BNR va menţine rata dobânzii de politică monetară. Cuvântul de ordine este prudenţa

BNR va menţine miercuri rata dobânzii de politică monetară la minimul istoric de 6,25%, precum şi nivelul rezervelor minime obligatorii, cuvântul de ordine fiind prudenţa până când situaţia economică va fi mai clară şi vor dispărea presiunile inflaţioniste, consideră analiştii economici..

„Opinia mea este că banca centrală va menţine atât rata dobânzii de politică monetară, cât şi rezervele minime obligatorii. După ce am văzut în august, efectul de rundă a doua (al majorării TVA – n.r.) asupra inflaţiei nu e consistent dar, din păcate, mediul economic nu permite o reducere, iar până acum scenariile erau de menţinere sau majorare”, a declarat pentru MEDIAFAX economistul-şef al BCR, Lucian Anghel.

Guvernul a majorat de la 1 iulie TVA de la 19% la 24% pentru a asigura un plus de venituri la buget în vederea încadrării în ţinta de deficit bugetar negociată cu FMI la 6,8% în acest an. Decizia a fost luată după ce Curtea Constituţională a respins reducerea pensiilor cu 15%.

Anghel consideră că se va putea discuta despre o scădere a dobânzii cheie pe la mijlocul anului viitor, când efectul de bază al inflaţiei se va reduce.

„E greu să reduci rata dobânzii de politică monetară când ai o inflaţie destul de mare. Prudenţa este cuvântul de ordine la BNR”, a adăugat Anghel.

Preţurile de consum au crescut cu 0,23% în august faţă de iulie, iar rata anuală a inflaţiei a urcat la 7,58%, cel mai ridicat nivel al ultimilor doi ani. Majorarea TVA cu cinci puncte procentuale a avut un impact semnificativ asupra preţurilor în iulie, care s-au majorat într-o primă rundă cu 2,58%.

„Tind să cred că BNR va lua o atitudine de aşteptare să vadă care este impactul creşterii TVA în continuare. Nu sunt informaţii pentru a justifica o mişcare. Trebuie ţinut cont şi de faptul că BNR trebuie să se consulte şi cu FMI când va lua o decizie. Probabil că după vizita din octombrie a Fondului vor exista mai mult informaţii, iar lucrurile s-ar mai putea lămuri”, a spus economistul-şef al Raiffeisen Bank Ionuţ Dumitru.

La începutul lunii iulie, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, declara că instituţia financiară internaţională se aşteaptă ca majorarea TVA să aibă un singur impact asupra preţurilor, care se va disipa gradual, astfel că nu vor exista presiuni inflaţioniste persistente.

Economistul-şef al ING Bank România, Nicolae Chidesciuc, spune că este prea devreme pentru creşterea dobânzii.

„Teoretic, activitatea economică s-a deteriorat după anunţarea măsurilor de austeritate şi ar fi fost loc de o reducere, dar economia se confruntă în continuare cu presiuni inflaţioniste”, a spus Chidesciuc.

El spune că nu poate fi vorba acum de scăderea ratei dobânzii de politică monetară şi din cauza faptului că politica fiscală este departe de a fi echilibrată.

„Dacă ai o reducere acum s-ar putea să regreţi. Trebuie să adopţi o atitudine de wait and see (aşteaptă şi vezi). BNR nu are informaţii disponibile în acest moment şi nu este în situaţia de a lua o decizie”, a mai spus Chidesciuc.

Consiliul de Administraţie al BNR se va întâlni miercuri pentru a discuta probleme de politică monetară, iar în cadrul şedinţei va decide nivelul dobânzii cheie şi cel al rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi valută.

La şedinţa precedentă, din 4 august, Consiliul de Administraţie a decis să menţină dobânda de politică monetară la minimul istoric de 6,25%, precum şi ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei, la 15%, şi în valută, la 25%.

Banca centrală a scăzut rata dobânzii în primele patru şedinţe de politică monetară din acest an, de la 8% la 6,25%, dar a menţinut ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi valută.

(Material realizat de Marius Radu, marius.radu@mediafax.ro)

Sursa MEDIAFAX.RO

Adauga un comentariu

*