Alianta PNL – PD-L Onesti vrea sa preia si puterea executiva a primarului social-democrat

Ultima sedinta a legislativului local din Onesti a reprezentat o noua batalie politica din cadrul razboiului purtat intre puterea deliberativa, detinuta in majoritate de consilierii PNL si PD-L, si puterea executiva, detinuta de primarul social-democrat Emil Lemnaru. Seful executivului onestean a initiat un proiect privind revocarea unui numar de trei hotarâri propuse si votate de consilierii PNL si PD-L, la sedinta anterioara, si a motivat ca respectivele acte normative incalca un mare numar de prevederi legislative si anuleaza o serie de drepturi conferite primarului, prin lege. Practic, legislativul, majoritar PNL – PD-L, incearca sa preia si puterea executiva, câstigata in mod democratic de PSD, la alegerile locale, prin votul cetatenilor.

S-au incalcat competentele primarului

Toate cele trei hotarâri promovate de PNL si PD-L, pentru care primarul Emil Lemnaru a cerut revocarea lor, se refera la firma de termoficare, Termon CT SA, si vizeaza numirea unui nou administrator unic, modificarea Actului constitutiv al societatii si inlocuirea cenzorilor. Pâna acum, dreptul de initiativa privind modificarea actului constitutiv, numirea si revocarea administratorului unic, fixarea remuneratiei acestuia, numirea cenzorilor si fixarea remuneratiei acestora apartinea, in mod exclusiv, primarului municipiului Onesti. Insa toate aceste drepturi au fost preluate de la primar si transferate in competenta Consiliului local, prin intermediul uneia dintre cele trei hotarâri promovate de PNL si PD-L. “Au fost excluse in mod nelegal toate atributiile stabilite in sarcina primarului”, a precizat seful executivului onestean, care a aratat ca s-a incalcat flagrant legea administratiei publice locale. Unul dintre articolele din aceasta lege prevede ca numirea conducatorilor institutiilor si serviciilor publice de interes local se face “la propunerea primarului”. Mai mult, “numirea se face prin dispozitia primarului, având anexat contractul de management”, iar “primarul conduce serviciile publice locale”.

PNL si PD-L vor sa si decida, sa si execute

Dupa ce liberalii si democrat-liberalii l-au deposedat pe primar de aceste drepturi, au propus ei un administrator unic la Termon, in persoana lui Stefan Mailat, si l-au imputernicit pe presedintele Comisiei juridice sa incheie cu acesta un “contract de mandat”, contrar legii, care prevede ca e necesar un “contract de management”. Si imputernicirea data presedintelui Comisiei juridice este considerata nelegala, pentru ca s-au delegat atributii care nu reveneau legislativului, ci primarului. “Consiliul local nu poate sa si decida, sa si aplice; executivul este cel care pune in aplicare hotarârile Consiliului local”, a spus Ion Negoita, care a sesizat tentativa liberalilor si democrat-liberalilor de a prelua in mod nedemocratic si puterea executiva, pe care nu ei au câstigat-o la alegeri, ci social-democratii.

Hotarârile au fost adoptate in mod ilegal

Primarul Emil Lemnaru a mai aratat ca hotarârile privind Termon au fost aprobate fara sa existe raport de specialitate, care nu a fost solicitat, fara aviz din partea comisiei Consiliului local, iar secretarul nu a dat aviz de legalitate si nu a contrasemnat documentele. De asemenea, trei consilieri liberali, Mircea Cetean, Mihai Sova si Gelu Nicolcea, nu aveau dreptul sa voteze, pe motiv de conflict de interese, ei având functii importante la firmele concurente, din cadrul Termoelectrica. Tot o ilegalitate a fost considerat si faptul ca in aceeasi sedinta s-a aprobat hotarârea de modificare a Actului constitutiv al Termon si tot atunci a si fost pusa in aplicare, prin numirea administratorului si cenzorilor, desi ea nu intrase in vigoare, conform legii. S-a incalcat si cvorumul necesar adoptarii hotarârilor, care au fost aprobate cu majoritate simpla, in loc de doua treimi, cum ar fi trebuit, dat fiind faptul ca Termon foloseste bunuri din domeniul public al municipiului. Au mai fost si alte incalcari ale legii, motiv pentru care primarul Emil Lemnaru a initiat actiunea in contencios administrativ, iar dosarul va ajunge pe masa judecatorilor.

