Saptamâna Internationala a Astronomiei

saptamana-astronomiei.jpgIn aceasta perioada, Observatorul Astronomic din Bacau organizeaza spectacole de planetariu, observatii solare si prezentari multimedia
In anul 1609, Galileo Galilei si-a indreptat pentru prima oara luneta spre bolta instelata, urmând sa faca descoperiri uluitoare, care ne-au schimbat definitiv viziunea asupra lumii. Patru veacuri mai târziu, 2009 a fost declarat Anul International al Astronomiei.
„Scopul Anului si Saptamânii Internationale de Astronomie este de a stimula interesul oamenilor, in special al tineretului, fata de astronomie si stiinta in general, sub deviza «Descopera singur Universul»”, a explicat Maria Velea, muzeograf la Observatorul Astronomic „Victor Anestin”, din cadrul Complexului Muzeal de Stiintele Naturii „Ion Borcea” Bacau. In acest context, Observatorul invita publicul bacauan, in perioada 29 aprilie – 3 mai (cu exceptia lui 1 Mai, 2 Mai fiind Ziua Internationala a Astronomiei), la spectacole de planetariu, observatii solare, prezentarea multimedia „Istoria completa a Universului”, filmul documentar „Saturn – misiunea Cassini” si o expozitie de desene ale elevilor cu tema „Universul vazut prin ochii copiilor”.
In prima zi a Saptamânii Astronomiei bacauane, zeci de elevi au umplut sala de spectacole a Observatorului pentru a afla mai multe despre istoria Cosmosului si a urmari o proiectie speciala de prezentare a constelatiilor. „La expozitia copiilor au participat reprezentanti ai scolilor «Alecu Russo», «Ion Creanga» si «Spiru Haret» si ai Liceului cu Program Sportiv. Premiul intâi a fost acordat scolii «Alecu Russo». Majoritatea desenelor contin elemente ufologice”, a mai spus Maria Velea. Momentul cel mai impresionant a fost spectacolul de planetariu, când, spre entuziasmul publicului, pe cupola salii a aparut o simulare realista si controlabila a cerului noptii.
Alin LEANCA

Adauga un comentariu

*