Chiulul scolar, o problema fara nicio solutie eficace

chiu2.jpgDesi diminuat pe alocuri, insa nu suficient, fenomenul chiulului scolar cunoaste, inca, proportii alarmante. Cadrele didactice, conducatorii institutiilor de invatamânt din Bacau se confrunta zi de zi cu probleme legate de absenteism scolar si isi manifesta ingrijorarea vis-á-vis de dezinteresul vizibil al unor elevi-problema.

Baruri, crâsme, restaurante, toate sub o denumire sau alta reprezinta una dintre cele mai mari probleme, unul din factorii principali care conduc la fenomenul absenteismului in rândul elevilor de scoala generala si de liceu. Mai mult, nici scolarii din clasele mai mici nu sunt feriti de tentatiile pe care le vad la cei mari si tind din ce in ce mai des sa le imite, cel putin din punctul de vedere al limbajului folosit, unul pe alocuri chiar trivial.

Munca in folosul scolii

Cum era de asteptat, cadrele didactice si mai ales directorii institutiilor de invatamânt nu au stat cu mâna in sân si incearca prin fel de fel de procedee sa-i determine pe elevi sa vina la orele de curs. „In ultima perioada nu ne mai confruntam cu un absenteism prea ridicat”, ne spune Dana Birzu, directorul Liceului de Arta „George Apostu” Bacau. „Insa poate acest aspect este valabil numai in cazul nostru. Având in vedere ca suntem un liceu de arta, unde majoritatea elevilor vin din pasiune, pot spune ca suntem oarecum privilegiati din acest punct de vedere. Nu pot nega ca orice padure are si uscaturile ei, dar la noi nu e o problema prea mare”, ne-a mai informat Dana Birzu. De altfel, conducerea Liceului De Arta a demarat chiar si proiecte educationale pentru a combate absenteismul. „Oricum, cei care vor sa plece tot pleaca, insa noi am prevazut, prin regulamentul de ordine interioara, unele masuri prin care ii determinam pe elevi sa vina la cursuri. Spre exemplu, la un total de douazeci de absente acumulate, elevul este nevoit sa presteze munca in folosul scolii, cot la cot cu personalul de serviciu si, in aceste conditii, nu prea isi asuma nimeni riscul de a chiuli”, a mai declarat directorul Liceului de Arta „George Apostu”.

Unii se feresc…

In cazul Liceului „George Apostu” existenta unui restaurant in imediata vecinatate nu constituie o problema, din punctul de vedere al conducerii institutiei de invatamânt. Mai mult, conform reprezentantilor respectivului local, „noi nu servim bauturi alcoolice minorilor, tinerilor in special. Ba, ca sa eliminam orice conflict cu conducerea liceului, am decis ca nici cafele sau bauturi racoritoare sa nu le vindem. De altfel, la noi nici nu prea vin elevi de aici, de la Liceul de Arta, pentru ca este foarte aproape si ar risca sa fie gasiti imediat daca ar fi cautati”, a mai spus reprezentantul restaurantului din imediata apropiere a Liceului de Arta.
Pe de alta parte, insa, exista si directori de scoli nemultumiti de prezenta in preajma institutiilor pe care le conduc a unor astfel de stabilimente. Un astfel de exemplu il constituie Colegiul Tehnic de Comunicatii „N.V. Karpen”. Prin amenajarea, la doar câtiva metri de poarta fostului liceu PTTR a unui cazino, exista destui elevi care cedeaza tentatiei si isi petrec orele de curs la jocuri de noroc. Unii o recunosc, altii se feresc sa admita ca sunt elevi ai acestui colegiu. „In primul rând, sa stiti ca am implinit 18 ani, altfel nu m-ar lasa sa intru aici. Iar in al doilea rând, nu invat aici, nici nu mai sunt elev”, ne-a spus, ezitant, un tânar care statea chiar la intrarea in cazinoul respectiv cu un rucsac in spate.

Crâsmele „ferite”, tinta chiulangiilor

Daca, in urma cu câtiva ani, existau cadre didactice care isi faceau un obicei din a „vâna” elevii chiulangii prin barurile din apropierea institutiilor de invatamânt, in prezent aceasta practica a fost data uitarii sau, in majoritatea cazurilor, sarcina revine politistilor comunitari. Este de notorietate exemplul unui profesor de limba engleza din Liceul „Gheorghe Vranceanu” care, sistematic, facea „razii” in cele trei, chiar patru baruri existente la un moment dat in zona pentru a identifica elevii care plecau de la orele de curs. Insa, dat fiind numarul mare de baruri aparute in Bacau, nu neaparat in proximitatea scolilor, profesorilor le-ar fi dificil sa-si „pândeasca” elevii prin crâsme in loc sa pregateasca ora urmatoare, spre exemplu. Majoritatea elevilor care fug de la ore – spun statisticile – prefera localurile cu preturi accesibile, mai retrase, chiar daca sunt amplasate ceva mai departe de scoala la care invata. Nu de putine ori, insa, ei sunt gasiti si dusi la scoala vrut-nevrut chiar de organele de ordine.

