Ziua Intendentei Militare

dzwi-rc_48-49_8_.jpgIn fiecare an, la 1 februarie, militarii armatei române sarbatoresc Ziua Intendentei Militare. Indendenta este specialitatea militara considerata a fi indispensabila in ceea ce priveste aprovizioanarea militarilor cu hrana, uniforme si tot ceea ce inseamna logistica, mai ales in perioade de razboi.

Greutatea logisticii

Militarii garnizoanei Bacau, alaturi de intrega armata româna, aniverseaza 148 de ani de infiintarea intendentei militare, la 1 februarie 1861, când prin Inaltul Ordin de zi nr. 29, al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza s-au pus bazele intendentei militare.
Asigurarea echipamentului si a hranei reprezinta activitatea de baza a intendentei. Doar cine nu a imbracat vreun minut haina militara, nu stie ce pondere are intendenta intr-o structura militara, de la bocanc la boneta, de la lama de barbierit de dimineata si pâna la ceaiul de la masa de seara. Spre deosebire de alte arme, dintre care unele se fac simtite numai la razboi iar altele sunt pur si simplu invizibile, intendenta este prezenta la vedere, adica 24 de ore din 24, fie ca este zi obisnuita, duminica sau sarbatori legale ori religioase.
Ofiterul de intendenta este primul care vine in unitate sa organizeze conditiile de cazare, hranire, igiena si instructie, el fiind si ultimul care paraseste zona si care, la o adica, va stinge lumina. Pâna atunci insa, tine pasul cu luptatorul, ba chiar si il propulseaza, modernizându-se si adaptându-se câmpului de lupta actual.
Astazi, intendenta poarta un alt nume si anume logistica. Logistica este un concept frecvent utilizat in diverse medii si domenii de activitate, capatând dupa caz, multiple intelesuri si semnificatii. De fapt ce este logistica? Conceptul cuprinde ansamblul de cunostinte tehnice si de activitati practice si organizatorice prin care trupele sunt asigurate cu tot ceea ce le este necesar pentru trai si pregatire de lupta. Sunt sapte arme care fac parte din logistica si toate la un loc contribuie la asigurarea trupelor. Nu este rau ca toti acesti oameni, de la diferite specialitati, vor sa faca parte din aceasta arma. Important este ca fiecare categorie de personal sa ridice valoarea logisticii. Pentru fiecare in domeniul sau de activitate criteriul de baza trebuie sa fie profesionalismul. Un bun logistician trebuie sa fie un foarte bun profesionist in domeniul lui. Astfel, toate aceste arme vor conferi greutate logisticii in armata.
In conditiile razboiului modern este necesar ca reforma sistemului logistic a armatei române sa continue, ea trebuind sa evolueze in aceeasi directie, respectiv al compatibilitatii si interoperabilitatii cu sistemul logistic al fortelor tarilor aliate, in ceea ce priveste asigurarea sustinerii logistice pentru indeplinirea misiunilor de lupta.
La acest moment aniversar, va rog sa-mi permiteti dragi camarazi ce cu mândrie purtati pe epoleti insemnul logistic sa va adresez indemnul de a va angaja cu fermitate si devotement in perfectionarea pregatirii dumneavoastra, pentru a ajunge la un nivel superior in indeplinirea misiunilor ce va revin, pentru ridicarea continua a calitatii vietii militarilor, a asigurarii cu tehnica , produse si materiale de resort, a tuturor efectivelor.
Totodata, se cuvine sa aducem un pios omagiu, tuturor eroilor din arma intendenta , deveniti legenda, si intrati pe vecie in constiinta nationala. Fie ca sacrificiul, lor sa constituie un inbold pentru intreaga dumneavoasa activitate pe care o desfasurati cu credinta, pasiune si inalt profesionalism.

Col. (r) Timofte Paul Valerian TIMOFTE
Prim vice-presedinte al Asociatiei Nationale „Cutul Eroilor” filiala Bacau

Comentarii

  1. De armele alea nu intendenta trebuia sa aiba grija?

Adauga un comentariu

*