„Clusteringul” sporeste calitatea vietii

– Domnule Marcin Jablonski, când au fost implementate clusterele in Polonia ?
– As putea spune ca in anul 2003, când au avut loc primele doua activitati de „clustering”, una la Aviation Valley si cealalta la Tri City.
– Si ce s-a intâmplat dupa aceasta prima „deschidere”, au luat amploare, in Polonia, activitatile de „clustering”?
– A fost, atunci, o adevarata explozie de „clustering”, ca la nasterea Universului, o explozie dupa care a urmat instaurarea ordinii, eliminarea confuziilor. Numai ca, din nefericire, implementarea activitatilor de „clustering” este dependenta in mare masura de accesarea fondurilor europene si UE, se stie, nu da toti banii o data, ci in transe. Iar când se termina banii din prima transa activitatea treneaza, ramâne suspendata pâna la primirea transei urmatoare.
– Care sunt, dupa opinia dvs, principalele avantaje ale activitatilor de „clustering”?
– Aici ar fi multe de spus. Voi formula, insa, doar principalele trei beneficii: cresterea veniturilor, care poate deveni spectaculoasa; cresterea calitatii vietii la nivelul comunitatii locale respective si cresterea calitatii si eficientei cercetarilor stiintifice, a proiectelor derulate, in care universitatile ar putea deveni incubatoare de formare a studentilor ca viitori specialisti in „clustering”. (St.O.)

Adauga un comentariu

*