Controale periodice

Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Bacau a semnat un protocol de colaborare cu Politia Primariei pentru ca, periodic, sa fie efectuate controale in barurile si restaurantele din oras, in special in cele din preajma scolilor, tocmai pentru a diminua pe cât posibil fenomentul absenteismului scolar. „Avem in derulare un program in acest sens, tocmai pentru a preveni absenteismul dar si a preintâmpina faptele antisociale de orice natura care s-ar putea produce in timpul orelor de curs. Agentii locali urmaresc, chiar si in afara controalelor tematice, ca in incinta unitatilor de invatamânt si in imediata apropiere a acestora, sa nu se produca violente, agresiuni fizice sau de limbaj, nici de catre elevi, nici de catre alte persoane care au sau nu legatura cu elevii care studiaza in aceste scoli sau licee”, ne-a declarat Ionel Rusu, directorul Politiei Primariei (PB) Bacau. De altfel, angajatii Biroului de Siguranta Publica de la PB nu actioneaza singuri ci, de cele mai multe ori, când subiectul este „razii in baruri”, merg acompaniati de reprezentanti ai Biroului Inspectie Comerciala. Astfel, primii se ocupa de identificarea si ducerea inapoi la scoala a elevilor chiulangii, in timp ce agentii din a doua categorie au in vedere identificarea si, dupa caz, sanctionarea agentilor economici care comercializeaza tigari sau bauturi alcoolice catre minori.

Cifre ingrijoratoare

Statisticile privitoare la elevii care pleaca de la orele de curs sunt, totusi, alarmante. Astfel, daca ar fi sa analizam numai cifrele oferite de reprezentantii Politiei Primariei, reiese faptul ca majoritatea celor care chiulesc isi petrec timpul in barurile din proximitatea scolilor. Dupa cum ne-a informat Florin Podoleanu, purtatorul de cuvânt al institutiei sus-amintite, „de la inceputul anului si pâna in prezent au fost efectuate peste 20 de actiuni in toate cele 15 scoli pe care le avem repartizate, conform protocolului incheiat cu Inspectoratul de Politie. Au fost aplicate peste 30 de sanctiuni, in special agentilor economici care comercializau bauturi alcoolice si tigari catre minori. Ceea ce este mai ingrijorator este faptul ca agentii locali au descoperit, in perioada precizata, peste doua sute de elevi care chiuleau de la ore, multi dintre acestia nefiind la prima abatere de acest gen”, a mai precizat Florin Podoleanu. Procedura, in cazul elevilor care absenteaza de la cursuri, este una pe cât de simpla, pe atât de eficienta, acolo unde este cazul. Pentru ca daca parintii nu colaboreaza si nu se intereseaza de soarta copiilor lor, nici conducerea scolii si nici politistii nu mai pot face prea multe. „Cazurile identificate sunt inaintate conducerii unitatilor de invatamânt in vederea informarii acestora despre elevii-problema depistati si faptele constatate, urmând a fi luata si masura aducerii la cunostinta parintilor elevilor depistati in aceste ipostaz”, a mai declarat Podoleanu.
Razvan SENDREA

Comentarii

  1. shi daca afla mama k am absente…imi spune sa mah duc la sc….dar daca afla tata…este m-ai grav:))):)))):))):))))

  2. nu stiu de ce unora li se pare greu la scoala si deaceea „apeleaza” la CHIUL, dar nu e o posibilitate de a scapa. Eu nu am probleme cu absentele si am chiulit o singura data la engleza, dar acum prefer sa iau un 3 decat o absenta. incercati sa nu chiuliti si veti vedea ca se poate

  3. Cristo a zis:

    prea multe ore pe zi….ce sa zic …

  4. nu am nimic cu cei care nu chiulesc dar nu prea stiu multe persoane care sa nu fi chiulit odata macar.Daca ar sti sa faca orele mai atractive si sa scada numarul de ore care nu ne ajuta cu nimic pe uni de exemplu daca eu vreau sa ma fac aviator la ce imi trebuie chimie ar fi altfel .Toti cei care chiulesc ori au un motiv ori o fac de placere .Plus ca viata fara pericole nu e viata traita .1,2,3…5….7 absente pe semestru nu poate face asa rau nimanui parerea mea.

  5. Raluka a zis:

    Nu am nimic cu persoanele care chiulesc. Eu sunt in clasa a 7a si am chiulit o singura data, la istorie ptr ca nu imi invatasem. Un chiul, doua nu strica. Problema e sa nu se ajunga la mai multe ca dupa noua lege a educatiei la 40 de absente, parintii trebuie sa plateasca o anumita suma de bani.

Adauga un comentariu

*