PNL- UDMR invinse la scor in Parlament

plen-parlament.jpgÎnfrângere usturatoare pentru opozitia formata de PNL si UDMR. Motiunea de cenzură PNL-UDMR a fost respinsa ieri, de plenul reunit al Parlamentului. Initiatorii acestui demers au contabilizat doar 112 de bile albe în favoarea motiunii, desi actul fusese semnat de 121 de parlamentari ai celor doua formatiuni politice. Alti 137 de parlamentari, probabil ai PDL, au votat împotriva actiunii opozitiei, în timp ce majoritatea parlamentarilor PSD au preferat sa stea în sala în momentul votului, dar sa nu introduca bilele de vot în urne. În aceaste conditii, obiectul demersului opozitiei, legea asumata a salarizarii unice, merge la promulgare. “Procedând la numararea numarului de voturi exprimat de deputati si senatori prin vot secret cu bile asupra motiunii de cenzura initiata de 120 de parlamentari, s-au constatat urmatoarele: numarul total al deputatilor si senatorilor 471, numarul deputatilor si senatorilor prezenti – 348. Numarul total de voturi exprimate – 251, numarul de voturi anulate – 2. Numarul total de voturi valabil exprimate: 249, din care voturi pentru – 112, voturi contra – 137”, a anuntat, de la tribuna Parlamentului, secretarul Senatului, Cornel Popa. El a precizat ca se constata neîntrunirea majoritatii necesare pentru adoptarea motiunii de cenzura. Pentru a fi considerata adoptata, motiunea de cenzura a PNL si UDMR avea nevoie de 236 de voturi exprimate în favoarea sa. În momentul votului însa, doar 251 de parlamentari din totalul de 471 de senatori si deputati existenti si-au exercitat dreptul de vot, doua voturi fiind anulate de comisia de numaratoare a voturilor. Alti 97 de parlamentari PSD prezenti la procedura de vot au preferat sa se abtina. Parlamentarii PDL prezenti au votat “negativ” cu bilele la vedere sub privirile atente a doi colegi de partid, pusi special lânga urne pentru a supraveghea si preveni aparitia unor eventuale defectiuni în popriile rânduri.
Solidar cu premierul
Senatorul Vasile Nistor ne-a declarat ca a votat pentru respingerea motiunii deoarece este solidar cu actiunile guvernului si un susutinator al pachetelor de legi pentru care Cabinetul Boc si-a asumat raspunderea. Nistor mai spune ca parlamentarii democrat-liberali au renuntat la ideea de a nu participa la votul motiunii de cenzura si au decis sa voteze împotriva, pentru ca premierul este al PDL si „nu avea rost sa existe o chichita regulamentara”.

Rezultat asteptat de PNL
Senatorul Gabriel Berca nu a fost surprins de rezultatul votului. „Era de asteptat ce s-a intâmplat la vot. Stiam ca PDL va vota impotriva insa m-a surprins miscarea PSD de a se abtine de la vot in conditiile in care sunt la guvernare si au jumatate din ministri”, spune Berca. El spune ca parlamentarii din coalitia guvernamentala au fost atenti la vot deoarece exista posibilitatea de a se contesta procedura in cazul absentei la vot.

PSD considera ca a fost un joc de imagine si o actiune populista ieftina

Deputatul Gabriel Vlase, presedintele executiv al organizatiei judetene PSD Bacau ne-a declarat ca „PNL si UDMR s-au trezit sa faca motiune stiind din start ca nu au câstig de cauza. Am asistat la un joc de imagine si o actiune populista ieftina”. Referinduse la decizia grupurilor parlamentare PSD de a nu participa la vot, Gabriel Vlase spune ca motivatia acestui gest al PSD este ca actuala coalitie este solidara cu proiectele de legi pe care Executivul le aproba prin asumarea raspunderii si în felul acesta vor sa demonstreze ca este important ca lucrurile sa functioneze. Liderul PSD de Bacau, deputatul Viorel Hrebenciuc ne-a declarat ca PSD a adoptat o strategie echilibrata la dezbaterea motiunii. „Colegii mei au stabilit o anumită strategie pe care au pus-o în aplicare în sensul de a sta în sala la momentul apelului pentru vot, dar de a nu participa la votul respectiv”. Hrebenciuc mai spune ca opozitia in actuala sesiune parlamentara nu mai poate depune o alta motiune de cenzura. Florin CRETU

Adauga un comentariu

*