Explozie la un rezervor de ulei rezidual

Marți, 1 iunie, la ora 11.14, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Maior Constantin Ene” al judeţului Bacău a fost anunţat prin intermediul sistemului unic pentru apeluri de urgenţă 112, despre producerea unei explozii urmată de incendiu la  un rezervor cu ulei rezidual, având o capacitate de 20 tone, aparţinând unei societăţi comerciale din municipiul Bacău, cu obiectul de activitate prelucrarea deşeurilor periculoase, independentă de SC CET SA.La locul incidentului s-au deplasat echipaje din cadrul Detaşamentului de Pompieri Bacău cu 4 autospeciale de intervenţie, încadrate cu 15 subofiţeri şi grupa operativă a I.S.U.J. Bacău cu 5 ofiţeri, 1 subofiţer şi 4 autospeciale pentru primă intervenţie şi comandă. Operaţiunile de intervenţie sunt conduse de către general de brigadă Mihai Simionescu – inspector şef al I.S.U.J.Bacău. De asemenea, a fost anunţat şi „Grupul de suport tehnic pentru explozii mari la suprafaţă şi în subteran”, iar la locul incidentului s-au deplasat şi subprefectul judeţului, Constantin Scripăţ, comisar şef de poliţie Vasile Oprişan – inspector şef al I.J.J. Bacău şi de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă, domnul director, dr. Adrian Colibaba. Explozia a fost urmată de un incendiu la rezervorul cu ulei rezidual. Incendiul s-a manifestat pe o suprafaţă de aproximativ 250 mp şi s-a extins şi la acoperişul sediului administrativ al societăţii, pe o suprafaţă de aproximativ 40 mp. În urma exploziei au rezultat doua  victime, dintre care una a decedat, iar cealaltă a fost preluată de către un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Bacău, cu arsuri multiple. Incendiul a fost lichidat la ora 11.45. Pentru cercetarea cauzei exploziei, se va stabili o comisie mixtă, formată din personal din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Maior C-tin Ene” al judeţului Bacău şi din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău.  În urma evenimentului, s-a stabilit cauza probabilă a exploziei, aceasta fiind operaţiunea de tăiere cu disc abraziv a părţilor superioare ale unui rezervor.

Explozia, pas cu pas

Trei muncitori, angajați ai S.C Quartek Grup S.A, încercau să taie cu flexul un cazan în care se afla ulei rezidual. Anchetatorii spun că cel mai probabil, deflagrația s-a produs după ce o scânteie produsă de flex a ajuns în cazanul cu ulei. Quartek Grup, care se ocupă cu transportul de substanţe periculoase, ar fi cumpărat de la primărie cazanul CET-ului. Explozia s-a produs la Poarta 10 CET. „Explozia a avut loc la un cazan de 20 de tone în care se găsea ulei rezidual. Doi muncitori se aflau pe cazan și încercau să taie capacul acestuia cu un flex. În urma exploziei ei au fost aruncați cu tot cu cazan la mai bine de 15 metri”, a declarat la fata locului Ilie Halasanu, adjunct al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (IJSU) Bacău. Martorii povestesc că deflagrația a aruncat cazanul în curtea CET-ului unde au ajuns și victimele. Alin Grosu (28 de ani) a murit pe loc iar colegul său, Cătălin Dediu (22 de ani), a ajuns la spital în stare gravă. Cu toate că medicii băcăuani au ajuns la fața locului în scurt timp aceștia nu au mai putut face nimic pentru tânărul de 28 de ani. „Din păcate victima era deja decedată. Am găsit încă un tânăr cu arsuri pe față și piept și cu mâinile și picioarele fracturate. La spital l-am adus și pe tatăl său care a intrat în stare de șoc”, a declarat Mariana Balan, medic Serviciul de Ambulanță Bacău. În urma exploziei, trupul barbatului decedat acestuia a fost aruncat la opt metri de cazanul fierbinte, plin cu ulei. Bărbatul rănit a fost transportat la spital. Ceilalti doi erau [i ei angajaţi ai firmei Quartek Grup. Cazanul care a produs deflagrația avea o capacitate de 30 de tone însă pompierii nu au reușit încă să stabilească ce cantitate de ulei rezidual se afla în el. În urma deflagrației au ars și aproximativ 250 de metri pătrați din acoperișul Quartek Grup. Cătălin Dediu, tânărul care a supraviețuit exploziei, a fost dus de medici în sala de operație iar intervenția a durat mai bine de patru ore. În timp ce medicii luptau pentru salvarea victimei, pompierii se chinuiau să stingă incendiul produs în urma exploziei. Acesta s-a extins pe distanță de 250 de metri pătrați dar și sediul administrativ al firmei Quartek Grup unde au ars aproximativ 40 de metri pătrați din acoperișul acestuia.

Martor la toată scena a fost Ioan Dediu (48 de ani), tatăl lui Cătălin, care a intrat în stare de șoc și a fost transportat la spital. „Am auzit o bubuitură și când m-am uitat am văzut dezastrul. Băiatul meu urla de durere iar colegul său era mort”, a reușit să spună Ioan Dediu.

Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*