In timp ce guvernantii iau cel de al 13-lea salariu

170 de profesori bacauani asteapta, inca, distinctia „Gh. Lazar”!

De doi ani, 170 de profesori bacauani tot spera ca li se va acorda distinctia “Gheorghe Lazar”. Si-au depus dosare in vederea obtinerii acestei distinctii la Inspectoratul Scolar Judesean Bacau, dar degeaba.  Cica totul depinde de  Ministerul Educatiei.

Cadrele didactice din Bacau, si nu numai ele, asteapta de doi ani distinctiile “Gheorghe Lazar”, care se acorda profesorilor ce au obtinut rezultate deosebite la nivel national si international. Raspunsul Ministertului Edicatiei a fost unul evaziv si care nu prea lasa loc de sperante.  Li s-a spus ca  premiile in bani care insotesc aceasta distinctie nu pot fi acordate nici in acest an, din cauza restrictiilor impuse de legislatia in vigoare, potrivit careia, in  2010 nu se acorda premii banesti. Acest lucru in timp ce bugetarii din Guvern incaseaza prime de vacanta si al 13-lea salariu! O situatie asemanatoasre s-a petrecut si in 2009, cand Ministerul  Educatiei a respectat metodologia, insa demisia ministrului Ecaterinei Andronescu a incurcat lucrurile, iar Daniel Funeriu, noul ministru, n-a mai vrut sa semneze. In aceasta situatie sunt 167 de cadre didactice. ISJ Bacau a aprobat, initial, doar 9 din 200, pe motiv ca doar pentru acele cazuri s-au gasit si banii, apoi s-a revenit.

Distinctii importante si financiar

Aceste distinctii includ si bani, care reprezinta 10 la suta in cazul Diplome “Gheorghe Lazar” grad III, 15 la suta, pentru diplome “Gheorghe Lazar” grad II, si 20 la suta pentru diplome “Gheorghe Lazar” grad I, din suma salariilor de baza primite de cei care beneficiaza, in ultimele 12 luni. Aspirantii trebuie sa obtina calificativul “foarte bine” pentru activitatea din ultimii 20 de ani, sa fie autori sau coautori ai unor manuale sau programe scolare, lucrari sau comunicari prezentate la congrese sau sesiuni stiintifice si sa fi obtinut cel putin un premiu la faza nationala a olimpiadelor scolare. Conform regulamentului privind acordarea de distinctii si premii personalului didactic din invatamantul preuniversitar, unui cadru didactic nu i se pot acorda, simultan, doua distinctii, iar cel care a beneficiat de o distinctie, poate solicita acordarea alteia de nivel superior, dupa minimum cinci ani.

Adauga un comentariu

*