Controverse legislative la Onesti, stârnite de la câini

controverse.jpgAdevarate scandaluri au izbucnit la Onesti, in legatura cu câinii fara stapân si adapostul de lânga obor, dar situatia nu s-a lamurit nici acum, ci a intrat in faza controverselor de ordin legislativ. Reprezentantii Primariei Onesti sustin ca, in momentul de fata exista mai multe acte normative referitoare la câinii maidanezi, care se bat cap in cap, in special OUG 155/2001, care prevede ca patrupedele pot fi eutanasiate, si Legea 9/2008, care interzice eutanasierea. “Nimeni nu ne-a dat o explicatie clara, legata de actul normativ pe care trebuie sa-l aplicam – ne-a declarat Ioan Paris, directorul Directiei Tehnice a Domeniului Public si Privat, structura din cadrul Primariei Onesti, care are in subordine si Serviciul de ecarisaj. Noi am inceput sa aplicam ultima lege, nr. 9/2008, dar si OUG 155/2001 este in vigoare si este aplicabila”. Primaria Onesti a solicitat lamuri din partea Guvernului sI Parlamentului, dar acestea nu au fost date. “Am trimis adrese la Guvern si la Parlament, iar raspuns am primit numai de la Parlament, de la Comisia Juridica, in care se preciza ca problema nu intra in atributiile lor – ne-a spus juristul Daniel Spânu, secretarul Municipiului Onesti. De la Guvern, am primit doar un proiect de modificare a legislatiei in domeniu, insa acesta nu se refera la câini, ci la o initiativa privind amenjarea unor adaposturi pentru cai si pentru alte animale abandonate”.

Eutanasierea ar putea fi reintrodusa prin hotarâre de consiliu local

Reprezentantii Primariei Onesti studiaza acum posibilitatea de a reintroduce eutanasierea câinilor fara stapân, pe baza unei hotarâri care ar putea sa fie luata de Consiliului local. “In ultima lege, nr. 9/2008, nu scrie nicaieri ca se abroga OUG 155/2001 si nici ca se abroga alte prevederi contrare – a sustinut secretarul Daniel Spânu. Noi am primit, din partea domnului primar, sarcina de a studia aceasta problema, pentru a vedea ce solutii putem aplica. Credem ca se poate aproba o hotarâre de consiliu, pe baza OUG 155/2001, care sa prevada ca, dupa un anumit timp de sedere in adapost, câinii pot fi eutanasiati, daca nu sunt adoptati de cetateni. O astfel de hotarâre se aplica deja, la Focsani, dar si in alte orase din tara, cum ar fi Brasov, Braila sau Piatra Neamt”. Intentiile municipalitatii onestene sunt aspru criticate de iubitorii de animale, iar problema a fost dezbatuta si la Bucuresti, la Federatia Româna pentru Protectia si Controlul Animalelor (FRPCA). “O astfel de hotarâre ar fi ilegala, pentru ca, dupa OUG 155/2001, s-a promulgat si legea-cadru pentru protectia animalelor, nr. 205/2004, precum si Legea 9/2008, care modifica ordonanta si interzice eutanasierea – ne-a declarat Mircea Serbanoiu, presedintele FRPCA. E adevarat ca OUG 155 nu s-a abrogat in totalitate, pentru ca include si alte prevederi, dar e clar ca s-au abrogat prevederile legate de eutanasie. Si, oricum, legile 205 si 9 s-au dat ulterior ordonantei, deci ele se aplica. In plus, legea e mai puternica decât ordonanta”. Insa juristul Daniel Spânu este de alta parere. “Conform unui principiu elementar de drept, o lege speciala primeaza in fata unei legi generale, iar OUG 155 are caracter de lege speciala, in timp ce legile 205 si 9 sunt legi generale”, sustine Spânu. Cât despre situatia de la Focsani, presedintele federatiei pentru protectia animalelor ne-a declarat ca a deschis deja actiune in instantele de judecata. “Noi am atacat in contencios administrativ hotarârea data de Consiliul Local Focsani, iar dupa anularea ei, vom depune si plângere penala – ne-a spus presedintele Mircea Serbanoiu. La Brasov, Braila si Piatra Neamt nu stiu sa se fi aprobat o astfel de hotarâre, dar daca se aproba la Onesti, atunci tinem sa-i avertizam pe cei care semneaza hotarârea ca ii vom trage la raspundere, inclusiv penala”.

