Pagini de aripi romaneşti

Rasfoind prin cartea vietii si uitandu-ma pe sarite, luand pagini la intamplare, observ file mai intunecate sau mai curate. Timpul a trecut peste ele si literele abia se mai vad, dar stiu ca au fost scrise cu cerneala simpatica.

Dar acum vreau sa colorez cateva din paginile ramase in bleo, sa le parfumez si mai ales sa scriu despre tara, traditii, obiceiuri, cantec, folclor si sa scriu numai de bine. In fata mea intr-o fractiune de secunda se deruleaza imagini din viata mea, a ta, a noastra, a tuturor, a oricarui suflet dintre noi, oameni simpli sau chiar eroi. Stiu ca fiecare suflet este impresurat cu iubire, bunatate, intelegere, fiind prins de fiorul patriei-mama. Simt in adancul sufletului meu ca ar trebui sa aprindem focuri funerare si la morminte de eroi, fie straini sau romani, dar care si-au dat viata in lupta pentru noi si pentru tara noastra plina de frumuseti si bogatii pastrate cu atata grija de stramosii nostri si daca mi-a fost dat sa aleg, inima are acelasi vis, sa lase in acest text, o parte din ce sunt si ce-nteleg. Nu vreau sa existe masti care ascund realitati ce dor si vreau sa creez realitatea acestei lumi, un ideal poate apus pentru unii dintre noi.

Scriu despre ceea ce e mai frumos si mai sfant, de obiceiurile demult uitate, despre mirosul samantului de unde am iesit si unde trebuie sa mergem cu totii. Cu totii ne dorim sa slujim ceea ce cu totii dorim sa pastram: Folclorul!

As dori sa aduc in atentia tuturor romanilor faptul ca au o identitate culturala de care trebuie sa fim mandri. Cantecul nostru popular face parte din bogatul si valorosul tezaur spiritual al poporului  roman care a contribuit in decursul intregii sale istorii zbuciumate la cultivarea sentimentului de unitate spirituala a limbii si poporului.

Cunoasterea, valorificarea si reactualizarea acestui valoros si preţios tezaur in mintea si sufletul tinerei generatii este o obligatie morala fata de stramosii si parintii nostri, este o datorie patriotica. Cantecele noastre populare prin bogatia si varietatea sensurilor, a continutului, prin caracterul optimist, dinamic, riguros, prin forma accesibila a melodiei, modul de interpretare si cadrul momentului sunt o alinare, o mangaiere si un balsam al sufletului oricarui roman adevarat, care-si pretuieste radacinile si le cinsteste. Vreau sa privim cu totii tara, frumusetile si roadele pamantului cu ochii inimii, astfel sa ramanem ancorati in mijlocul spiritualitatii neamului nostru, sa ramanem fideli trairii romanesti. Ar trebui sa facem din acest sentiment patriotic un act de credinta si sa fim mandri de tezaurul romanesc lasat de stramosii nostri.

Nu trebuie sa avem retineri in a vorbi limba materna, care este atat de sugestiva si bogata in sensuri si nuante. E datoria noastra, a tuturor sa impregnam graiul romanesc copiilor, fratilor sau surorilor noastre, sa-i punem in contact cu spiritualitatea romaneasca, sa le vorbim despre cei care au stiut sa aduca traditiile pana in zilele noastre ramanand neschimbate in ciuda trecerii timpului navalnic. Le putem prezenta figuri vii prin povestile pline de haz ale lui Ion Creanga, le putem aminti pe cel care a stiut sa cante cel mai bine cu penita iubirea, dorul, natura si dragostea de neam, pe eternul Mihai Eminescu. Sa le sensibilizam sufletul si totodata sa-i impresionam prin rapsodiile lui George Enescu, ca in final sa putem fi convinsi ca folclorul autentic, datinile si traditiile noastre populare sunt pe maini bune. Vom deveni oameni adevarati doar daca ne vom raporta la idealitate si daca sadim in sufletul nostru graul valorilor culturale. Inradacinati in sufletul neamului, vom avea posibilitatea recunoasterii valorilor nematerialnice ale unui neam de oameni gospodari, de cei care nu apartin tarii noastre si in modul acesta folclorul, datinile si obiceiurile sa poata fi vazute si de ochii tarilor straine. Se cuvine sa fim mandri ca suntem romani, dar in acelasi timp trebuie sa punem in valoare calitatile si mostenirile lasate si sa demonstram ca suntem oameni de incredere, nadejde, de cuvant, sufletisti, veseli, calzi, sociabili, primitori si curajosi. Cantecul popular este un enunt muzical, care contine o meditatie, o reflectie in care iti poti pune in lumina: bucuria, durerea, iubirea, dorul, pasiunea si aspiratiile. Orice popor isi are ca emblema folclorul sau muzical, iar noi, ca romani ne mandrim cu acesta visterie exterm de valoroasa.

Cantecul popular s-a nascut din popor si din depanatul paginilor de istorie muzicala, unde gasim cei mai de seama compozitori si poeti, care au fost ghidati, inspirati de frumusetea si originalitatea textelor spre a compune o muzica care era transmisa mai departe, din generatie in generatie, prin viu-grai si pastrata cu mare sfintenie luand o forma definitiva, finala si astfel inmultindu-se au alcatuit un lana cu multe zale de cantece folclorice. Melodiile traditionale romanesti cuprinse in izvoarele muzicale ale neamului romanesc sunt o bogatie nationala.  Cantecele populare au o valoare sentimentala aparte pentru fiecare dintre noi deoarece simplitatea versurilor si a intelepciunii populare au ca strat fondator credinta-n Dumnezeu care se regaseste in sufletul pur si inocent al fiecarui om, fie de la tara sau oras. In ziua de azi avem multe posibilitati de a face cunoscut numele tarii, orasului si sa il ridicam la rang de tinut cunoscut si apreciat prin traditii, datini, oameni, izvoare folclorice si prin tot ce inseamna identitate nationala.

Tot ce trebuie sa facem este sa ne oprim o clipa din treburile cotidiene,  sa sarutam pamantul si roua diminetii, sa ne intindem mainile la soare, sa-l prindem inainte sa se ascunda in nori,  mangaiem ziua, sa privim cum luna incet rasare, se-ascunde printre nori, apare si dispare, iar stelele din cer vor sa coboare sa le vorbim, sa cantam viata si darurile naturii.

Mihaela IRAVA

Comentarii

  1. Te felicit Mihela, te felicit pentru ceea ce ai scris, se vede ca ai pus mult suflet in acest articol si ca iti place. Te imbratisez Mihela …

  2. Foarte frumos!Felicitari Madalina!
    Cititorii tai trebuie sa stie ca tu nu ai decat 19 ani si cat de frumos ne vorbesti despre folclorul nostru si traditiile acestui popor.
    Iti doresc sa ai cat mai multi cititori si mai ales din randul celor tineri pentru ca ei sunt cei care trebuie sa stie ca au datoria de a pastra aceasta zestre lasata de bunicii nostri si cu care ne identificam.

Adauga un comentariu

*