Doar jumatate dintre sinistrati s-au mutat in case noi

poza-pag1.jpgDupa mai bine de un an de la inundatii, abia jumatate dintre sinistratii comunei Saucesti s-au mutat in casa noua. Cei care nu au reusit sa finalizeze de tencuit casele afirma ca banii dati de guvern sunt insuficienti pentru realizarea finisajelor. In schimb, altii afirma ca motivul intârzierii lucrarilor se datoreaza faptului ca sinistratii „au baut la cârciuma banii pentru materiale de constructie”

Din 337 de familii sinistrate in comuna Saucesti, doar jumatate s-au mutat in casa noua. Guvernul a decis la acea vreme ca toate locuintele sa fie construite la rosu iar, pentru finisaje, oamenii au primit câte patru mii de lei. Majoritatea dintre locuitori afirma ca suma a fost insuficienta pentru realizarea finisajelor in toate incaperile, iar salariile sau pensiile sunt prea mici pentru a cumpara materiale de constructii. Acesta este motivul pentru care o parte dintre sinistrati fie dorm inca prin vecini, fie in camere netencuite si cu ciment pe jos. „De unde bani? Cu banii de la Guvern abia am reusit sa mai cârpesc pe ici, pe colo. Trebuie sa vina vara asta baiatul din strainatate ca sa imi dea bani sa termin si eu casa. Am o pensie mica si alte venituri nu mai am”, a afirmat Elena Nastase, de 75 de ani, o localnica. Unii spun ca banii necesari finisajelor se ridica la 20 de mii de lei, bani pe care majoritatea nu ii au. „De unde sa scot eu atâtia bani? Cine tencuieste o casa prin exterior, doua camere, baia, bucataria si holul, pune parchet, face sobe si câte si mai câte trebuie prin casa cu 4 mii de lei. Nu stiti cât e de scumpa manopera?!”, a afirmat Ioana Buhai, o alta sateanca de 23 de ani.

Lucrari in bataie de joc

Zeci de sateni se plâng ca lucrarile realizate de firmele de constructii au fost facute in dorul lelii. Unii dintre acestia s-au apucat de darâmat pentru a reconstrui singuri casele asa cum scrie la carte. „Cine a lucrat aici nu a fost meserias. Grinzile se termina la jumatate de metru distanta de centura casei si peretii sunt strâmbi. Printre bucatile de BCA putea trece mâta! Erau ditamai golurile. Si-au batut joc de sora si de mama mea. Au vazut ca sunt doua femei singure si au zis ca nu se pricep la constructii. Am mai darâmat eu pe ici-colo si m-am apucat sa refac asa cum trebuie”, a afirmat Ion Grumeza, de 50 de ani, nepotrul unei batrâne sinistrate. „Aici firmele de constructie nu au avut meseriasi. Au lucrat toti boschetarii, la negru. Un singur specialist daca aveau la construirea fiecarei case, iesea treaba buna”, a mai adaugat omul. Maria Sofronie, de 65 de ani, tot din Saucesti explica cum muncitorii de la firma de constructie au lasat-o cu jumatate de parchet nepus intr-una din camere. „Au zis ca or sa mai vine sa termine de pus parchetul. Nu au mai venit. Ii astept. Nu cred ca se mai intorc. Poate ca mai asteapta bani, dar eu nu am de unde sa le mai dau”, a spus sateanca.

„Banii s-au dus pe bautura!”

Administratora unui bar din comuna, Loredana Jacota, afirma ca o parte din banii dati de guvern pentru finalizarea caselor s-au dus pe bautura. „Cum sa isi termine casele daca unii dintre ei cum au pus mâna pe bani, cum au dat iama la cârciuma? Banii s-au dus pe bautura! Avem câtiva pe aici de beau si apa de la flori. Au umblat numai beti vreo luna dupa ce s-au vazut in buzunar cu banii de la Guvern”, a afirmat ea. Doina Teodorescu de 26 de ani, localnica afirma si ea sunt destui in comuna care „au cheltuit aiurea banii si nu au facut nimic prin casa”. „Fiecare a facut ce a vrut cu banii. Care si-a luat mâncare, care bautura, care mobila sau haine. Oricum, sunt multi carora nu le-a pasat de casa lor”, a spus tânara.

Primarul: „Nu au fost bani suficienti, dar au fost buni!”

Stefanita Manea, primarul comunei Saucesti, recunoaste ca banii alocati de Guvern pentru terminarea caselor au fost insuficienti, dar, spune el, au fost buni. „Cu acesti bani, oamenii puteau sa isi finalizeze doua camere in care sa locuiasca. Restul banilor sa ii mai puna si ei, ca doar sunt casele lor. Eu nu spun ca oamenii nu au mai fost si la baut, dar nu au baut chiar toti banii dati de guvern. Oricum, cei gospodari si-au terminat casele. Restul, de-acum incolo. Pâna la iarna”, a declarat primarul Manea. (Olimpia FILIP)

Comentarii

  1. De ce mu se verifica nici acum modul in care s-au facut unele case .Peste 30 %au fost facaturi ale primariei .Nici un pic de apa nu a intrat in unele case dar au beneficiat de pomana guvernamentala.Ar trebui ca reportterii d-stra sa mearga pe teren si ar afla lucruri interesante, nu doar de banii bauti prin carciumi.

Adauga un comentariu

*