Guvernul se întruneşte astăzi pentru a discuta despre majorarea taxelor

Guvernul se va întruni sâmbătă în şedinţă pentru a discuta despre majorarea taxelor. Vineri, judecătorii Curţii Constituţionale (CCR) s-au pronunţat asupra celor două legi de austeritate pentru care Guvernul Boc şi-a angajat răspunderea. După o dezbatere care s-a prelungit pe parcursul a două zile, aceştia au decis că legile sunt parţial neconstituţionale.

Acum, Guvernul va trebui să găsească alte modalităţi de a aduce bani în visteria statului. Emil Boc a anunţat la scurtă vreme după anunţarea deciziei CCR, că Guvernul are pregătit un pachet alternativ de măsuri în vederea reducerii deficitului bugetar, care se negociază cu partenerii externi de la Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană. Premierul a precizat că măsurile vor fi făcute publice după finalizarea acestor negocieri.

Ce măsuri ar putea lua Guvernul acum

Se vehiculează faptul că Guvernul lucrează cu mai multe scenarii de impozitare. Astfel, sunt luate în calcul mai multe variante de majorare a TVA între 20-22% sau chiar 23%. De asemenea este analizată şi varianta unei cote unice mărite între 18 şi 20%, cifre sugerate şi de reprezentanţii FMI. În acelaşi timp, se poate ajunge şi la disponibilizări mult mai mari din structurile statului decât cele anunţate, fiind vehiculate cifre ca 50% din angajaţii unei instituţii de stat. Nu în ultimul rând, unele surse susţin că este posibil să fie impozitate cu 50% pensiile mari, iar cele situate între 1.000 şi 3.000 de lei, cu 16%.

Sursa ANTENA3.ro

Adauga un comentariu

*