Comuna Valea Seaca era vestita pentru lipsa de apa, de unde i se tragea si numele. In timpul ultimului mandat al primarului Ion Pravat, acesta a reusit sa faca din comuna una careia sa nu i se mai spuna ca este seaca. Locuitorii comunei au acum apa la robinete! Nici nu si-a inceput bine noul mandat, ca lui Vasile Pravat i-a mai parvenit o veste. Au sosit fondurile europene prin FADR pentru realizarea proiectului integrat al statiei de epurare si retele colectoare canalizare, modernizare, asfaltare drum comunal DC 107 Valea Seaca!
Ii vine foarte usor sa raspunda primarului Ion Pravat la intrebarea „care ar fi cea mai mare realizare pe timpul celor doua mandate si inceputul celui de al treilea?”. Pentru ca raspunsul este extrem de simplu si vine instantaneu: „ Pe timpul ultimului mandat am terminat alimentarea cu apa a comunei!”. De 12 ani de când este primar, Ion Pravat a avut un singur vis, cum sa faca sa aduca apa in comuna natala. „Este cea mai importanta realizare a mea de când sunt primar. De aceea ma bucur enorm ca am reusit acest lucru”, spune Ion Pravat. Lipsa de apa era una dintre problemele cele mai acute ale comunei. Istoria acestei realizari pasre, acum, extrem de simpla. „Am initiat un proiect prin Sapard care a fost declarat eligibil in 2002. De atunci, am tot sperat ca intr-o buna zi vom avea apa la Valea Seaca. Au incheiat contracte de finantare doua comune din judet, noi si Cotofanesti, si ambelor ne-au fost aprobate proiectele. Lucrarile au fost finalizate in decembrie 2007, când a fost dat in exploatare sistemul de alimentare cu apa. Daca la inceput solicitarile au fost extrem de putine, in ceea ce priveste racordarea la retea, pe masura ce lumea s-a convins ca totul este real, acum nu mai pridim cu in scrierile. Pâna si in satele unde exista cât de cât o rezerva de apa, locuitorii au inceput sa solicite racordarea”, spune cu mândrie Ion Pravat. Peste 500 familii beneficiaza de acest privilegiu al civilizatiei. In toata comuna exista mobntate peste 60 de cismele in stare de functionare. Investitia a costat 37 miliarde lei, plus TVA”, adauga primarul Pravat.
Proiect finantat cu fonduri europene
Iar cel de al doilea lucru, care tinde sa devina un nou prilej de mândrie pentru Ion Pravat este proiectul integrat „statie de epurare si retele colectoare canalizare, modernizare, asfaltare, drum comunal 107 din Valea Seaca”. „Acest proiect va fi finantat prin FADR, cu fonduri europene, valoarea lui fiind de 2, 5 milioane euro, aproape 95 miliarde lei vechi, bani care nu s-ar fi putut aduna din bugetul local, prin taxe si im,pozite, nici intr-o suta de ani! Oricum, sa ai apa potabila si sa nu ai canalizare, parca nu mergea. Prin realizarea acestui proiect se vor efectua canalizarea in Valea Seaca si asfaltarea drumului comunal incepând de la Primarie si pâna in capatul satului Bodolan, si in Cucova, de la pod, pâna la Manastirea Sfânta Treime”, spune primarul comunei Valea Seaca, Ion Pravat. Trebuie mentionat faptul ca, din cele 87 de comune câte exista in judet, doar patru au reusit sa depuna proiecte integrate care sa fie declarate eligibile. Iar din cele patru, Buhoci, Traian, Saucesti si Valea Sseaca, ultima este singura din partea de sud a judetului. Acest lucru se datoreaza in primul rând eforturilor depuse de primarul Ion Pravat, care, ajutat fiind de presedintele Consiliului Judetean, Dragos Benea, de senatorul Radu Catalin Mardare, si de deputatul Gabriel Vlase, a reusit sa obtina pentru comuna Valea Seaca finantarea acestui proiect din fonduri nerambursabile. Practic, odata cu finalizarea acestui proiect, in comuna vor exista canalizare si toatre drumurile vor fi asfaltate. „Nu pot decât sa le multumesc d-lor Gabriel Vlase si Radu Catalin Mardare pentru ca au facut demersuri ca localitatea Valea Seaca sa primeasca aproape zece miliarde lei, bani cu care se va achita prima transa de lucrari. Contractul de finantare a fost semnat in octombrie, urmând ca, in perioada imediat urmatoare, sa aiba loc licitatia. Ma bucur ca acest proiect, de canalizare si asfaltare, este, dupa alimentarea cu apa, cea de a doua mare investitie din comuna, realizata prin fonduri europene nerambursabile”, spune Ion Pravat.
