Un mare edil al Bacaului

un-mare-edil.jpgZilele trecute, viata politica a fost dominata evident de lucrarile Congresului Partidului National-Liberal, care au marcat si schimbarile din conducerea partidului. Conducerea la vârf, care in perioada interbelica a apartinut, dupa cum se cunoaste, Bratenilor, a fost incredintata profesorului sibian Crin Antonescu, care l-a invins pe consacratul Calin Popescu Tariceanu din perioada de dupa 1990.
Este evident ca liberalii au reprezentat dintotdeauna un segment important din decorul politic al României. La Bacau in special, cei mai vechi isi amintesc desigur ca in fotoliul primarului edil al orasului s-au perindat inca din perioada interbelica reprezentanti ai P.N.L. Era si perioada in care Bacaul era supranumit orasul lui Mircea Cancicov, cunoscutul fruntas liberal si destoinic ministru de finante pâna si in perioada Antonescu. Ultimul primar al Bacaului din perioada anterioara dictaturii lui Carol al II-lea, a fost cunoscutul avocat al epocii, Constantin Zlotescu. Despre el, bacauanii din a treia generatie isi amintesc desigur cu nostalgie, ca alaturi de el se afla ca sotie, o adevarata miss Bacau, o frumoasa si distinsa constanteanca.
Dar primarul cel mai reprezentativ al Bacaului a fost fara indoiala, un fost magistrat si apoi avocat, profesând peste 5 decenii, Leon Sakellary care a detinut fotoliul de primar de sapte ori (a inceput cu sfârsitul secolului XIX si a continuat cu secolul urmator, de la 12 mai 1886 pâna la 12 mai 1926).
Statuia sa a strajuit multi ani fatada Primariei, pâna a fost inlocuita in anii comunismului cu cea a lui Vasile Roaita tragând sirena care sa-i adune la „lupta cea mare” pe proletarii epocii sale. Pe acest loc unde in prezent se afla sculptat in bronz simbolul orasului, Geroge Bacovia, bacauanii din perioada interbelica se perindau pe lânga bustul lui Sakellary.
Cred ca este de datoria actualului edil liberal al Bacaului sa catadicseasca si sa efectueze investigatii; ce s-a facut cu statuia marelui sau inaintas? Daca nu a fost distrusa dupa decenii, el poate fi repus la un loc central din orasul nostru.

Av. Gh. DALBAN

Comentarii

  1. o lectie buna de istorie! cred ca ar trebui sa le transmiteti acest articol si actualilor edili, ca sunt sigur ca nu or sa-l citeasca!

  2. mai au timp edilii nostri sa-si aminteasca istoria ? Pentru ei conteaza doar afacerile, atat….

Adauga un comentariu

*