Zonele umede, prezentate in scoli

ziua.jpgZiua Mondiala a Zonelor Umede de astazi 2 februarie a fost marcata in avans in Bacau, unde Agentia de Protectia Mediului (APM) a distribuit saptamâna trecuta in scoli materiale informative privind importanta protejarii acestor locuri din natura.
„Zonele umede au fost definite ca fiind intinderile de balti, mlastini, ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, unde apa este dulce sau sarata, statatoare sau curgatoare”, a explicat directorul APM Corina Pricope. Zonele umede, a adaugat ea, contribuie la mentinerea calitatii mediului prin rolul lor multiplu: controlul inundatiilor, aprovizionarea stratului subteran de apa, stabilizarea tarmurilor si protectia impotriva furtunilor, retinerea nutrientilor si sedimentelor, atenuarea schimbarilor climatice, purificarea apei, intretinerea biodiversitatii. In judetul nostru, multe dintre ariile naturale protejate au in componenta zone umede (de exemplu Lacul Lilieci, Lacul Bacau II, Lacul Racaciuni, Lacul Beresti).
Ziua Mondiala a Zonelor Umede se sarbatoreste in lume inca din 1971, mesajul evenimentului de anul acesta fiind „Din Amonte in Aval – Zonele Umede ne unesc”.
Alin LEANCA

Adauga un comentariu

*