Ramanem fara medici de familie!

Medicii catre Casa:  Ne luati de prosti?

Incepand cu 1 aprilie, medicii din cabinetele de asistenta medicala primara, ambulatoriu de specialitate, inclusiv specialitatile paraclinice si medicina dentara si din cele de asistenta medicala de recuperare au obligatia sa acorde servicii medicale pe baza unei programari prealabile.

 

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a semnat de curand Ordinul prin care sunt aprobate unele masuri de eficientizare a activitatii la nivelul asistentei medicale ambulatorii. Potrivit acestuia, incepand cu prima zi a lui aprilie, medicii din cabinetele de asistenta medicala primara, ambulatoriu de specialitate, inclusiv specialitatile paraclinice si medicina dentara si din cele de asistenta medicala de recuperare au obligatia sa acorde servicii medicale pe baza unei programari telefonice sau prin alte mijloace, efectuata cu cel putin 24 ore inainte de data dorita. In acest sens, cabinetele medicale trebuie sa afiseze la loc vizibil numarul de telefon la care se pot efectua programarile. „Noile masuri luate de catre Ministerul Sanatatii vor creste calitatea actului medical, dar si satisfactia pacientului. Vrem sa modificam comportamentul si mentalitatea furnizorului de servicii medicale in ceea ce priveste respectul pentru pacient, dar si perceptia bolnavului fata de conditiile in care se realizeaza actul medical. Prin introducerea acestei masuri simple de programare a serviciilor medicale va creste accesibilitatea bolnavilor la asistenta medicala in ambulatoriu”, a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila.

Potrivit conducerii MS, de la prevederile actului normativ fac exceptie cazurile de urgenta medicala, dar si cabinetele din mediul rural, in localitatile unde, din cauza lipsei mijloacelor tehnice necesare, nu exista posibilitatea efectuarii programarilor.

 

Medicii  de  familie  refuza   sa   semneze   contractul  cadru

Medicii de familie au decis sa nu semnze contractul-cadru si sa conteste in instanta actele normative care incalca drepturile pacientilor si medicilor. Mai mult, medicii vor sa solicite organismelor de control abilitate sa verifice modul in care Ministerul Sanatatii (MS) si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) au gestionat banii contribuabililor. Hotararea a fost luata la sedinta comuna a Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF), Consiliului director al Federatiei Nationale a Patronatelor de Medicina Familiei (FNPMF) si Comisiei de medicina familiei a Colegiului Medicilor din Romania (CMF-CMR).

Ei au mai decis atacarea in instanta a tuturor actelor normative „ce incalca legislatia in vigoare si drepturile fundamentale ale pacientilor si medicilor, precum si sesizarea Uniunii Europene privind gravele incalcari ale directivelor europene”, dupa cum anunta reprezentantii medicilor de familie. O alta decizie este depunerea de catre majoritatea medicilor de familie a cererilor de obtinere a certificatelor de conformitate si facilitarea emigrarii masive a medicilor de familie „catre tarile in care respectul fata de profesiunea medicala este normal”. In plus, medicii de familie cer interventia premierului pentru a rezolva „modul haotic in care Ministerul Sanatatii intelege sa gestioneze criza sistemului de sanatate”.

Reprezentantii medicilor de familie spun ca, incepand din 30 decembrie 2010, MS si CNAS au elaborat o adevarata avalansa de acte normative, unele deja publicate, altele inca in proiect.

 

Dispret fata de medici

Toate aceste acte demonstreaza dezavantajarea evidenta a celor pe care ii vizeaza, in primul rand pacientii, si dispretul fata de medici, adesea in contradictie cu Constitutia tarii, cu legile si directivele europene, lipsa oricarei legaturi cu activitatea din cabinete, lipsa oricarei consultari cu cei direct implicati, medicii si societatea civila, sustin acestia. Nemultumirile medicilor vizeaza, printre altele, contractul-cadru pe doi ani, care, in opinia lor, nesocoteste principiul consolidarii bazei pentru a intari intregul sistem, decapiteaza liberalismul profesiei medicale si afecteaza drepturile pacientilor si incearca subjugarea birocratica a medicilor din asistenta primara, promovand falsa dezbinare si deprofesionalizarea. Medicii de familie critica si actele normative privind informatizarea, care „arunca povara finantarii Programului de Informatizare asupra medicilor care, pe langa falimentarea evidenta, vor fi din nou deprofesionalizati, fiind obligati sa presteze servicii (de editare a cardurilor) care nu au legatura cu pregatirea profesionala specifica, cu contractul lor si care, mai ales, dezavantajeaza grav pacientii”. Ei sunt nemultumiti si de „impunerea muncii fortate prin instituirea obligativitatii permanentei, fara asigurarea unei finantari decente si a conditiilor legale de functionare a centrelor de permanenta (sediu, utilitati, plata personalului angajat, paza, truse de materiale sanitare, conditii normale de desfasurare a activitatii medicale, plata la timp a garzilor)”. Mai mult, spun medicii, se impune folosirea ambulantelor de catre medicii de familie, „cu sau fara sofer, dupa caz”. In mod ilegal, sustin ei, se precizeaza ca, daca medicii nu doresc un al doilea contract pentru permanenta, vor fi penalizati cu 10 la suta in primul contract, cel de asistenta medicala primara.

