A lovit sau n-a lovit Basescu?

CD-ul cu filmul în care preşedintele Traian Băsescu apare lovind un copil a fost deteriorat voit de către directorul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, Cristian Dumitrescu. Acuzaţia vine din partea fostului expert INEC, Cătălin Grigoraş care susţine, într-o carte publicată recent, că directorul Institutului a scris pe CD cu „un marker inadecvat”.

Expertul Cătălin Grigoraş, care a lucrat la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice (INEC) până în mai 2010 şi a expertizat CD-ul cu filmuleţul în care preşedintele Băsescu ar fi lovit un copil, susţine, într-o carte publicată recent, că CD-ul a fost deteriorat de către directorul INEC, Cristian Dumitrescu, care a scris pe el cu „un marker inadecvat”, relatează cotidianul.ro. Potrivit expertului, tuşul folosit de directorul INEC pentru a scrie pe CD penetrează materialul în câteva zile şi, în consecinţă, datele de pe acesta nu mai pot fi citite. Dezvăluirea a fost făcută în cartea „Expertiza judiciară a înregistrărilor audio, fotografiilor şi înregistrărilor video” şi a fost scrisă împreună cu Adrian Petre, ofiţer de poliţie judiciară de la Biroul Tehnic al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. În cartea sa, Grigoraş scrie că în 30 noiembrie 2009, Administraţia Prezidenţială a cerut expertizarea unui CD. Acesta a fost pus la dispoziţia INEC, fără înscrisuri olografe sau de altă natură. “Deşi cunoştea situaţia probei contaminate şi deteriorate (…), directorul INEC a procedat la contaminarea materială a suportului digital (…) prin inscripţionarea pe suprafaţa acestuia a textului olograf INEC 1004/09. În plus, markerul utilizat nu a fost unul adecvat pentru a scrie pe astfel de suporturi digitale, iar la introducerea în plic, tuşul s-a întins pe suprafaţa CD-ului extinzând aria contaminată şi facilitând deteriorarea în timp a suportului digital şi a datelor informatice”, scrie Grigoraş.

În plus, în dosarul de la Tribunalul Bucureşti se arată, potrivit lui Grigoraş: „Cu privire la contaminarea materială a probelor digitale, în dosarul penal nr. 27716/3/2007 al Tribunalului Bucureşti, Secţia I Penală, s-a dispus expertizarea conţinutului unui CD. Suportul digital pus la dispoziţie conţinea o inscripţionare cu un marker neadecvat al cărui tuş penetrase straturile CD-ului şi o zonă de date informatice contaminate, deteriorate ireversibil. (…) s-a comunicat oficial beneficiarului lucrării acest aspect şi CD-ul a fost returnat fără să se fi reuşit accesarea şi duplicarea conţinutului acestuia.” Imaginile cu preşedintele, care pare să lovească un copil, au făcut vâlvă, în timpul campaniei electorale prezidenţiale. În noiembrie 2009, omul de afaceri Dinu Patriciu declara că există o înregistrare video, în care Traian Băsescu loveşte un copil, în campania prezidenţială din 2004. Imaginile au apărut pe site-ul Gardianul.ro la cateva ore de la declaraţiile omului de afaceri. Ele au fost prezentate şi de Realitatea TV în cadrul unei emisiuni care îl avea ca invitat pe Traian Băsescu. La momentul respectiv, preşedintele a declarat că nu îşi aminteşte despre incident. A promis însă că va da lămuriri, după ce va vedea despre ce este vorba. În aceeaşi seară, Traian Băsescu a făcut o declaraţie de presă, potrivit căreia nu a lovit niciodată un copil. Preşedintele a cerut Institutului Naţional de Expertize Criminalistice un aviz de specialitate prin care să se stabilească dacă imaginile de la Ploieşti din 2004 sunt sau nu trucate. INEC a transmis, în decembrie 2009, Preşedinţiei, avizul de specialitate solicitat cu privire la autenticitatea filmului. Şeful statului a spus ulterior că înregistrarea ,,nu este autentică,,  şi a dat în judecată ziarul Gardianul şi pe Dinu Patricu.

Adauga un comentariu

*