Popriri uriase pe pensiile bacauanilor

popriri-pe-pensii-2.jpgStatisticile Casei de Pensii indicau luna trecuta suma totala de peste o suta de milioane lei (o mie de miliarde – in lei vechi). Cele mai multe popriri au fost instituite din cauza debitelor din pensie si a executarilor silite

In vreme de criza economica, Casa Judeteana de Pensii (CJP) se vede obligata sa instituie popriri uriase pe pensiile bacauanilor. Statisticile de luna trecuta ale institutiei indica socanta suma totala de peste o suta de milioane lei (adica mai mult de o mie de miliarde lei vechi). Majoritatea acestor retineri din pensie au la baza debite din pensie si executari silite.

Sase motive de poprire

Potrivit explicatiilor directorului CJP Liviu Cretu, popririle pe pensii au la baza adrese trimise de executori judecatoresti in baza unor hotarâri ale instantelor (pentru diverse datorii), adrese de la executori bancari (pentru credite nerambursate, inclusiv CAR), debite din pensie (din cauza unor erori de calcul al cuantumului), hotarâri judecatoresti de infiintare a popririi (pentru obligatie de intretinere), titluri executorii emise de Finante (pentru amenzi sau impozite neachitate) ori de Primarie (pentru taxe sau impozite neplatite). „Obligatia de intretinere poate aparea si intre soti, unul neavând venituri”, a precizat oficialul.

Limita de poprire, jumatatea pensiei

Poprirea aplicata unei pensii poate fi de maximum jumatate din cuantumul acesteia – asta in cazul obligatiei de intretinere sau al cumulului de titluri executorii – si de cel mult o treime din ea – pentru un singur titlu executoriu sau alte datorii. „Daca un pensionar primeste de la noi lunar mai putin de jumatate din salariul minim net pe economie (adica 229 de lei), pe pensia lui nu se poate pune poprire”, a continuat reprezentantul CJP. Limita aceasta va fi eliminata insa prin introducerea, din aprilie, a pensiei sociale minime garantate de 300 de lei pe luna.

Recalculare cu bucluc

La nivelul lunii ianuarie, in baza de date a Casei de Pensii figurau 587 de popriri de la CAR, 186 de la administratia locala, 40 de la Finante, 359 de la executori judecatoresti, 90 de la banci, 126 de la cooperative de credit, 637 de la debite din pensii si 100 de la datorii catre utilitati. „In ultimii trei ani, am inregistrat 4456 de popriri de la debite din pensii, in valoare totala de circa 2,2 milioane de lei, dintre care 2302 cazuri din recalcularea pensiilor si 168 de la neindeplinirea conditiilor de pensionare sau de la cumulul pensie-salariu”, a declarat Liviu Cretu. In ianuarie, valoarea totala a popririlor pe pensii in judetul nostru era 102,5 milioane lei, fara a lua in calcul si debitele din pensie si obligatiile de intretinere (pentru care nu exista statistici), in fiecare luna fiind instituite circa o suta de noi popriri.

Instanta nu e de folos

Dintre titularii pensiilor ciuntite de popriri, unii au contestat poprirea in instanta. „Anul trecut au procedat astfel 87 de persoane, dintre care doar doua au primit câstig de cauza”, a mai spus seful CJP.

Bucurie transformata in tristete

S.G., un pensionar din Bacau, s-a bucurat prea devreme de 3383 de lei in plus la pensie in urma recalcularii; ulterior, s-a dovedit ca acesti bani nu i se cuveneau (i se aplicase gresit o prevedere legala) si acum trebuie sa-i dea treptat inapoi. La fel s-a intâmplat cu un alt bacauan de vârsta a treia, L.G., pe care o recalculare gresita l-a fericit vremelnic cu 2553 de lei. C.P. primeste, de exemplu, o pensie micsorata din cauza unei datorii de 1582 de lei la Finante, in timp ce C.G. plateste esalonat din pensie o datorie de 1300 de lei de la un CAR la CFR Comanesti.
Alin LEANCA

Comentarii

  1. Sile Falcuta a zis:

    Care pensii sunt popribile?
    Cele calculate in baza legii 19, da, dar celelalte?
    Va multumesc pentru un raspuns prompt.
    Sile Falcuta

Adauga un comentariu

*