, dispariţia şi moartea, este anunţată serviciilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor competente, pentru actualizarea Bazei naţionale de date.
3. Exploataţia şi animalele sunt incluse în programul acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului.
4. În cazul animalelor moarte, operatorul economic este obligat să apeleze la serviciile unităţilor de neutralizare a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, autorizate sanitar-veterinar, în vederea ecarisării.
5. Animalele sunt ţinute in adăposturi care să le asigure acestora condiţii de sănătate şi bunăstare.

Pentru informatii suplimentare cei interesati se pot adresa la DSVSA Bacau, tel/fax 0234586233, 0234586372.

 

 

Adauga un comentariu

*