Criza in Bacau: maximum 17.000 de someri

analiza-criza-numar-someri.jpgReprezentantii Fortelor de Munca spun ca rata somajului nu va depasi 7,5 la suta, domeniul cel mai afectat fiind cel al serviciilor

Chiar si in cele mai negre momente ale crizei economice, numarul total de someri din Bacau nu va creste peste 17.000, sustin reprezentantii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM).
„In acest moment, in zona avem 15.735 de someri, deci o rata a somajului (indicator obtinut prin raportarea numarului de someri la populatia activa – n.red.) de 6,61 la suta. Nu credem ca in perioada crizei vom trece de 17.000 de persoane inregistrate ca fiind in cautarea unui loc de munca si o rata a somajului de 7-7,5 procente”, a declarat ieri Octavian Ticau, sef serviciu in cadrul Fortelor de Munca. Potrivit specialistului AJOFM, din semnalele pietei locale a muncii rezulta ca disponibilizarile vor continua, dar nu vor mai fi de tip colectiv, cât individuale, rezultând din restrângerea activitatii (pe fondul crizei) la numerosi angajatori. „Cel mai afectat domeniu este cel al serviciilor, de exemplu comert sau hoteluri-restaurante. Pe de alta parte, in domeniile constructii, confectii sau prelucrari mecanice se fac angajari in continuare. O data cu incalzirea vremii, firmele de constructii au inceput reangajarea personalului trimis in somaj temporar la sosirea iernii”, a mai spus oficialul.
Statisticile Fortelor de Munca arata ca in Bacau, in ultimele luni, rata somajului a crescut cu nu mai putin de un procent si jumatate – adica peste 3500 de someri in plus in februarie 2009 fata de noiembrie 2008 (dintre care circa 1200 in urma disponibilizarilor colective si 100 de persoane intoarse din strainatate, restul fiind victime ale reducerii activitatii multora dintre angajatori).
Alin LEANCA

Adauga un comentariu

*