Tăierea pensiilor cu 15% şi recalcularea pensiilor magistraţilor sunt neconstituţionale, susţine CCR

CCR a decis că articolul care prevede reducerea tuturor pensiilor cu 15% este neconstituţional, la fel şi articolul care prevede recalcularea pensiilor de serviciu ale magistraţilor, în schimb reducerea salariilor bugetarilor cu 25% este constituţională. VEZI ARTICOLELE DECLARATE NECONSTITUŢIONALE

Tăierea pensiilor cu 15% este neconstituţională, au decis astăzi cei nouă judecători ai Curţii Constituţionale, care s-au pronunţat asupra măsurilor de austeritate ale Guvernului.

Articolele incriminate de judecătorii CCR sunt art. 9 din legea privind tăierea pensiilor şi salariilor şi art. 1  litera c. din legea pensiilor speciale.

Decizia este suprinzătoare în condiţiile în care Puterea avea majoritatea în CCR. Asta pentru că balanţa de putere s-a schimbat odată cu numirea a doi noi judecători la Curte:  Ştefan Minea şi Iulia Motoc, cât şi prin alegerea fostului deputat PD Augustin Zegrean în fruntea instituţiei. În acest moment, raportul este de 5-4. Calcul care se verificase deja la alegerea lui Zegrean în funcţie.

În această situaţie, pensiile nu vor mai scădea. Cel puţin nu pe baza acestor legi, pentru că altfel Guvernul poate încerca elaborarea unei legislaţii diferite pe care să încerce eventual să-şi asume răspunderea din nou. Sau poate lua decizia majorării de taxe.

În acelaşi timp, magistraţii, personalul din armată şi forţele de ordine nu vor avea pensiile tăiate. Asta pentru că legea pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea este neconstituţională, au decis astăzi cei nouă judecători ai Curţii.

În aceste condiţii, Guvernul poate fie să renunţe la aceaste iniţiative, fie să modifice legile în acord cu prevederile constituţionale.

Verdictul judecătorilor CCR pune însă în pericol acordarea tranşei de bani din partea FMI. Şedinţa boardului este programată pentru luni.


Articolele încriminate de CCR

Legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar ( taieri de salarii si pensii)

Art. 9
alin. 1 Incepand cu drepturile lunii iunie 2010, cuantumul brut al pensiilor cuvenite sau aflate in plata precum si indemnizatia de insotitor pentru pensionarii de invaliditate gradul 1 se diminueaza cu 15 %.

alin. 2 La determinarea cuantumului brut al pensiilor precum si a indemnizatiei de insotitor pentru pensionarii de invaliditate gradul 1, ce vor fi stabilite sau acordate incepand cu data de intrarii in vigoare a prezente legi, valoarea punctului d epensie utilizata este de 622,9 lei.

Legea privind stbilirea unor masuri in domeniul pensiilor

Art 1

Pe baza intrării în vigoare a prezentei legi, următoarele categorii de pensii stabilite pe baza legislaţiei anterioare, devin pensii în sensul Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările anterioare:

lit. c. pensiile de serviciu ale judecătorilor, procurorilor şi judecătorilor, respectiv magistraţilor asistenţi la Curtea Constituţională.

Sursa REALITATEA.NET

Adauga un comentariu

*