Ziua Jandarmeriei Rurale

defilare.jpgInspectoratul de Jandarmi Judeţean Bacău sarbătoreşte la 1 septembrie, un moment deosebit în istoria ţării noastre care marcheaza Ziua Jandarmeriei Rurale. In cadru festiv, personalul unităţii va participa în sistem videoconferinţă la alocuţiunea inspectorului general al Jandarmeriei Române cu privire la înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Rurale. Deasemenea la nivelul subunităţilor din I.J.J. se vor desfăşura expuneri cu aceeaşi temă, cu scopul de a păstra viu trecutul instituţiei şi de a cinsti jandarmii căzuţi la datorie.

Astfel, la 1 septembrie anul acesta se împlinesc 116 ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale în România, instituită printr-o ,,Lege asupra Gendarmeriei Rurale” din 1 septembrie 1893”.
O primă încercare pentru elaborarea unei legi de organizare a Jandarmeriei Rurale are loc în anul 1885, când generalul Radu Mihail, prefectul Poliţiei Capitalei, a fost însărcinat cu redactarea unui proiect de lege. Ulterior, în mai 1887 este reluată această problemă de către I.C. Brătianu, cu ocazia prezentării expunerii de motive la Legea comunală, argumentând că “gendarmeria comunală rurală va fi mai bună decât poliţia rurală de până acum”.
Iniţiativa legislativă, promovată de I.C. Brătianu şi susţinută de liberali, se va materializa în 1893 pe timpul guvernării conservatoare. Deşi principalul motiv care a dus la întârzierea acestui important act legislativ l-a constituit lipsa resurselor financiare, totuşi este de remarcat faptul că, de-a lungul anilor, au fost elaborate trei proiecte legislative, care au suscitat vii dezbateri şi care au adus o serie de clarificări privind locul, rolul şI misiunile Jandarmeriei Rurale.
Meritul principal pentru deplina clarificare a rolului, locului şi organizării Jandarmeriei Rurale îi revine, desigur, guvernului conservator, condus de Lascăr Catargiu, care a elaborat şi prezentat spre dezbatere Parlamentului României, în ianuarie-februarie 1893, proiectul “Legii asupra Gendarmeriei rurale”. Proiectul de lege a fost adoptat de Adunarea Deputaţilor, în şedinţa din 29 ianuarie 1893, cu 52 voturi pentru şi 22 contra, iar în şedinţa Senatului din 24 februarie 1893 a fost votată cu unanimitate de voturi (49), apoi promulgată prin Înalt Decret Regal nr. 2919/30 august şi publicată în Monitorul Oficial la 1 septembrie 1893. Totodată, a fost elaborat şi “Regulamentul de aplicaţiune, al Legii asupra Gendarmeriei rurale” la 29 septembrie 1893. Legea Jandarmeriei Rurale, din 1 septembrie 1893, preciza clar, la art.1, rolul instituţiei Jandarmeriei rurale: “Se instituie pentru toată întinderea regatului un corp de Gendarmerie rurală menit a veghea, în comunele rurale, la siguranţa publică, la menţinerea ordinii şi executarea legilor. Indeosebi Gendarmeria este însărcinată cu paza căilor de comunicaţie. O supraveghere neîntreruptă şi o acţiune preventivă constituie esenţa serviciului său”.

Ofiter de relatii publice- I.J.J. Bacau,
Maior Cretu Sebastian – LARICU

Comentarii

  1. traiasca SECURITATEA !!!

  2. ce placere sa citesc aceste articole!!

Adauga un comentariu

*