Gheorghe LEU

Comentarii

  1. Sanda Capatina - Sibiu a zis:

    Luptati cu acesti oameni ” fara de lege ” din FOCSANI,domnule Serbanoiu !
    Stiti sa o faceti cel mai bine si sunt convinsa ca-i veti aduce in fata judecatorului unde vor raspunde pentru fiecare cuvant al deciziilor pe care le vor lua in afara legii.
    Indemnati-i sa ia modelul civilizat si uman,de gestionare si control al cainilor fara stapan,implementat de insusi primarul si viceprimarul Sibiului,dl.Klaus Johannis si doamna Astrid Cora Fodor.
    Va sustin intrutotul si stiu ca veti avea curand succes!!!

  2. ilici1918 a zis:

    Domnilor edili, vad ca nu sunteti capabili sa gestionati o problema in litera legilor…..dati-va demisiile si asa nu meritati sa fiti acolo. Nu stiti decat sa ucideti, a-ti avut in decursul anilor miliarde pe mana de pe urma animalelor, de ce nu a-ti rezolvat problema? Daca dl. secretar zice ca asa intelege dansul legea, incep sa am dubii cum si-a luat examenele!? Daca domnii consilieri voteaza aceasta aberatie, incep sa cred ca indiferent din ce partid fac parte, sunt niste politicieni de duminica, care voteaza in spiritul de turma. Domnilor va faceti de ras, dar mai ales orasul.

  3. Carmen A. a zis:

    aici aveti pozitia oficiala Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, ANSVSA (=autoritatea in domeniu) ref. la aplicabilitatea legii 9/2008 in ceea ce priveste interzicerea eutanasiei
    http://www.primatv.ro/stiri-focus/dispret-fata-de-legi.html

  4. BlackCat a zis:

    Legea este una, ea trebuie respectata, nu interpretata si reformulata de consilierii locali, dupa bunul plac. Nu mai cereti moartea animalelor, pentru ca nu sunteti Dumnezeu pe pamant si nici dumneavoastra nu va cere nimeni moartea!

  5. econinja a zis:

    „ASEMENEA UNEI MAME CARE ISI APARA COPILUL UNICUL EI COPIL,TOT ASA CU NEMARGINITA DUIOSIE RADIIND DE BUNATATE AR TREBUI APARATE TOATE FIINTELE ACESTEI LUMI”citat de Budha. parca atunci cand romanii se duc la biserica,vorbesc de „mila crestina”,si avem cativa sfinti crestini care respectau animalele asa cum e sfantul Francisc din Assisi,si Sfantul Dimitrie din Basarabi. care dupa ce a ucis din grseala niste pui de pasare a umblat descult doui ani si vara si iarna in chip de ispasire.OARE:cei care ucid cu voia ce ar trebui sa faca sa si ispaseasca pacatele???eu nu recunosc religia ,si mai ales una la care majoritatea adeptilor sunt indiferentisti la Drepturile Animalelor si pe langa asta din traditie sunt cruzi cu animalele.Religia mea este Natura si Paleostronautica.Exista insa alte lucruri care ne ar putea face sa avem COMPASIUNE IUBIRE SI MILA fata de toate fiintele nu numai fata de oameni:gandirea moderna a dovedit clar ca animalele sunt suflete vii cu un anumit grad de constiinta si ratiune si cu simturi mult mai dezvoltate ca noi.NIMENI NU ARE dreptul de a discrimina o fiinta din motivul va are mai putina constiinta sau ca arata altfel!cine discrimineaza e :rasist(ta).oamenii care lasa pe strada cainii,oamenii de fiecare zi precum si primarii care nu se ocupa decat in mod violent de aceasta problema,trebuie stransi la olalta si:deportati in Siberia!!!Pacat de peisajul acela frumos din Siberia dar si din cauza asta,ar trebui sa se construieasca un orasel Ecologic,unde fiecare nemernic(ca)sa munceasca pe un bon de masa.SA SCAPAM tara de banditi!!!Ganditi va bine la ce am scris,sa nu ma intelegeti grasit,eu NU ma aflu printre acei „iubitori”de animale care lasa cainii pe strada,pur si simplu doresc o rezolvare ETICA ,NONviolenta fara ucidere,caracteristica a unei tari civilizate,a problemei cainilor.

  6. Observ aici comentariile unei „haite” de indivizi care prefera cainii, oamenilor.Daca nu se rezolva rapid aceasta problema, cred ca vor fi gasiti multi caini „decedati” din cauze naturale (praf de sticla, otrava de sobolani, etc.)

  7. mara - Onesti a zis:

    Cei de la Onesti stiu bine ca eutanasia nu este o rezolvare. Ca doar au eutanasiat pana acum un an. si tot avem caini cu duiumul. Dar asa banii curg si numeni nu stie cat se cheltuie . Despre legi la Onesti nu s-a auzit de asa ceva. Ei sunt legea .Politia canta la comanda lor. Juristi cu duiumul dar fiecare are parerea lui.Legea este interpretata in functie de interese.

Adauga un comentariu

*