Fost oficial FMI: România riscă falimentul în următorii 2-3 ani

România este printre ţările est europene care ar putea da faliment în următorii 2-3 ani, susţine Kenneth Rogoff, profesor la Harvard şi fost economist-şef la FMI. Într-un interviu pentru revista austriacă Profil, citat deBloomberg, economistul american spune că România este în pericol din cauza poverii prea mare a deficitului bugetar.

România a fost deseori identificată drept un stat cu un grad ridicat de pericol. În ultimele cinci luni, spre exemplu, prima de risc a României s-a aflat deseori în topul ţărilor cu cel mai ridicat grad de risc, clasament realizat de CMA DataVision. Acum, fostul şef al FMI vine cu o nouă declaraţie alarmantă: România, alături de Ucraina şi Ungaria, se află printre puţinele ţări est-europene care ar putea da faliment în următorii 2-3 ani.

Nu toate ţările din regiune vor reuşi să treacă de procesul de consolidare a deficitelor bugetare, a spus Rogoff pentru revista austriacă Profil. Economistul american subliniază, însă, că nu se poate prezice cu exactitate ce ţări vor da faliment.

Nu este prima dată când Kenneth Rogoff face astfel de declaraţii. La sfârşitul anului trecut, România a intrat pe lista sa neagră. Iar la începutul acestui an, într-un interviu pentru ziarul austriac Der Standard, Rogoff a identificat din nou România ca ţară cu risc de faliment, alături de Ucraina, Letonia, Ungaria şi Grecia. Profesorul de economie spunea atunci că banii de la FMI au cumpărat doar timp pentru ţările din regiune, care s-ar putea salva doar dacă întăresc sprijinul financiar cu reforme dure pe latura cheltuielilor bugetare.

Sursa REALITATEA.NET

Adauga un comentariu

*