Un sfert dintre romi nu ştiu să scrie şi să citească

Lipsa educaţiei îi face pe romi mai vulnerabili, aceştia reuşind cu greu să se integreze pe piaţa muncii. Potrivit unei cercetări efectuate de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, se constată faptul că în special generaţiile mai tinere sunt lipsite de calificare, un sfert dintre ei nu ştiu să citească, o treime are doar nivelul primar de educaţie şi circa jumătate urmează cursurile gimnaziale.

Excluziunea socială şi de pe piaţa muncii a romilor, exceptând contextul economic nefavorabil la nivel global, este datorată în principal lipsei unei educaţii în rândul membrilor acestei etnicii, relevă un studiu efectuat de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, în parteneriat cu Fundaţia Soros, realizat anul trecut în cadrul unui proiect finanţat din fondul social european „Investeşte în oameni”. „Romii sunt mai puţin educaţi, în comparaţie cu majoritatea membrilor populaţiei, şi acest lucru limitează accesul la piaţa muncii, în condiţiile în care cererea pentru muncă necalificată a scăzut dramatic după 1990, odată cu transformările economice”, a declarat miercuri, cu ocazia lansării cercetării, Ana Maria Preoteasa, sociolog la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii. Potrivit specialiştilor, un sfert din populaţia romă declară că nu ştie să scrie şi să citească, o treime are doar nivelul primar de educaţie şi aproximativ jumătate – nivel gimnazial, astfel constatându-se faptul că în special generaţiile mai tinere sunt lipsite de calificare. Preoteasa a spus că lipsa educaţiei generează inevitabil necalificarea şi conduce la posibilităţi de angajare limitate. „Ei au preponderent slujbe sezoniere, prost plătite şi sunt angajaţi la negru, ceea ce le creează serioase dezavantaje pe termen lung. Romii fără carte de muncă nu au practic nici asigurările necesare”, a explicat cercetătoarea.

Domeniile principale de activitate în care romii sunt angajaţi sunt, conform datelor, meseriile tradiţionale (muzică, prelucrare metale şi lemn şi cărămidărie), iar calificări sunt de regulă în servicii de construcţii, comerţ şi ca şoferi.Cercetarea efectuată a cules date din 12 comunităţi din şase judeţe: Cluj, Vaslui, Mureş, Brăila, Ilfov şi Teleorman, scopul proiectului fiind acela de a sprijini incluziunea socială a populaţiei de romi prin consolidarea sistemului de reprezentare a problematicii acestei comunităţi la nivelul administraţiilor publice locale.

Adauga un comentariu

*