Ploile torentiale din ultimele zile fac primele „victime”

fulgerpom.jpgPrimarii indolenti somati sa munceasca in folosul comunitatii

In ultimele 24 de ore, statiile hidrometrice din Bacau, Magura, Margineni si Podis au inregistrat cantitati de precipitatii de 50l/mp. La Scorteni, Recea, Beresti Tazlau si Ciobanus, cantitatile de precipitatii inregistrate au atins 30 l/mp. Doua comune din judetul Bacau au inregistrat pagube semnificative. La Orbeni, sase gospodarii au fost inundate de apele pluviale, malurile pe drumurile comunale s-au surpat, un pod si doua podete au fost avariate. La Blagesti, acoperisul Primariei a fost distrus de grindina si au fost distruse in proportie de 50 la suta câteva zeci de hectare. Inundatii propriu zise in judet nu au fost inregistrate, cotele inregistrate la principalele cursuri de apa s-au incadrat in limitele normale. Cu toate acestea, unii primari din judet au intrat in panica, anuntând inundatii la ei in comuna. Luati la intrebari, edilii au recunoscut ca apa care a inundat curtile mai multor gospodarii s-a scurs de pe drumul comunal. „I-am somat pe toti primarii si membrii comisiilor locale pentru situatii de urgenta sa dispuna masuri ferme pentru curatarea santurilor si rigolelor de catre cetatenii si agentii economici din zona . Din cauza indolentei, a nepasarii atât din partea unor primari dar si din partea unor cetateni apar o serie de probleme neplacute in astfel de situatii”, a declarat Constantin Dorian Pocovnicu, prefectul judetului Bacau.
De mentionat ca, 30 de localitati din judet au ramas fara energie electrica ca urmare a distrugerii a cinci linii medii de tensiune si 96 puncte de transformare. „Situatia s-a remediat, un singur transformator de la Racaciuni, necesita reparatii complexe care vor dura doua-trei zile”, mai spune prefectul Pocovnicu.
Astazi, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta se intruneste intr-o sedinta extraordinara pentru a analiza evaluarile facute in comunele afectate de ploi. Daca pagubele inregistrate sunt semnificative exista posibilitatea solicitarii de fonduri guvernamentale. Florin C.

Adauga un comentariu

*