Comisarul Dorin Roman ia apararea pietonilor

dorin-roman6.jpgDupa cum se cunoaste, majoritatea accidentelor de circulatie se produc din cauza unor situatii neprevazute, create pe strazi si drumuri, cu care, participantul la trafic nu a avut prilejul sa se intâlneasca inainte. De aceea fiecare participant la trafic trebuie sa posede deprinderi pentru a iesi din diferite situatii, consumând pentru aceste cazuri un anumit timp, care de cele mai multe ori se rezuma la doar câteva secunde.

O singura secunda de neatentie poate duce la producerea unor evenimente rutiere, care se pot solda cu victime omenesti sau pagube materiale. „Le reamintesc pietonilor ca, unui om care merge in pas normal, ii sunt necesare 6 secunde pentru traversarea unei strazi obisnuite, cu o banda de circulatie pe sensul de mers. In acelasi interval de timp, un autovehicul care circula cu viteza de 60 km/h, parcurge aproximativ 110 m, altfel spus, circa 18 m/sec. Astfel, momentul traversarii trebuie ales corespunzator, in functie de vizibilitate, de viteza de deplasare a autovehicului care se apropie, de starea carosabilului si, nu in ultimul rând, de timpul necesar pietonului pentru a ajunge in siguranta pe partea opusa”, a explicat comisarul Roman.-
El a mai adaugat ca in afara localitatilor, pietonii trebuie sa circule pe potecile laterale sau acostamentele drumurilor publice, iar in lipsa acestora, cât mai aproape de marginea din stânga partii carosabile, in sensul lui de mers. Traversarea drumului public se va face pependicular pe axul acestuia, numai prin locurile marcate si semnalizate corespunzator, iar in localitati, in lipsa acestora, pe la coltul strazii, dupa ce s-a asigurat ca o poate face in siguranta pentru el si ceilalti participanti.

“Niciun pieton n-a calcat vreodata o masina!”

Gheorghe Ene, intr-o brosura publicata in 1987, a prezentat câteva superlative in alb si negru despre pieton, pe care-l descria mai intâi drept cea mai numeroasa categorie de participanti la trafic. Numeroasa nu numai prin cele peste 22 milioane, cât reprezinta in tara noastra cei care merg pe jos. Aceasta cifra este infinit mai numeroasa, putem spune incalculabila, pentru ca nimeni nu poate tine socoteala de câte ori pe zi se deplaseaza un pieton. Apoi este cea mai eterogena categorie de participanti la trafic. De la copilul abia tinându-se pe picioare si pâna la venerabila vârsta octogenara. Este cea mai vulnerabila categorie de participanti la trafic. O coliziune cât de usoara cu un vehicul, fie ea si o bicicleta, ii provoaca dureri, ii lasa urme. Nemaivorbind atunci când este lovit de un autovehicul. Noaptea si pe timp de ceata este greu de distins. Uneori deloc. Nu dispune de mijloace pentru a riposta impotriva actelor agresive ale soferilor. Nici macar impotriva biciclistului, care aproape ca-l trânteste, gonind pe lânga el, pe trotuar. Pietonul este ferit numai când traversarea strazii este radical separata, subteran ori suprateran, de mersul autovehiculelor. Este categoria de participanti la trafic cu cea mai redusa viteza de deplasare. Calitate ce o avantajeaza in masura in care stie sa o foloseasca in beneficiul ei, poate opri sau ocoli repede si sigur, fara primejdia de a derapa, de exemplu. Dar devine un handicap, atunci când este opusa vitezei autovehiculelor, traversarea in fuga, la mica distanta de masina care se apropie. Cele mai multe accidente cu victime din rândul pietonilor au la origine aceasta cauza, adica traversarea imprudenta. Expresia cea mai trista, mai socanta, a acestor accidente este atunci când mama, ori bunica, aflata pe partea cealalta a drumului, indeamna copilul sa traverseze, iar acesta isi ia elanul, fuge si… ajunge sub rotile automobilului aparut instantaneu, de fapt neobservat de mama sau bunica. In sfârsit, este categoria cea mai pasnica de participanti la trafic. „Nicio masina n-a fost calcata, pâna acum, de pietoni! Macar si pentru asta merita sa fie stimati si protejati de cei aflati la volan. In numele politetei rutiere reciproce, benefica, deopotriva, pentru fiecare in promovarea climatului de incredere in conduita preventiva a partenerului de drum. Un cunoscut proverb latinesc spune “festina lente”, ceea ce inseamna grabeste-te incet, fapt ce ar trebui sa ne determine sa constientizam pericolul la care ne expunem atunci când ne angajam in traversarea strazii in fuga, de cele mai multe ori, prin loc nepermis si fara a ne asigura”, a mai afirmat comisarul Roman.
A consemnat,
Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*