Transport gratuit pentru pensionari, pe baza de card electronic

Pensionarii si veteranii de razboi vor primi legitimatii de transport de tip card cu cip de memorie pentru calatoriile rutiere judetene si interjudetene, iar firmele de transport vor fi obligate sa echipeze vehiculele cu cititoare de carduri, a decis aseara Guvernul.

Totodata, firmele de transport vor dota vehiculele cu aparate de marcat electronice, iar cititoarele de carduri trebuie sa aiba posibilitatea de a transmite datele online. Cardurile vor fi nominale si vor avea inscris codul numeric personal al fiecarui beneficiar. Cardul va avea valabilitatea de un an si va stoca in memorie numarul de calatorii la care are dreptul beneficiarul, numarul de calatorii efectuate si contravaloarea acestora. Cardul se reinnoieste anual cu conditia predarii catre emitent a celui detinut. Beneficiarii cardurilor sint pensionarii, veteranii de razboi si vaduvele de razboi care au dreptul la sase calatorii simple pe an cu o reducere de 50%.

Cardurile folosite si la urcare, si la coborire

Cardurile vor fi folosite atit la urcarea, cit si la coborirea din vehicul, iar soferii vor avea dreptul si obligatia de a verifica daca utilizatorul cardului este si beneficiarul acestuia. Utilizarea cardurilor de catre alte persoane decit beneficiarii va fi sanctionata cu amenda de la 500 la 1.000 de lei. Actualele cupoane pentru reduceri incurajeaza fraudele, a declarat ieri ministrul Transporturilor, Anca Boagiu.  „A fost inregistrata o fraudare cu astfel de cupoane de 1.760, ceea ce in lei inseamna 49.000 lei. Acelasi lucru a fost decoperit la o alta firma care a fraudat cu 786 cupoane, ceea ce inseamna peste 16.000 lei. Mai avem o alta firma care a reusit sa fraudeze cu dublul capacitatii sale de transport, putea sa transporte 2.760 pasageri si a reusit sa deconteze cupoane ca si cum ar fi avut o capacitate de transport de 6.185 persoane. Pornind de la aceste realitati, am fost nevoiti, ca minister care plateste aceste facilitati catre transportatori, sa luam aceasta masura care sintem convinsi ca va conduce la reducerea fraudarii prin acest sistem”, a spus ministrul. La inceputul lunii decembrie, ministrul Transporturilor declara ca institutia pe care o conduce lucreaza la un proiect prin care categoriile defavorizate, beneficiare de reduceri la biletele de transport, vor deconta contravaloarea tichetelor personal, nu prin operatorii de transport, cum se intimpla acum. Pe de alta parte, Ministerul Transportulrilor avea in luna decembrie datorii de 160 milioane lei catre firmele de transport de persoane, reprezentind sume restante la compensatiile care se acorda in pretul biletelor pentru categoriile defavorizate. Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT) a acuzat ministerul ca, prin proiectul de ordonanta care va obliga operatorii sa-si doteze vehiculele cu cititoare de carduri, favorizeaza o companie care vinde astfel de sisteme si estimeaza un cost pentru aceasta tehnologie de peste 100 milioane euro.

Adauga un comentariu

*