Aeroportul din Bacau, concesionat oficial de Blue Air

blue-air.jpgConsilierii judeteni vor aproba in sedinta de astazi proiectul de hotarâre privind concesionarea aeroportului bacauan – Odata cu votarea proiectului, concesionarea obiectivului aeroportuar devine oficiala – Potrivit presedintelui CJ Bacau, Dragos Benea, in contractul de concesionare vor exista mai multe clauze conform carora daca Blue Air nu respecta graficul investitiilor, contractul se anuleaza – Facilitatile care vor face obiectul investitiei trebuie realizate intr-un interval de 30 de luni – Reteta financiara a concesionarii se ridica la peste 45 de milioane de euro – Sefii Deloitte România vor participa si ei la sedinta CJ

Proiectul de concesionare a Aeroportului “George Enescu” din Bacau au intrat pe ultima turnanta. De fapt, in cadrul sedintei de astazi a CJ, consilierii vor oficializa prin vot trecerea obiectivului aeroportuar bacauan sub “aripa” concesionarului Blue Air, singura companie care a depus o oferta in acest sens. Contractul prevede ca ofertantul, in speta compania Blue Air, sa realizeze mai multe obiective: un terminal nou, modernizarea pistei, platforma noua pentru operarea aeronavelor de catre personalul tehnic de la sol, parcare auto noua cu 300 de locuri etc. Reteta financiara a concesionarii se ridica la peste 45 de milioane de euro. Blue Air va fi obligat prin contract sa finalizeze obiectivele intr-un interval de 30 de luni.

Vor fi clauze speciale

Potrivit sefului CJ Bacau, contractul de concesionare va contine mai multe clauze speciale. Dragos Benea a explicat ca daca in jumatate de an concesionarul nu va respecta obiectivele stipulate in contract, concesionarea va pica. “Vor fi niste clauze care daca nu se respecta in urmatoarele 6 luni, adica pâna pe 19 iunie, contractul de concesionare va pica”, a declarat presedintele CJ. Acesta a mai spus, practic, consilierii judeteni “sunt pusi in fata faptului implinit, in sensul bun al cuvântului”. Acestia au primit documentatia privitoare la concesionare in urma cu aproape doua saptamâni.

Se asteapta la un vot in unanimitate

Benea a precizat ca asteapta intelegere din partea consilierilor judeteni. “Sa ne amintim ca in urma cu un an PD a venit cu ideea relocarii aeroportului, undeva pe la Orbeni. O relocare ne-ar fi costat 200 de milioane de euro. Intre timp, Radu Berceanu, ministrul Transporturilor, un lider al PDL, s-a declarat in favoarea concesionarilor pentru construirea de autostrazi. Deci, am procedat corect când am gândit si initiat acest proiect”, a adaugat Benea. Acesta a incheiat spunând ca dupa votarea bugetului va avea o intâlnire cu conducerea Blue Air pentru a vedea ce e de facut in continuare. In viitorul apropiat, Blue Air si-ar putea muta flota aeriana de pe Aeroportul Baneasa, pe cel de la Bacau, insa nimic nu este sigur in acest sens.

Aeroporturile au nevoie de 1, 3 miliarde de euro

Conform unei analize publicate recent de un cotidian central, modernizarea aeroporturilor din România ar costa, intr-o prima faza, peste 1, 3 miliarde de euro. Din cele 16 aeroporturi din tara, doar un singur aeroport a solicitat fonduri europene. Desi dispune de o infrastructura sub nivelul celei existente la aeroportul din Bacau, aeroportul din Iasi a beneficiat de un sprijin consistent in ultimii patru ani, fiind impus opiniei publice drept un obiectiv aeroportuar strategic. In aceste conditii, diriguitorii judetului au decis, in baza unui studiu de fezabilitate elaborat de un concern de consultanta condus de Deloitte, concesionarea aeroportului pe o perioada de 35 de ani unui investitor potent. Intr-o declaratie facuta in data de 26 ianuarie, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, recunostea ca marile investitii in infrastructura trebuie realizate prin parteneriate publice private. “Noi, in privinta autostrazilor, am pornit dupa 2000 intr-un mod relativ gresit. Ne-am gândit ca am putea sa le construim cu bani de la bugetul statului. A fost o greseala imensa care trebuie corectata, deoarece nicio tara nu a facut acest lucru”, a spus Berceanu.
Lucian BOGDANEL

Adauga un comentariu

*