România a plătit despăgubiri CEDO mai mari decât în 1998-2007, numai în primul semestru din 2010

Record de plăţi la despăgubirile pe care România trebuie să le plătească celor care au câştigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Doar în primul semestru al acestui an, în urma condamnărilor CEDO, România a trebuit să plătească peste 10 milioane de euro, adică aproape cât a trebuit să plătească pe întreg anul trecut şi mai mult decât a avut de achitat în perioada 1998 – 2007.

Despăgubirile sunt impuse de CEDO pentru încălcarea de către autorităţile române a drepturilor legale ale cetăţenilor, în principal în domeniul proprietăţii. Potrivit unui document oficial citat de Mediafax, singura dată când România a fost obligată să plătească despăgubiri mai mari decât suma achitată în acest an a fost în 2008, cu 47,18 milioane lei, dar pentru întregul an, nu pentru un singur semestru.

Numai în primul semestru din acest an, România a avut de achitat 43,39 milioane de lei în urma condamnărilor de la CEDO. Suma depăşeşte cu circa 3 milioane de lei valoarea bugetului Administraţiei Prezidenţiale.

Pentru tot anul trecut, „factura” a fost de 41,23 milioane de lei, în timp ce, pentru întregul interval 1998-2007, statul român a fost nevoit să achite 30,44 milioane de lei.

Sursa ANTENA3.RO

Adauga un comentariu

*