Moment istoric pentru aviatia româneasca: Prima femeie „supersonica” a zburat ieri la Bacau

foto-2.jpgSublocotenentul Simona Maierean (24 de ani) este prima femeie din istoria aviatiei militare române care a zburat cu un supersonic Mig 21 Lancer. Evenimentul a avut loc ieri, când de pe pista Bazei Aeriene 95 Simona a decolat alaturi de instructorul ei, capitan comandor Ion David, la bordul unei aeronave militare „dubla comanda”. Cu ocazia momentului istoric, alti doi aviatori bacauani au spus adio mansei, iesind la pensie: comandor Victor Berca, respectiv capitan comandor Georgica Girgiz. La festivitatile prilejuite de dublul eveniment a participat Seful Statului Major al Fortelor Aeriene (SMFA), general – maior Aurel Stanciu, dar si reprezentanti ai administratiei bacauane, in frunte cu prefectul Dorian Pocovnicu.

Simona Maierean este prima femeie din România care a pilotat un supersonic militar tip Mig 21 Lancer. Evenimentul a avut loc ieri, la Bacau, când de pe pista Bazei Aeriene 95, Maierean alaturi de instructorul ei, capitan comandor Ioan David, au decolat la bordul unei aeronave „dubla comanda”, in jurul orei 12.15. Zborul propriu-zis a durat aproximativ 15 minute, dupa care avionul a revenit la sol, unde tânara de 24 de ani a raportat sefului SMFA, general-maior Aurel Stanciu, executarea primului zbor pe aeronava Mig 21 Lancer. Simona a fost sustinuta, de la sol, de parinti care au urmarit cu sufletul la gura desfasurarea evenimentului.

Zbor cu emotii

Revenita cu „picioarele pe pamânt”, Maierean a declarat ca s-a pregatit inca din luna octombrie a anului trecut pentru a trece pe supersonice. Ea a explicat ca obtinerea brevetului de pilot pe Mig 21 este o incununare a carierei sale militare. „Sunt mai pasionata de avioane decât de masini. Zborul de astazi a durat putin, e adevarat, insa asta a fost. Voi zbura mai mult incepând de saptamâna viitoare, când voi intra intr-un program normal de pregatire pe Mig 21”, a declarat aceasta. Femeia a fost sustinuta de comandantul Bazei Aeriene 95, care a declarat ca, prin reusita sa, Simona Maierean sparge tabu-ul care a inconjurat meseria de pilot timp de zeci de ani. „Se revolutioneaza, prin acest zbor, o mentalitate veche care spune ca meseria de pilot este una a barbatilor, in exclusivitate. Am sustinut-o de la inceput”, a marturisit comandorul Catalin Bahneanu, seful bazei aeriene bacauane. Ulterior, in cuvântul sau, generalul Stanciu a declarat ca si femeile pot fi la inaltime, iar zborul Simonei Maierean este o dovada in acest sens. „Cred ca nu va fi singura femeie pilot de supersonic din aviatia militara. Totul tine de aptitudini”, a spus el. Instructorul David a afirmat ca a avut emotii, apreciind zborul sublocotenentului Simona Maierean drept un „eveniment pentru aviatia româneasca”. „Am avut emotii si eu, desi Mig-ul nu mai e o noutate pentru mine. Am peste o mie de ore de zbor pe supersonic. Insa zborul de astazi a fost un eveniment in adevaratul sens al cuvântului. In cele din urma, orice zbor este placut, dar si solicitant. La cel de azi am avut o emotie in plus pentru ca in cabina din fata s-a aflat prima femeie din istoria aviatiei române care a pilotat un avion supersonic. Va dati seama ca daca nu aveam incredere in ea nu ne-am fi aflat in acelasi avion”, a spus Ion David.

Parinti inlacrimati

Parintii Simonei, Elena si Ioan Maierean, si-au asteptat fiica la sol, inlacrimati. Sugrumat de emotii, tatal a spus ca la inceput nu a fost de acord cu meseria pentru care a optat copilul sau. „De când era in liceu si-a dorit sa ajunga pilot. S-a hotarât in ultima clasa de liceu. La inceput nu prea am fost de acord cu ce a ales ea. E o meserie periculoasa. Dar nu mi-e frica. Am vazut ca nici ei nu-i este frica, asa ca stau mai linistit”, a afirmat Ioan Maierean.

Doi tineri pensionari

Cu ocazia primului zbor efectuat de o femeie pe un aparat supersonic, doi aviatori bacauani au iesit la pensie. Cei doi sunt comandor Victor Berca si capitanul comandor Georgica Girgiz. Cei doi au primit din partea Simonei Maierean simboluri militare cu prilejul trecerii lor in rezerva. Berca a multumit tuturor colaboratorilor, urând viata vesnica Bazei Aeriene 95. „Am predat astazi stafeta catre o generatie care vine puternic din urma. Le multumesc colegilor mei din Statul Major al Fortelor Aeriene. Fie ca unitatea de la Bacau sa dainuiasca vesnic”, a spus proaspatul pensionar. Dorian Pocovnicu, prefectul Bacaului, a declarat ca primeste cu mâhnire retragerea din activitatea profesionala a doi barbati aflati in plina putere de munca. „Nu am venit cu un speech special la acest eveniment. Imi permit insa sa aduc in prim plan un aspect mai dureros. Am in fata barbati in plina maturitate care se retrag intr-un anumit context socio-politic nefavorabil. Este o mare pierdere pentru aviatia militara româna, dar bucuria cu care ati fost reprimiti in civilie imi da speranta ca viitorul va fi unul bun si senin”, a punctat prefectul Pocovnicu.

Carte de vizita Simona Maierean

S-a nascut pe 17 aprilie 1984 in municipiul Suceava. In intervalul 2003 – 2007 a urmat cursurile Academiei Fortelor Aeriene „Henri Coanda” din Brasov, specializarea piloti, unde a zburat, in primii doi ani, pe aeronava Iak 52, iar in ultimii doi ani pe aeronava IAR – 99 Standard. Anul 2007 aduce avansarea lui Maierean la gradul de sublocotenent, iar in perioada 2007 – 2008, Simona urmeaza cursul de baza la Scoala de Aplicatie pentru Fortele Aeriene „Aurel Vlaicu” de la Boboc. Aici obtine brevetul de pilot militar pe avioane cu reactie. In 2008 este repartizata la Baza 86 Aeriana Fetesti, iar la finele anului este detasata la Baza 95 Aeriana Bacau, in vederea parcurgerii cursului teoretic de trecere la zboruri pe aeronava Mig 21 Lancer.

Lucian BOGDANEL

Comentarii

  1. suuuper articol

  2. Domnule Bogdanel, felicitari pentru materialul prezentat, sunteti un adevarat jurnalist, ar trebui sa oferiti „meditatii” si colegilor de la alte jurnale.
    FELICITARI, FELICITAR I!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. un cunoscut a zis:

    este printre cele mai corecte articole scrise pe aceasta tema……felicitari!

  4. iti pui singur comentarii?? :))

  5. Aveti habar cat castiga fata asta lunar ? Solda este de mizerie , incadrarea in noua lege de salarizare basesciana este de ras … pe aceiasi trepta cu acrobatul si dresorul de animale , cantaretul de opera si cascadorul ! Vechimea este de 6 luni la an , sa tot stai in Av Militara !!! Sfatul meu este sa fugi la o companie aeriana care te va plati la adevarata valoare a muncii tale ! Oricum , felicitari pentru zborul facut !!!

Adauga un comentariu

*