Sarbatoarea durerii

Huiduieli si fluieraturi permanente, neintrerupte nici la intonarea imnului de stat, nici de onorul militar. In aceasta atmosfera a fost primit la Iasi si la Focsani presedintele Traian Basescu la manifestarile de Ziua Unirii. Este pentru prima data in istoria Romaniei cand presedintele tarii este huiduit de cei care l-au votat.

Romanii au sarbatorit  pe 24 ianuarie 152 de ani de la Unirea Principatelor Romane. Peste o mie de persoane, dintre care foarte multi pensionari militari, au fost in Piata Unirii din Iasi pentru a-si dovedi “simpatia” fata de presedintele tarii. Tonul a fost dat de militarii pensionari,  nemultumiti de felul cum le sunt recalculate pensiile, dar a fost preluat de toti participantii. Cata ura sa fi strans in sufletul lor acesti oameni incat sa nu tina cont nici de faptul ca se intona imnul Romaniei, huiduind in permanenta? Basescu a primit onorul armatei, dar cei din piata i-au raspuns cu un “huooo!” prelungit. Nici favorita presedintelui, Elena Udrea, n-a scapat de furia multimii, fiind huidiuta si ea in timp ce se deplasa, gingas, sa depuna o coroana la monumentul lui Cuza. Ce cauta Udrea la Iasi? A fost desemnata de Emil Boc sa reprezinte Guvernul, acesta evitand in aceste zile sa apara in public. Si credem ca avea destule motive. De aceeasi “simpatie” s-a bucurat si ministrul de externe, Baconschi, care a incercat sa faca apel la unitate. Agitatia lui Basescu dovedea faptul ca desfasurarea evenimentelor nu-i convenea deloc. S-a urcat pe scena, s-a sfatuit cu SPP-istii, a coborat in mijlocul multimii, incercand o reconciliere, dar a fost luat la rost de un batran care l-a intrebat de ce i-a luat 80 de lei din pensie. “I-am dat la sanatate!”, a hahait Basescu in stilul characteristic. Nu si-a gasit locul o clipa. Iar atitudinea sa sfidatoare a culminat cu raspunsul adresat unei ziariste care-l intrebase de ce nu se prinde in Hora Unirii, “canta tu si joc!”. Si a jucat, alaturi de Maricica, fata  aleasa de SPP pentru a-i fi partenera la hora, de vreo cinci ani incoace! Iar in tot acest timp, multimea  striga: “Hotii”, “Demisia”, “Cuza-Unire, Basescu-mahnire”, “Cuza cel mare, Basescu-dezbinare”.

Discurs neinteresant despre modernizarea statului

Intr-un discurs de aproximativ cinci minute, seful statului a incercat sa le explice celor prezenti cum e cu modernizarea, dar n-a interesat pe nimeni. Oamenii continuau sa huiduie si sa fluiere. Basescu nu s-a lasat si le-a spus pensionarilor nemultumiti ca li s-au micsorat pensile ca modernizarea statului “nu este o himera, o lozinca sau dorinta cuiva”, ci “o necesitate pentru viitorul tarii”. N-a uitat sa spuna ca este o sarbatoare si trebuie respectata si ca trebuie “sa fie un pilon in legatura cu care romanii sa se gandeasca la viitor”. Finalul discursului a fost apoteotic, Basescu urandu-le celor care (nu) l-au ascultat, “la multi ani si putere sa va faceti tara asa cum o vreti”. Dar parca asa ceva promisese el, la inceputul fiecarui mandat!

Sfatuit prost?

Foarte multi politicieni spun ca Basescu a facut o miscare  proasta ducandu-se la Iaşi. Atunci inseamna ca cei care l-au sfatuit au ignorat faptul ca aproape 90 la suta din populatie considera ca politica guvernamentala, impusa de insusi presedintele tarii, duce Romania intr-o directie gresita si ca nu-i mai acorda incredere prea multa lume. Sa fi  fortat nota presedintele in speranta unei bai de multime? Calcule total gresite, intrucat, simpla sa prezenta a iritat oamenii, iar acest lucru este vecin cu aroganta.

Huiduit in contumacie!

In timp ce Basescu isi primea portia de huiduieli la Iasi, la Bucuresti, avea loc protestul rezervistilor. Aici s-a scandat „Jos tiranul”, „Nu va fie frica, Basescu pica” sau „Cuza a fost ales la presiunea poporului, Basescu va cadea la fel”, „Armata e cu voi”. “Unire in cuget ?i-n sim?iri” impotriva i puterii a avut loc si  la Cluj, aici fiind huiduit si bastinasul Boc. La Focsani, manipularea a imbracat straie de liceeni, iar dezbinarea romanilor, tocmai in orasul unirii, a fost mai evidenta decat oriunde.

Gabriel Vlase, deputat:24 ianuarie trebuie sa ramana o zi in care solidaritatea trebuie sa prevaleze, in ciuda tentativelor venite din zona Puterii, de a tine societatea romanesca dezbinata. Este o zi in care trebuie sa ne gandim la ce putem face impreuna, politicieni si societatea, pentru ca Romania sa iasa din cosmarul in care se afla acum. Din pacate, in ultimii ani zilele de sarbatoare au ajuns sa fie marcate de problemele pe care fiecare roman le are. Oamenii se gandesc tot mai putin la aceste moment simbolice, pentru ca nu mai au timp, pentru ca au prea multe probleme.

Catalin Mardare, senator: “Aceasta este realitatea sociala romaneasca. Oamenii au facut ceea ce au simţit. Se dovedeşte inca odata ca actuala putere nu mai este legitima. Romanii nu ii mai vor pe Traian Basescu şi gaşca sa. Intre şeful statului şi popor este o problema; este o prapastie mare ce creşte pe zi ce trece. La Iaşi oamenii nici nu au fost lasaţi sa se prinda in Hora Unirii dupa ce l-ai huiduit pe Traian Basescu.S-a vazut clar care sunt reacţiile oamenilor dupa ce i-ai minţit şi ţi-ai batut joc de ei. Este o lecţie politica simpla.

Adauga un comentariu

*