70 la suta dintre cadrele didactice intra in greva generala!

Reprezentanţii principalelor federaţii sindicale din invaţamant au anunţat ca pe data de 31 mai vor intra in greva generala, fiind decişi sa boicoteze examenul de bacalaureat. Aceştia ii cer ministrului Educaţiei sa aiba „o atitudine tranşanta şi sa nu accepte diminuarile salariale sau alte sacrificii in sistemul educaţional.

Reprezentanţii sindicaliştilor din Educaţie au declarat, in urma intrevederii cu ministrul Daniel Funeriu, ca nu s-au gasit soluţii şi ca vor boicota sfarşitul de an şcolar şi examenul de bacalaureat, din data de 31 mai intrand in greva pe termen nedeterminat. „Soluţii exista, dar nu se accepta alte variante. I-am propus ministrului sa aplice Legea nr. 221 privind marirea salariilor şi apoi sa se opereze reducerile salariale”, a spus vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor din Invaţamant, Simion Pancescu. Potrivit acestuia, Guvernul şi ministrul Educaţiei au propus soluţii „inacceptabile” pentru sistemul de invaţamant. Sindicalistul a afirmat ca exista alte domenii in care se pot face restructurari, domenii in care s-au facut in ultimii ani angajari „nejustificate”. La randul sau, preşedintele executiv al Federaţiei „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat ca ministrul Educaţiei se afla intr-o situaţie in care trebuie sa reduca salariile cadrelor didactice, dar şi in aceea in care le cere sindicaliştilor sa incheie anul şcolar şi bacalaureatul in condiţii bune. „Nu putem sa-i garantam acest lucru ministrului. I-am cerut sa aiba o atitudine tranşanta şi sa nu accepte diminuarile salariale şi sacrificii in sistemul educaţional”, a afirmat Nistor. Reprezentantul Federaţiei Educaţiei Naţionale, Teodor Farţonea, a declarat ca bacalaureatul s-ar putea sa reprezinte anul acesta „o adevarata problema pentru Guvern”. Preşedintele Federaţiei „Alma Mater”, Anton Hagar, a susţinut, la randul sau, ca anul acesta va fi o problema in gasirea preşedinţilor de comisii de bacalaureat din randul profesorilor universitari, acesta acuzand ca asistenţii şi preparatorii universitari vor primi, pe doua luni şi jumatate, in aceasta vara, 15 milioane de lei.


Sindicaliştii reclama presiuni

Circa 60-70 la suta dintre salariaţii din invaţamant vor intra in greva generala in data de 31 mai, cu toate abuzurile administraţiei, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Invaţamant, Aurel Cornea. „In momentul de faţa, am strans semnaturi la nivelul tuturor sindicatelor din ţara. Avem peste tot stranse semnaturi, intre 70 şi 90 la suta, pentru greva generala pe termen nelimitat. In ultimele zile, am asistat la o presiune de nedescris din partea ministerului şi administraţiei locale, prin inspectoratele şcolare şi directori. Aceste ameninţari nu au fundament juridic, dar mulţi colegi incep sa stea foarte mult pe ganduri”, a afirmat Cornea, la un post de televiziune privat. El a admis ca este posibil ca mulţi dintre cei care au semnat sa nu intre in greva, dar a subliniat ca nu se pune problema ca acţiunea de protest anunţata pentru data de 31 mai sa nu mai aiba loc.

Adauga un comentariu

*