PNL si PD-L au legile lor

Liberalii si democrat-liberalii, cum ar fi Nicolae Enache, Gheorghe Ene si Gelu Nicolcea, au sustinut ca Termon nu se supune legii administratiei publice locale, ci legii societatilor comerciale, fiind o societate pe actiuni, caz in care Consiliul local, in calitate de actionar unic, are dreptul de a decide asupra activitatii firmei. Dar secretarul Daniel Spânu a precizat ca nu Consiliul local este actionarul unic la Termon, ci Municipiul Onesti, ca persoana juridica de drept public. “Chiar daca Termon este o societate comerciala, ea presteaza niste servicii publice, in interesul cetatenilor din municipiul Onesti, caz in care nu poate fi coordonata decât de legea administratiei publice locale”, a spus si consilierul Vasile Munteanu, fost judecator. “Spre deosebire de societatile comerciale, unde actionarii detin actiuni la firma, consilierii locali nu detin nici o actiune la Termon”, a intarit si Ion Negoita.
Secretarul Daniel Spânu a facut referire si la Constitutia României, conform careia legea administratiei publice locale este una organica si are prioritate in fata legii societatilor comerciale, care este una ordinara. “Chiar si daca am judeca dupa legea societatilor comerciale, orice hotarâre a unui consiliu de administratie sau a unei adunari generale a actionarilor are efect abia dupa trecerea termenului de 30 de zile, in care poate fi contestata si atacata in instanta – a precizat Endre Bereczki, candidat pentru un post de parlamentar. In cazul celortrei hotarâri, n-au trecut 30 de zile. Ceea ce s-a intâmplat cu instalarea in functie a administratorului unic, dupa doar câteva zile, este un abuz facut de anumiti consilieri. Toate actele pe care domnul Mailat le semneaza la Termon sunt lovite de nulitate. El nu este inregistrat la Registrul Comertului, ca sa poata indeplini functia de administrator”.

“Hârtiuta cu parfum electoral”, trimisa de Prefectura

In sprijinul PNL si PD-L a sarit Institutia Prefectului Judetului Bacau, care a expediat o adresa la Onesti, din care reiese ca Termon functioneaza potrivit legii societatilor comerciale, iar Consiliul local este organul suprem de conducere. “Adresa de la Prefectura nu reprezinta un aviz de legalitate, ci doar un punct de vedere”, a sustinut Endre Bereczki. “In fata instantei de judecata, adresa nu are nicio valoare juridica”, a subliniat si Vasile Munteanu. Pe de alta parte, Ioan Tofan a aratat ca adresa semnata de prefect a fost sugerata de consilierii liberali de la Onesti. “Informarea pe care a facut-o Institutia Prefectului este o hârtiuta cu parfum electoral; s-a facut scrisoarea dupa cum s-a dorit de aici, de la noi, de la colegii nostri”, a spus Tofan, care a mai evidentiat si faptul ca noul administrator de la Termon a preluat functia fara ca predecesorul sau sa fie descarcat de gestiune, la fel cum s-a intâmplat si cu cenzorii. “Cum sa numesti un nou administrator, daca el nici nu stie ce preia de la cel de dinainte ?”, s-a intrebat Tofan.

Emil Lemnaru: “Interesul locuitorilor trebuie sa fie primordial”

La rândul lui, primarul Emil Lemnaru a spus ca este regretabil faptul ca cenzorii au fost revocati din functie, fara ca acestia sa fi intocmit raportul prevazut de lege. “Era necesar raportul comisiei de cenzori, bun sau rau, favorabil sau nefavorabil, dar nu s-a facut, desi este o chestiune normala si fireasca – a spus seful executivului onestean. Interesul nostru, al tuturor, atât din executiv cât si din legislativ, este ca orasul nostru sa aiba energie termica asigurata pentru iarna, oamenii sa aiba caldura si sa nu apara incapacitatea de plata sau goluri. Acesta este lucrul pe care l-am sutinut si il sustin in continuare: interesul locuitorilor trebuie sa fie primordial, fata de alte tipuri de interese”. Revocarea celor trei hotarâri a fost respinsa cu 12 voturi de la PNL sI PD-L, contra a noua voturi de la PSD. Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*