Scade violenta pe stadioanele din Romania

Peste o mie de jandarmi la fiecare etapa din Liga 1!

In sezonul 2009 – 2010, in liga I s-au disputat 306 partide, dintre care 79 au fost in categoria de risc ridicat, 215 catalogate cu grad de risc mediu si 12 cu grad de risc scazut.

Pentru asigurarea ordinii publice cu ocazia disputarii acestor partide, Jandarmeria Romana a folosit 44.897 jandarmi, cu o medie de aproximativ 1.320  jandarmi pe etapa, respectiv 147 jandarmi pentru o partida.

Cu prilejul desfasurarii acestor partide au fost intocmite 92 de dosare cu acte premergatoare inceperii urmaririi penale, sub aspectul savarsirii a 97 de fapte ce constituie infractiuni, fiind identificati 98 de faptuitori, in majoritatea cazurilor pentru detinerea sau folosirea obiectelor pe baza de amestecuri pirotehnice, portul ilegal de arme albe, incalcarea masurii de interzicere a accesului la jocurile sportive, loviri sau alte violente, distrugeri, dar si pentru fapte cum ar fi detinere de droguri pentru consum.

Situatia infractiunilor

67 pentru folosirea de materiale pirotehnice in incinta stadionului; 8 pentru incalcarea interdictiei de a participa la anumite jocuri sportive pentru o perioada de timp; 3 pentru port ilegal de arme albe in locuri publice; 3 pentru detinere de droguri pentru consumul propriu; 3 dosare pentru lovire;

3 dosare pentru detinerea si incercarea de a introduce dispozitive cu substante iritant – lacrimogene in incinta stadionului; 2 dosare pentru distrugere; un dosar pentru opunerea cu violenta la actiunile fortelor de ordine; un dosar pentru ultraj; un dosar pentru incalcarea deciziei judecatoresti privind interdictia de a se afla intr-o localitate.

Rapid Bucuresti are cea mai violenta galerie!

Din punct de vedere al repartizarii dosarelor intocmite pe grupurile de sustinatori ai echipelor din Liga I, situatia se prezinta astfel:

Rapid Bucuresti – 33 de dosare, 32 pentru folosirea de materiale pirotehnice, unul pentru detinere de droguri de mare risc; Steaua Bucuresti – 21 dosare, 11 pentru folosirea de materiale pirotehnice, 4 pentru incalcarea interdictiei de a participa la anumite jocuri sportive, 3 pentru lovire sau alte violente, unul pentru detinerea dispozitivelor cu substante iritant lacrimogene, un dosar pentru opunerea cu violenta la actiunile fortelor de ordine, un dosar pentru ultraj; Dinamo Bucuresti – 12 dosare, 5 pentru folosirea de materiale pirotehnice, 2 pentru port ilegal de arme albe in locuri publice, 2 pentru detinere de droguri de mare risc, unul pentru incalcarea interdictiei de a participa la anumite jocuri sportive, unul pentru distrugere, unul pentru incalcarea deciziei judecaatoresti privind interdictia de a se afla intr-o localitate; F. C. Timisoara – 10 dosare, 9 pentru folosirea de materiale pirotehnice si unul pentru incalcarea interdictiei de a participa la anumite jocuri sportive; Otelul Galati – 6 de dosare, 4 pentru folosirea de materiale pirotehnice, unul pentru incalcarea interdictiei de a participa la anumite jocuri sportive si unul pentru detinerea dispozitivelor cu substante iritant lacrimogene;F. C. Vaslui – 3 dosare, 2 pentru folosirea de materiale pirotehnice si unul pentru detinerea dispozitivelor cu substante iritant lacrimogene; Universitatea Craiova – 2 dosare, unul pentru folosirea de materiale pirotehnice si unul pentru incalcarea interdictiei de a participa la anumite jocuri sportive; F. C. Brasov – 2 dosare pentru folosirea de materiale pirotehnice; Gaz Metan Medias –  2 dosare, unul pentru distrugere si unul pentru port ilegal de arme albe; Politehnica Iasi – un dosar pentru folosirea de materiale pirotehnice.

Fapte de natura contraventionala

Au fost aplicate 400 de sanctiuni contraventionale (334 amenzi si 66 avertismente scrise) in valoare de 164.150 lei, din care 279 sanctiuni conform prevederilor Legii nr. 4/2008 privind prevenirea si combaterea violentei cu ocazia competitiilor si a jocurilor sportive, 116 sanctiuni conform prevederilor Legii nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice si 5 sanctiuni in valoare de 2.500 lei conform Legii nr. 12/1990 pentru sanctionarea unor fapte ilicite de comert. In tur au fost aplicate  173 de sanctiuni contraventionale, iar in retur 227 de sanctiuni.