 

Razboi  Casei de Asigurari

Medicii de familie si cei din ambulatorii care s-au alaturat reprezentantilor medicinei primare au declarat oficial razboi Casei de Asigurari de Sanatate si Ministerului Sanatatii. Reuniti la Bucuresti, doctorii de familie din toata tara au stabilit planul de bataie pentru perioada imediat urmatoare in incercarea de a convinge statul sa revina asupra unor prevederi din contractul cadrul pe 2011. Medicii considera ca statul i-a luat de prosti sau de lasi si tocmai pentru a demonstra ca nu sunt nici una nici alta, ei sunt decisi sa treaca la actiuni concrete. Doctorii sunt nemultumiti de modul in care vor fi plattiti din aprilie, de impunerea unui buget pentru retete, de taxarea pacientilor, de obligativitatea de a completa cardurile de sanatate etc.

 

Emigrarea in masa, nesemnarea contractelor…

Un prim pas de contestare a contractului va consta in depunerea actelor de plecare in strainatate a tuturor medicilor de familie din tara.  Chiar daca medicii nu vor pleca efectiv, cert este ca ar putea bloca activitatea directiilor de sanatate care au obligatia de a le primi actele. O alta masura dorita si sustinuta de asociatiile bolnavilor cronici din toata tara va fi pichetarea prefecturilor, a primariilor dar si a partidelor aflate la guvernare. Si in Neamt vor avea loc astfel de actiuni, dar nu se stie insa data exacta. Medicii si-au cautat aliati care sa le sustina cauza in Parlament si astfel au apelat la reprezentantii Opozitiei care sa puna bete-n roate parlamentarilor de la Putere in momentul in care va trebui votat ceva. O alta forma de protest care va fi aplicata daca niciuna dintre celelalte de dinainte nu da rezultate, va fi aceea a nesemnarii contractelor cadru pe 2011. Acest lucru va insemna ca doctorii nu vor mai colabora cu Casa de Asigurari, iar pacientii vor ramane fara asistenta medicala, ei nemaiprimind o reteta, o consultatie, o adeverinta ori trimitere.

 

Acuzati ca sunt brea bogati!

Medicii de familie sunt dati ca exemplu de guvernanti pentru veniturile colosale obtinute din activitatea medicala pe bani publici. Exista medici in comune izolate, cu numar mare de asigurati medical, care ating venituri de 5 – 6000 de euro lunar/cabinet. Acestea sunt exceptii, iar sumele rezultau in urma unor plati efectuate de CJAS pe baza unor prevederi legale in vigoare. Din fericire, au fost rare  cazurile in care controalele efectuate de CJAS au descoperit sume incasate necuvenit, iar cele platite nejustificat si imputate apoi medicilor nu au fost spectaculoase. Finantarea unui cabinet de medicina de familie se realizeaza pe doua capitole, “per capita”,  pentru pacientii inscrisi pe lista doctorului, si “per serviciu”,  pentru serviciile efectuate de acesta. Cea mai mare parte a bugetului s-a alocat pentru “per capita”, serviciile avand o pondere scazuta in finantare. Pentru 2011 si 2012 se preconizeaza, pentru prima data, un echilibru perfect intre “per capita” si “per serviciu”, care va dezechilibra insa bugetul cabinetelor. Dr. Catalin Andriescu, presedintele Asociatiei medicilor de familie Bacau conbsidera ca “este o bataie de joc! Nu faci un contract pe doi ani in vremuri de criza, cand sistemul sanitar este pe avarie. Noi am cerut ani de zile sa se incheie un contract multianual, cand erau bani, dar ne-au refuzat. Acum ne aduc la faliment. Ar trebui ca jumatate din venit sa ni-l castigam din servicii, dar nu ne permit sa facem servicii. Cu exceptia consultatiilor pentru boli acute, toate serviciile sunt in «per capita» . E o minciuna ordinara ca astfel vor fi mai bine platiti medicii care muncesc”. O parere similara o are si medicul  Marilena Caliman, presedinte Filiala Bacau a Patronatului National al Medicilor de Familie. Ea spune ca Ministerul Sanatatii nu este corect cu medicii. “Spun ca vom castiga din serviciile acordate, dar ne limiteaza consultatiile la 20 pe zi. Am colegi care dau acum 40 de consultatii pe zi, dar Casa de Asigurari le plateste doar 20. Nu suntem platiti pentru supravegherea gravidelor, a copiilor si nici pentru vaccinari. Programul de imunizari merge doar pentru ca medicii au constiinta. Daca se vor purta asa in continuare, medicii nu vor mai vaccina fara plata si vor aparea epidemii”, declara medicul bacauan.

 

Afara din tara…

“Pentru asigurarea transparentei , dar si pentru stimularea si responsabilizarea medicilor prescriptori”, transmite Ministerul Sanatatii, vor fi introduse bugete orientative pentru prescriere de medicamente la nivelul furnizorilor de servicii medicale (medici de familie, medici specialisti din policlinici). Mecanismul de aplicare se va aproba prin ordin al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, iar criteriile care stau la baza acestuia se vor stabili de catre o comisie mixta formata din reprezentanti ai autoritatilor sanitare si ai organizatiilor profesionale ale medicilor. Sistemul medical din Romania se confrunta cu un mare deficit de specialisti, tinerii medici preferand ofertele avantajoase din Franta si Marea Britanie. In judetul Bacau ar fi nevoie de cel putin 30 de noi medici in mediul rural, insa in 2010 nu s-a deschis niciun cabinet nou. “In ritmul in care se schimba legislatia in defavoarea noastra, multi colegi vor pune in practica intentia de a pleca peste hotare, mai ales daca ne scad veniturile in continuare si daca se introduce plafonul la prescrierea retetelor. Vom intra in conflict cu pacientii din acest motiv”, spune dr. Marilena Caliman.

Adauga un comentariu

*