Bacaul, pe lista neagra a gropilor de gunoi

groapa_gunoi.jpgJudeţele Bacău, Satu-Mare, Timiş şi Vaslui ar putea fi invadate de gunoaie după ce gropile unde se colectează deşeurile se vor închide. Perspectiva nu e deloc încurajatoare: în următorii şapte ani alte 139 de gropi de gunoi neconforme cu normele Uniunii Europene vor fi desfiinţate. În aceste condiţii, singura soluţie pentru ca resturile să nu ajungă pe marginea străzii este colectarea selectivă a deşeurilor, atrag atenţia ONG-urile de mediu.

Gropile de gunoi din patru judeţe vor fi închise în acest an. Prin urmare, autorităţile vor trebui să găsească soluţii să mute gunoiul în alte localităţi, a anunţat ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Oamenii se vor găsi în situaţia de a nu avea unde să arunce gunoiul, iar perspectiva ca murdăria să ajungă pe marginea drumului îi sperie pe reprezentanţii ONG-urilor de mediu. Aceştia sunt de părere că, înainte de a investi bani în alte solutii ar trebui să se pună la punct în toata ţara colectarea selectivă, aşa cum prevăd normele europene.

Ministrul Mediului vine cu o propunere: cei care colectează PET urile ar putea primi în schimb bani. Sistemul tehnologic de tip buy- back nu reprezintă însă o solutie pentru PET-urile aruncate în râuri.

Un astfel de sistemfunctioneaza într-un numar mic de state europene deoarece implemenatrea lui este destul de costisitoare şi afectează preţul produselor ambalate în PET-uri.

Această soluţie ar rezolva însă o singura problema – cea a PET urilor. În plus, Germania a introdus acest sistem abia dupa ce colectarea selectiva a depasit 70%. În România situaţia stă altfel. Circa două milioane de români, în special din mediul rural, nici măcar nu beneficiază de servicii de salubritate, iar alte şapte milioane beneficiază doar teoretic, spune preşedintele Centrului Naţional de Dezvoltare Durabilă, Ionuţ Georgescu.

În Romania, problema rezolvării situaţiei gunoaielor a devenit una stringentă. Doi factori principali intervin în ecuaţie: voinţa Ministerului Mediului, dar şi comportamentul oamenilor care ar trebui să selecteze gunoiul înainte de a-l arunca.

Antena 3

Adauga un comentariu

*