Masuri de interzicere a accesului la  competitii

In urma constatarii faptelor de natura penala sau contraventionala au fost aplicate 132 de masuri complementare de interzicere a accesului la competitii si jocuri sportive pentru anumite perioade de timp, dupa cum urmeaza: 8 pentru o perioada de 2 ani; 66 pentru o perioada de un an; 58 pentru o perioada de 6 luni. In baza de date a Jandarmeriei, in sezonul 2009-2010 au fost introdusi 498 de suporteri violenti, totalul fiind de peste 4.900. Facand o comparatie cu anul trecut, pe cele trei paliere, constatarile efectuate de structurile Jandarmeriei Romane cu ocazia desfasurarii partidelor din Liga I sau altor activitati conexe, au scazut aproape la jumatate, fiind inregistrate mult mai putine incidente sau manifestari violente pe stadioane.

Alte sporturi

In ceea ce priveste celelalte ramuri sportive, aici violentele au fost in general izolate, problemele mari constand in faptul ca la nivelul federatiilor de specialitate nu au fost elaborate procedurile de stabilire a gradului de risc pentru jocurile sportive si, de asemenea, in ceea ce priveste declararea jocurilor si asigurarea masurilor de ordine de catre organizator. Sanctiuni contraventionale au fost aplicate si la alte sporturi, in special la jocurile de rugby, insa, evenimentele generate de savarsirea faptelor antisociale au fost izolate.

Activitatile de cooperare politieneasca internationala

In a doua parte a sezonului 2009/2010, activitatea de cooperare politieneasca internationala desfasurata de catre Punctul National de Informare Manifestari Sportive a fost orientata cu precadere pe urmatoarele directii principale: Realizarea schimbului de date si informatii cu structuri din alte state, nu numai din Europa, cu ocazia evenimentelor sportive cu dimensiune internationala; alimentarea bazei de date europene cu informarile preliminare si fisele partidelor aferente meciurilor internationale in care au fost implicate echipe romanesti. Coordonarea activitatilor aferente primirilor si acordarilor de sprijin operational. Cooperarea politieneasca internationala specifica cu prilejul evenimentelor sportive s-a realizat cu reprezentanti ai fortelor de politie din Slovenia, Anglia, Ungaria, Polonia, Israel, Italia, Austria, Slovacia, Spania, Danemarca, Ucraina, axandu-se in principal pe segmentul aferent altor manifestari sportive, precum handbal, baschet si futsal.

Masuri pentru sezonul competitional 2010 – 2011

Imbunatatirea cadrului normativ, prin completarea legilor care reglementeaza acum activitatea in domeniu. Astfel, in urma aplicarii prevederilor Legii nr. 4/2008 privind prevenirea si combaterea violentei cu ocazia competitiilor si a jocurilor sportive, la nivelul Jandarmeriei Romane au fost identificate o serie de neconcordante si aspecte care ingreuneaza gestionarea eficienta a manifestarilor sportive si impiedica aplicarea ferma a masurilor legale impotriva celor certati cu legea. De asemenea, practica a demonstrat ca sunt situatii care nu sunt prevazute de actuala legislatie, desi prezinta un pericol social evident. Avand in vedere acest lucru, Jandarmeria Romana, impreuna cu deputatul Alin Silviu Trasculescu a elaborat un proiect de modificare a Legii nr. 4/2008, proiect intocmit in baza propunerilor unitatilor subordonate Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane si dupa consultarea celorlalte structuri ale MAI cu atributii in domeniu, a Ligii Profesioniste de Fotbal si a Federatiei Romane de Fotbal.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, in prezent fiind in dezbatere la Camera Deputatilor.  Consilierea cluburilor pe linia adoptarii masurilor specifice cu ocazia jocurilor sportive si verificarea atenta, inainte de desfasurarea partidelor, a modului in care sunt emise si distribuite documentele de acces. Consilierea si sprijinirea responsabililor Federatiei Romane de Fotbal in vederea elaborarii unui proiect pentru suporterii echipei nationale si crearea clubului suporterilor echipei nationale, care sa fie un punct de referinta pentru cluburile afiliate acestui organism.

Adauga un comentariu

*