E.ON isi sfideaza si partenerii de afaceri

O tipografie din Bacau a depus la Tribunalul Iasi o solicitare de declansare a procedurii insolventei impotriva gigantului „E.ON Moldova Distributie” SA. Desi anul trecut a realizat un profit net de 535,7 miliarde lei vechi, „E.ON Moldova Distributie” nu s-a sinchisit sa-si achite obligatiile financiare catre  firma POLITOM SRL Bacau.

Pe 10 august, firma POLITOM SRL Bacau a depus la Tribunalul Iasi un dosar prin care solicita insolventa companiei „E.ON Moldova Distributie” SA! Dosarul va ajunge pe masa judecatorilor de-abia pe 9 noiembrie 2010, din cauza vacantei magistratilor. In mod normal, acest dosar nu ar trebui sa aiba o importanta mai mare decat alte cateva mii de solicitari de declansare a insolventei impotriva firmelor care nu pot sau nu vor sa-si mai plateasca datoriile, aflate pe rolul instantelor din intreaga tara. Aparitia unei solicitari de deschidere a insolventei in cazul „E.ON Moldova Distributie” demonstreaza ca nemtii au trecut la un nivel superior in ceea ce priveste afisarea dispretului fata de piata pe care opereaza.  Dupa ce s-au plictisit sa ne trateze cu nepasare in calitate de consumatori disperati de desele intreruperi ale curentului electric, gigantul energetic s-a gandit sa aplice acelasi tratament si partenerilor de afaceri, adica furnizorilor.

Contract intre POLITOM SRL Bacau si E.ON Distributie

Societatea POLITOM SRL Bacau s-a infiintat in 2000 si are ca obiect de activitate tiparirea ziarelor. Societatea nu are datorii la stat si si-a onorat la timp cecurile si Biletele la Ordin pe care le-a emis catre furnizori. Cu alte cuvinte, o afacere din categoria celor mici si mijlocii, bine administrata si, mai ales, corecta. In decembrie 2007, intre aceasta societate si E.ON Distributie SA a fost incheiat un contract de prestare servicii, in urma desfasurarii unei licitatii. POLITOM SRL trebuia sa tipatreasca facturi, plicuri, precum si alte tiparituri, de genul celor pe care fiecare client al E.ON le primeste acasa.  Dupa incheierea contractului, a urmat o perioada in care lucrurile s-au desfasurat normal, in sensul ca in fiecare luna, POLITOM SRL tiparea un milion de facturi si 700.000 de plicuri, pentru care emitea facturi, iar E.ON Distributie efectua plata. Problemele au aparut insa la inceputul lui 2009, cand administratorul POLITOM SRL a fost chemat la o renegociere a contractului, in sensul scaderii nivelului pretului pentru activitatile prestate.  S-a ajuns la o intelegere si s-a derulat in continuare contractul. Numai ca, din iulie, cei de la E.ON Distributie au solicitat din nou scaderea pretului. Potrivit dictonului „decat zero, mai bine ceva”, cei de la POLITOM au fost si de aceasta data de acord cu renegocierea contractului. Insa E.ON n-a mai respectat contractul, iar pentru iulie, august si septembrie 2009, n-au mai achitat facturile! In schimb, ceea ce suna a santaj, i-au obligat pe cei de la POLITOM sa scada din nou preturile!

Joaca de-a negocierea

In discutie apare o firma, ESRO, E.ON Servicii Romane, care preia contractul si impune anumite reguli si conditii de platra a facvturilor, pe care insa nu le achita! Obligata la o noua negociere, POLITOM accepta din nou scaderea preturilor, mai ales ca ESRO amenintase printr-o adresa ca, daca nu vor fi de acord cu renegocierea, nu va achita facturile restante! Si era vorba despre vreo trei miliarde lei vechi!  La un moment dat, lucrurile intra pe fagasul normal pana la sfarsitul lui 2009, dar intre timp, ESRO avertizase din nou SC POLITOM ca s-ar putea sa umble la preturi!  In ianuarie 2010 comenzile s-au injumatatit, iar din februarie E.ON Distributie n-a mai trimis baza de date catre SC POLITOM. Conducerea societatii a solicitat un raspuns, dar acesta n-a sosit nici pana in ziua de astazi.

Marfa lasata la voia intamplarii!

Conform contractului, POLITOM era obligata sa aiba in depozit o cantitate de facturi si plicuri. Acestea se afla si astazi in depozitul societatii.  Dar tot contractul specifica faptul ca „beneficiarul, in speta E.ON, va achita stocurile ramase pe care nu doreste sa le utilizeze”.  E.ON a platit pana in aprilie, iar de atunci n-au mai achitat niciun ban SC POLITOM, ignorand contractul.

Inselaciune?

E.ON Distributie a trimis o adresa catre SC POLITOM prin care o instiinteaza ca a incheiat un contract cu INFORM LYNKS Bucuresti! Acest contract a fost incheiat fara sa se fi organizat vreo licitatie! ESRO raspunde ca nu era obligata sa mai proceseze cu POLITOM, deoarece incheiase un alt contract cu  firma bucuresteana! Spalare de bani? Poate! Se pare ca aceasta firma a fost creata special pentru asa ceva!

Plangere penala impotriva E.ON Distributie

Reprezentantii SC POLITOM SRL Bacau au actionat E.ON in instanta pentru achitarea datoriei, dar a si formulat plangeri catre, Autoritatea Nationala pentru Reg;lementarea si Monitorizarea Achizitiilor (ANRMAP), si va sesiza si Parchetul pentru savarsirea infractiunii de inselaciune.

E.ON MOLDOVA DISTRIBUTIE, infumurarea lui Goliat

„E.ON Moldova Distributie” SA este parte a companiei „E.ON Energie Romania”, responsabila cu distributia energiei electrice in cele sase judete din zona Moldova, Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui. Compania a avut anul trecut un numar de 1.968 de angajati si a raportat realizarea in 2009 a unei cifre de afaceri de 630.065.418 RON, valoarea profitului ridicandu-se la 53.571.940 RON.

Asadar, un Goliat al afacerilor in Romania a privit cu dispret spre o mica tipografie din Bacau care a avut „tupeul” de a-si cere banii cuveniti pentru un serviciu prestat. In aceasta situatie, tipografia nu a avut alta solutie decat sa apeleze la justitie. Acest caz demonstreaza inca o data aroganta unei companii care, abuzand de piata de oligopol pe care activeaza, isi permite sa trateze cu dispret atat clientii, cat si furnizorii.  In ciuda insistentelor noastre, purtatorul de cuvant al E.ON, d-l Zait, n-a catadicsit sa raspunda la telefon. Ii asteptam, totusi, punctul de vedere.

Dan MIDIRIGIU

Adauga un comentariu

*