O comuna plina de realizari
„Pot spune, fara sa gresesc, ca sediul primariei din Valea Seaca este unul din cele mai moderne sedii de acest fel din judet, investitia costând 4, 5 miliarde lei, bani primiti de la Consiliul Judetean”, spune Ion Pravat. Iluminatul public din comuna Valea Seaca a fost reabilitat si modernizat. „Am montat becuri economice al caror consum este redus la jumatate fata de celelate clasice. Conform normelor europene, la doi stâlpi am montat un bec”, declara primarul comunei. In comuna Valea Seaca sunt patru scoli care au fost reablitate si modernizate. Scolii nr. 1, din satul Valea Seaca, i s-a inlocuit acoperisul cu lindab, inlocuit tâmplaria cu pvc, s-a montat centrala termica. S-a finalizat un grup sanitar modern printr-un program cu banca Mondiala. La Scoala 3, din Valea Seaca, s-au inlocuit tâmplaria, geamurile si usile, s-a instalat centrala termica cu lemne. Toate scolile au magazii de lemne. A fost asfaltat drumul comunal pe o distanta de 7 km. Au fost balastate toate drumurile comunale si toate ulitele, s-a construit podul de la Cucova, s-au obtinut si alocat fonduri de peste 50 milioane lei pentru construirea unei biserici si reparatia celorlalte biserici din comuna. Au inceput lucrarile de reaparatii la Caminul Cultural din Valea Seaca, fiinde inlocuita tâmplaria din lemn cu usi metalice si geamuri termopan. S-a reusit sa se adune la fondul de rulment aproape 20 miliarde lei. A fost achizitionat un tractor dotat cu incarcator frontal, lama zapada, dispozitiv de imprastiat material antiderapant, remorca, cisterna vidanja, perie de maturat asfaltul. Cu sprijinul presedintelui Consiliului Judetean, Dragos Benea, s-au obtinut de la Consiliul Judetean peste 14 miliarde lei.
Ce se va mai realiza
In afara proiectului integrat, in valoare de 2, 5 milioane euro, se va extinde alimentarea cu apa, se va infiinta o groapa ecologica, un teren de sport modern dotat cu toate utilitatile, se vor construi doua poduri de beton peste pârâul Valea Seaca in satul Palamida, se vor amenaja statii de autobuz moderne si vor fi sprijinite bisericile in vederea construirii de case praznicale. Primarul Ion Pravat a demonstrat ca, fiind membru PSD si având sustinerea acestui partid, stie si poate intocmi proiecte si programe pentru a accesa fondurile necesare pentru investitii, acumulând deja experienta in obtinerea de fonduri europene.
„PSD ofera proiecte si realizari, PNL doar minciuni!”
Scandalizat de comportarea unor candidati PNL la alegerile parlamentare, primarul Ion Pravat ne-a declarat: „In comuna Valea Seaca, Partidul Social Democrat ofera realizari si proiecte, PNL, doar minciuni, amenintari si atacuri murdare. Din pacate, am observat ca unii dintre candidatii acestui partid, in loc sa prezinte proiecte si programe de dezvoltare a comunei, s-au lansat in atacuri murdare si mincinoase. Asa cum au procedat candidatii PSD, Gabriel Vlase si Catalin Mardare, nici eu nu le voi raspunde acestora cu aceeasi moneda. Locuitorii comunei Valea Seaca ma cunosc si stiu ca usa biroului meu a fost deschisa in permanenta pentru toti consatenii, incercând sa gasesc solutiile cele mai bune. Este incredibil cum candidatii PNL au amenintat ca, dupa alegerti, daca vor ajunge la guvernare, vor bloca toate investitiile din comuna si vor incerca sa ma impiedice sa duc la bun sfârsit proiectul initiat de mine, canalizarea si asfaltarea. In aceste conditii, ii rog pe toti consatenii sa ma ajute pe 30 noiembrie, sa iasa la vot si sa voteze candidatii PSD, pe Catalin Mardare la Senat, si Gabriel Vlase la Camera Deputatilor. Numai in acest fel vom reusi sa realizam ceea ce ne-am propus, pentru binele comunei si al locuitorilor ei!”.
Dan MINDIRIGIU
bravo…