ANALIZĂ BURSIERĂ SĂPTĂMÂNALĂ

După scăderile de săptămâna trecută, (19-23.01), Bursa a avut o tentativă de revenire, însă temerile din piaţă au readus evoluţia pe minus. Este periculos faptul că dincolo de criza economică internaţională, care ne afectează, treptat se conturează şi o criză pe plan intern, mai mare decât cea la care ne aşteptam. Evoluţia de la Bursă este strict dictată de factorul psihologic al investitorilor. Nu se mai ia în considerare nicio analiză, iar decizia de vânzare nu se mai fundamentează pe rezultatele companiilor. Este o incertitudine mare în piaţă, iar amalgamul de ştiri negative bulversează investitorii.
Se anticipa o primă jumătate a anului 2009 dificilă, dar după acest ianuarie probabil că există certitudinea că efectiv urmează un semestru critic nu atât pe bursă, cât şi în economia locală. Marea provocare pentru acest an nu este desigur, iluzia, cât mai degrabă reconstrucţia, consolidarea şi fundamentarea viitorului ciclu economic & bursier, chiar şi în aceste condiţii severe şi incerte.
Ultima şedintă a săptămânii a fost din nou critică şi cea mai severă, cu deprecieri masive pe SIF-uri, care au închis sub pragul de 10.000 puncte (BET-FI ajungând la 9707,83, mai putin cu 7,22% faţă de săptămâna anterioară), iar indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scăzut cu 2,07% ajungând la 2253,02 de puncte ( BRD şi TLV cu închideri sub pragurile de 6.0, respectiv 0.80). Deprecierile nu au fost totuşi generalizate, ceea ce poate induce ipoteza că aceste valuri de vânzări ar putea reprezenta anumite lichidări forţate de poziţii pentru generarea de cash (indispensabil pe termen scurt poate pentru unul sau mai mulţi jucători instituţionali; dacă astfel ar sta într-adevar lucrurile, nu s-ar face altceva decât să se alimenteze vulnerabilitaţile unei pieţe incredibil de destabilizate în aceste ultime doua săptămâni, uneori nejustificat). Sectorul financiar-bancar, mai ales, dar nu numai, se află în continuare într-o zonă tehnică minată.
În săptămâna analizată cel mai mult au crescut acţiunile Azomures (AZO) care au urcat cu 34,73% , urmate de titlurile Condmag Brasov (COMI) care câstigă 17,96% şi Ves Sighişoara (VES) cu o apreciere de 14,58%. În top scăderi, avem acţiunile Băncii Comerciale Carpatica cu 16,95%, Broker Cluj (BRK) cu 16,67% , urmate de UAMT (UAM) cu 16% .
Pe plan extern, Federal Reserve, a hotărât menţinerea dobânzii de referinţă la 0.0-0.25% pentru o perioadă aproximativ nedeterminată (for some time), în concordanţă cu condiţiile macroeconomice severe. O particularitate a mesajului Fed constă în posibilitatea pe viitor ca banca centrală americană saşi extindă bilanţul prin achiziţia de US Treasuries cu maturitaţi mai lungi, ceea ce ar însemna practic participarea pe piaţa primară a obligaţiunilor guvernamentale şi o cvasi-forma de pompare implicită de lichiditaţi în economie.
PIB-ul Statelor Unite s-a redus în cel de-al patrulea trimestru din 2008 cu 3,8%, cea mai mare scădere de la primul trimestru din 1982 (-6,4%), potrivit cifrelor oficiale date publicităţii vineri. PIB-ul a scăzut mai puţin decât fusese prevăzut, având în vedere că analiştii se aşteptau la o reducere cu 5,4%, însă este al doilea trimestru consecutiv de scădere, pentru prima oară din anii 1990-1991.
Pe plan intern, nu se poate vorbi de o stabilizare a pieţei, iar acest lucru este greu de estimat acum. Nu există absolut niciun factor care să indice acest lucru. În continuare mă aştept la fluctuaţii ale pieţei, evoluţia acesteia fiind semnificativ influenţată de orice ştire despre starea economiei.
Calendarul economic al raportărilor (principalii indici) din săptămâna în curs ce ar putea avea influenţă asupra evoluţiei bursiere:
2 02 februarie, 15.30 h- SUA – Venituri personale – (decembrie)
– Cheltuieli personale – (decembrie)
3 03 februarie,17.00h –SUA – Vânzarea de case ( decembrie)
– 04 februarie,17.15h –SUA- Ocuparea forţei de muncă (ianuarie)
– 05 februarie 14.45h –UE- Rata dobânzii monetare
– 06 februarie 15.30 – SUA- Rata şomajului (ianuarie)
Comandor (r) dr. Vasile FLOREA

Adauga un comentariu

*