Centru de Informare, Consiliere si Sprijin pentru familiile copiilor cu autism

autism.jpgIn cadrul Programului Phare 2006 Coeziune Economica si Sociala – Dezvoltarea Resurselor Umane „Servicii Sociale”, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau a elaborat si a câstigat in vederea finantarii, din partea Comisiei Europene, proiectul „Centrul de Informare, Consiliere si Sprijin pentru familiile copiilor cu autism – Bacau”, aprobat in vederea implementarii prin Hotarâre a Consiliului Judetean (CJ). Proiectul isi propune sa dezvolte serviciile destinate copiilor cu autism si familiilor acestora pentru a putea acoperi un numar mai mare de beneficiari si intr-un timp cât mai scurt, interventia timpurie fiind esentiala in procesul de recuperare. Proiectul a fost elaborat si va fi implementat in colaborare cu Asociatia Betania. Necesitatea infiintarii unui astfel de serviciu este justificata prin faptul ca se inregistreaza o crestere a numarului de cazuri de copii diagnosticati cu autism sau tulburari din spectrul autismului, in timp ce la nivelul judetului Bacau exista si functioneaza un singur Centru de zi destinat acestor copii, dezvoltat de Asociatia Betania.
Activitatea Centrului de Informare si Consiliere este privita ca o completare a activitatii acestui centru de zi. Astfel, desi capacitatea centrului este limitata, parintii vor avea acees la informatii si sprijin specializat pe durata cât copiii lor ramân inscrisi pe listele de asteptare, pe durata cât sunt in programul de interventie si in perioada de monitorizare deoarece nevoile copiilor devin tot mai complexe pe masura ce inainteaza in vârsta. De asemenea, intr-un centru de informare si consiliere vor gasi sprijin atunci când copiii lor sunt respinsi in institutiile de invtamânt, vor avea posibilitatea participarii la intâlniri de grup cu alti parinti, in care sa invete unii de la altii si, impreuna cu specialistii, sa apere interesele si drepturile copiilor lor.
Grupul tinta este constituit din familiile copiilor diagnosticati cu autism / Tulburari din Spectrul Autist din judetul Bacau. Beneficiari sunt zece familii ale caror copii se afla in prezent pe listele de asteptare ale Centrului de zi „Delfinul”, 20 de familii ale caror copii beneficiaza de serviciile centrului de zi – program zilnic si 25 de familii ale caror copii beneficiaza de serviciile centrului de zi in sistem ambulatoriu. Durata proiectului va fi de 14 luni, timp in care urmeaza sa fie infiintat si sa functioneze Centrul de Informare, Consiliere si Sprijin pentru familiile copiilor cu autism, va avea loc consilierea sociala, psihologica, educationala, medicala pentru 55 de familii, se vor imbunatati abilitatile si competentele de ingrijire pentru 30 de familii si, nu in ultimul rând, va creste gradul de informare a parintilor in domeniul ingrijirii/recuperarii copilului cu autism (Tulburari din Spectrul Autist) etc.
Razvan SENDREA

Comentarii

  1. Bun articol. Si interesant. Bravo, Razvane!

Adauga un comentariu

*